Siirry sisältöön

Muut tiedotteet 2020


11.9.2020 11.00

TEM: EU:n Innovaatiorahaston ensimmäinen hakukierros käynnissä

EU:n Innovaatiorahasto investoi ensimmäisellä hakukierroksella noin miljardi euroa puhtaan teknologian käyttöönottoon Euroopassa. Heinäkuussa avautuneen hakukierroksen hakemusten jättöaika päättyy 29.10.2020, klo 16 Suomen aikaa. Euroopan komissio tekee hakemuksiin perustuen rahoituspäätöksiä kaksivaiheisen valintaprosessin jälkeen loppuvuodesta 2021.

Ensimmäinen hakukierros koskee investointikustannukseltaan (CAPEX) yli 7,5 miljoonan euron hankkeita. Tätä pienempiä hankkeita koskeva hakukierros avattaneen joulukuussa 2020.

Jäsenmaiden konsultointi on osa prosessia

Osa rahoitettavien hankkeiden valintaprosessia on jäsenmaiden konsultointi. Tästä syystä työ- ja elinkeinoministeriö toivoo, että suomalaiset rahoituksen hakijat ovat yhteydessä ministeriöön mahdollisimman aikaisin, kuitenkin viimeistään välittömästi haun sulkeutumisen jälkeen. Jäsenmaan suhtautuminen hankkeeseen voi vaikuttaa sen menestymismahdollisuuksiin.

EU:n Innovaatiorahaston tukea saavat hankkeet voivat hyödyntää rahoituksessaan myös muita julkisia rahoitusinstrumentteja. Eri kansallisten rahoitusmuotojen käyttökelpoisuudesta ja suhteesta Innovaatiorahastosta rahoitettaviin hankkeisiin tehdään arvio tapauskohtaisesti.

Tulevia infotilaisuuksia – komission webinaari 15.9 – myös TEM:n tilaisuus tulossa

Euroopan komissio järjestää 15.9.2020 Innovaatiorahaston ensimmäistä hakua koskevan avoimen webinaarin (Innovation Fund webinar 2: GHG emission avoidance & FAQs). Linkki webinaariin ja tallenne tilaisuuden jälkeen tulee komission verkkosivuille, Calls for Proposal.

Myös työ- ja elinkeinoministeriö suunnittelee oman webinaarin järjestämistä hakuprosessista. Tilaisuudessa käydään läpi Suomeen hankkeita suunnittelevien toimijoiden kysymyksiä ja komission tai muiden relevanttien EU-instituutioiden edustajien antamia vastauksia näihin kysymyksiin.

Kysymykset esitellään webinaarissa (ajankohta ilmoitetaan myöhemmin) ilman lähettäjätietoja. Vastaukset ovat kaikkien nähtävissä tai kuultavissa. Tilaisuudessa esitettäviä kysymyksiä voi lähettää  työ- ja elinkeinoministeriöön 16.–22.9.2020 osoitteeseen: eos(at)tem.fi otsikolla ”Kysymys  innovaatiorahastosta”.

Tärkeitä hakua koskevia aineistoja Euroopan komission ja INEA:n internet-sivuilla

Ensimmäisen hakukierroksen osalta tärkeää aineistoa, kuten pisteytysperusteet sisältävät hakemusasiakirjat ja -lomakkeet, löytyvät EU:n rahoitus- ja tarjousportaalista, Funding and Tenders Portal.

Yksityiskohtaista tietoa hausta on myös EU:n Innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston (INEA) verkkopalvelussa, Innovation Fund.

Jos hakijalla on kysyttävää haun yksityiskohdista, parhaiten apua saa INEA:lta, jonka Helpdesk-palveluun voi ottaa yhteyttä esimerkiksi tämän linkin kautta: Funding & tender opportunities.

Innovaatiorahastosta löytyy lisätietoja myös Euroopan komission verkkosivulta, Innovation Fund.

Komission sivuston kohdassa ”Large-Scale Projects” löytyy muun muassa ensimmäistä hakukierrosta koskevan webinaarin 14.7.2020 aineistot. Sivuston policy-kohdan alaosasta on mahdollista löytää myös materiaaleja maa- ja toimialakohtaisista tilaisuuksista.

Yksi tilaisuuksista järjestettiin Helsingissä 14.1.2020. Tallenne löytyy TEM:n tallennearkistosta nimellä: 2020-01-14-Innovation Fund.

Tietoja ja vastauksia eräisiin kysymyksiin ensimmäisen hakukierroksen osalta on saatavissa myös Virossa järjestetyn tilaisuuden tallenteesta (komission edustajan osuus alkaen 46:20). Virossa järjestetty tilaisuus

Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat (alla) vastaavat mielellään yleisluontoisempiin kysymyksiin.

Lisätiedot:

TEM
teollisuusneuvos Juhani Tirkkonen
puh. 029 506 2140

TEM
erityisasiantuntija Juho Korteniemi
puh. 029 504 7054

TEM
teollisuusneuvos Timo Ritonummi
puh. 029 506 4798


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 4.5.2023