Siirry sisältöön

380 hakutulosta

14.12.2023 9.00 Fiksu kiinteistön omistaja joustaa ja optimoi Tulevaisuudessa energiajärjestelmän arvioidaan perustuvan ennen muuta sähköön, joka tuotetaan pääasiassa aurinko- ja tuulivoimalla. Sähköistymisen rinnalla toinen suuri trendi on sektori-integraatio eli sähkö-, lämpö- ja polttoainejärjestelmien yhdistyminen yhdeksi energiajärjestelmäksi.
Tämä heijastuu laajemmin muun muassa sähkön hintaan. Sähkön hinnan odotetaan nousevan edelleen ensi talven aikana, millä voi olla merkittäviä vaikutuksia niin kotitalouksiin kuin yrityksiin.
Satelliiteissa ja avaruusluotaimissa sähköä on tuotettu aurinkopaneeleilla jo 1950-luvulla. Nykyisin kuluttajille suunnattuja aurinkosähkösovelluksia on lukuisia. Esimerkkeinä voidaan mainita aurinkosähköllä toimivat taskulaskimet ja rannekellot, joissa kellotaulun taustaan on asennettu aurinkopaneeli.
Sähkö on toistaiseksi vielä hankala ja kallis varastoitava. Ratkaisujen tarjoamat kulutusjoustomahdollisuudet ovat avainasemassa. Sähköä voidaan esimerkiksi muuttaa lämmöksi ja varata sen jälkeen lämpöakkuun. Tämä mahdollistaa edullisen sähkön hyödyntämisen lämmöntuotantoon. Hankkeessa mukana olleista yrityksistä Elstor tarjoaa sähköistä lämpöakkuteknologiaa.
Käytännössä aurinkopaneeli voi tuottaa hetkellisesti sähköä nimellistehoaan suuremmalla teholla, kun sille tulevan säteilyn määrä ylittää 1 000 W/m 2 . Toisaalta esimerkiksi pilvisellä säällä ja hetkellinen teho jää alle ilmoitetun nimellistehon. Myös paneeleita ympäröivä lämpötila vaikuttaa niiden tehoon, sillä ne tuottavat tehokkaammin sähköä matalammissa lämpötiloissa.
Energiayhteisön perustamisen ABC • Jotta taloyhtiön aurinkosähkön energiayhteisöhanke onnistuisi mahdollisimman kivuttomasti, kannattaa hanke suunnitella ja toteuttaa huolellisesti • Perehdy asiaan huolella • Hyödynnä alan asiantuntijoita • Ole hyvissä ajoin yhteydessä alueesi sähkön jakeluverkkoyhtiöön ja sähkön myyjään • Muista riittävä asukasviestintä Periaatepäätös/ yhtiökokous
Aikaisemmin vesivoimalla tuotettiin usein käyttövoimaa suoraan jollekin työkoneelle, esimerkiksi myllylle tai sahalle, mutta nykyisin vesivoimalaitokset tuottavat yleensä sähköä.
Tärkeimmät aihealueet ovat korkean lämpötilan lämpöpumput, korkeiden lämpötilojen tuottaminen sähköllä, sähkökattilat, sähköstä lämmöksi -teknologiat ja varastointi kulutusjoustolla sekä energiatehokkuuden optimointi älyratkaisuilla. Hankekonsulttina toimii A-insinöörit.
Kirkniemen energiayhteenveto Energiatehokkuustyö • Tavoitteet • Tulokset • Tekeminen Esimerkkihanke 2 Kirkniemen energiayhteenveto 3 Kirkniemen paperitehdas Vesi 24 milj. m3/a Kuusi 650,000 m3/a Kemiallinen sellu 130,000 t/a Sähkö 1,000 GWh/a - Oma tuotanto 200 GWh/a Höyry 1,000 GWh/a Massantuotanto Painehioke 135,000 t/a Hioke 135,000 t/a Hierre 30,000 t/a Yhteensä 300,000 t/a Henkilöstö
Sähkön ja lämmön yhteistuotanto (CHP, Combined Heat and Power) Prosessi, jossa tuotetaan samanaikaisesti sähkön lisäksi lämpöä. Teho, W Teho on tehdyn työn tai käytetyn energian määrä aikayksikössä. Tehon SI-yksikkö on watti (W). Typen oksidit, NO ja NO 2 Palamisessa syntyvät typen ja hapen muodostamat yhdisteet.