45 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Energiatodistuksen hankinnasta vastaa taloyhtiö, ja se tehdään aina koko rakennukselle, ei yksittäiselle asunnolle. Energiatodistuksen voi pyytää esimerkiksi isännöitsijältä tai taloyhtiön hallitukselta. Energiatodistuksen laatii aina pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Energiatodistus perustuu rakennuksen ominaisuuksiin ja niistä johdettuun energiankulutukseen.
Joskus lämpöpumpun hankinnan yhteydessä oli koettu yleisempi ”vihreä herätys” ja oli aloitettu myös esimerkiksi laajamittainen puun poltto. Tällaisia kohteita ei otettu mukaan tarkasteluun. Säästövaikutusta arvioitiin tarkastelemalla kohteen energiankäyttöä vuositasolla ennen ja jälkeen pumpun asennuksen. Asennusvuoden kulutusta ei huomioitu.
Lämpöpumpun hankinta siis vaikuttaa siihen, miten eri energialähteitä käytetään, mutta aineistosta ei voi arvioida, oliko tarve muuttaa käyttäytymistä syy lämpöpumpun hankintaan vai oliko muutos seurausta itse hankinnasta. Huonekohtaisessa sähkölämmityksessä käytetään sähkön rinnalla yleisesti puuta ja lämpöpumppuja.
Hankinnan yhteydessä tulee eri mitoitusvaihtoehtoja vertailla ja varmistaa, että tarjousten mitoitukset ovat vertailukelpoisia. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö asennetaan mahdollisimman suureen ja esteettömään tilaan Muut lämmittimet on säädettävä alhaisemmalle lämpötilalle sisäyksikön vaikutusalueella.
Tilastokeskus 2016-1: Suomen virallinen tilasto (SVT): Energian hankinta ja kulutus [verkkojulkaisu]. ISSN=1799-795X. 4. Vuosineljännes 2015, Liitekuvio 14. Energian loppukäyttö sektoreittain 2015. Helsinki: Tilastokeskus.