A-Ö Hakemisto
Asiasana - "Materiaalitori"
Luokituksella "Materiaalitori" tuloksia löytyi: 31 kpl
Materiaalitori.fi-palvelu tuo kaivattua konkretiaa kiertotalouden edistämiseen. Se on digitaalinen alusta, jossa ammattimaiset toimijat voivat maksutta tarjota ja etsiä monenlaisia yritysten ylijäämä-, jäte- ja muita materiaalivirtoja sekä uusioraaka-aineita edelleen hyödynnettäväksi.
Materiaalitori avautui 8.4. osoitteessa materiaalitori.fi. Se on digitaalinen alusta, jossa voi ilmoittaa ja etsiä tarjolla olevia ja tarvittavia jätteitä, sivuvirtoja sekä näihin liittyviä palveluja. Materiaalitori edistää kiertotaloutta saattamalla konkreettisesti materiaaleja hyötykäyttöön.
1.1.2020 voimaan tullut jätelain uudistus velvoittaa Materiaalitorin käyttöön jätteen haltijat, jotka tarvitsevat kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua vuodessa yli 2 000 euron arvosta. Julkisia jätteen haltijoita eli hankintayksiköitä velvollisuus koskee vasta 1.1.2021 alkaen.
Jätteitä ja sivuvirtoja välittävän Materiaalitorin tavoitteena on vauhdittaa yritysten sivuvirtojen tehokkaampaa hyötykäyttöä. Materiaalitori on otettu aktiivisesti käyttöön. Palveluun on rekisteröitynyt jo yli 500 käyttäjää ja yli 400 organisaatiota.
Materiaalitori-verkkopalvelun päivitystyö käynnistyy 12.5.2020, klo 16.00 ja voi aiheuttaa hetkellisiä katkoja Materiaalitorin toiminnassa.
Materiaalitori-verkkopalvelun päivitystyö käynnistyy 24.9.2020, klo 16.00 ja voi aiheuttaa hetkellisiä katkoja Materiaalitorin toiminnassa.
Osa Materiaalitorin lähettämistä sähköposteista ei tällä hetkellä tule käyttäjän sähköpostiin. Häiriö on satunnaista ja koskee ainakin käyttäjien rekisteröitymisen sähköpostitarkistusta ja hakuvahdin lähettämiä viestejä. Käyttöhäiriö pyritään korjaamaan niin pian kuin mahdollista.
Materiaalitorin lähettämiin automaattisiin sähköposteihin liittyvä ongelma on saatu korjattua ja viestit kulkevat käyttäjille jälleen ongelmitta.
Materiaalitorilla tehtiin päivityksiä 24.11. Sulkeutumassa olevat ilmoitukset näkyvät tästä eteenpäin omalla tunnuksella palveluun kirjautuneille. Myös käyttöohjeet ja käyttöehdot on päivitetty.
Ympäristöministeriön mukaan hankintamenettelyn toteuttaminen Hilma-palvelussa riittää 1.1.2021 alkaen osoittamaan yksityisen jätehuoltopalvelun tarjonnan puutteen, jota kunnan toissijaisen jätehuoltopalvelun pyytäminen jätelain mukaan edellyttää. Tämä vastaa valmisteilla olevaa jätelakiesitystä, jonka mukaan hankintayksiköt voivat osoittaa yksityisen palvelutarjonnan puutteen Hilma-palvelussa julkaistavan ilmoituksen avulla. Nykyinen laki velvoittaa hankintayksiköitä käyttämään tarkoitukseen Materiaalitoria ensi vuoden alusta.
Jätelaki velvoittaa vuoden 2021 alusta myös hankintayksiköitä tekemään tarjouspyynnön tarvitsemastaan jätehuoltopalvelusta Materiaalitorille ennen kunnan toissijaisen jätehuoltopalvelun pyytämistä.
Tarvitsetko apuja Materiaalitorin käyttöön? Jos olet ensimmäistä kertaa käyttämässä Materiaalitoria, saat neuvot rekisteröitymiseen ja ilmoituksen tekoon käyttöopas-videoilta. Videot löydät Youtubesta ja Motivan sivuilta.
Materiaalitoria käytetään jo aktiivisesti jätehuoltopalvelun tarjoajien etsintään ja alusta toimii palveluiden kilpailuttamisen apuna. Vielä enemmän säästöjä tai parhaimmassa tapauksessa jopa tuloa on luvassa silloin, kun palvelun kautta löytyy materiaalille hyötykäyttäjä.
Ympäristöministeriön valmistelema ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi julkaistiin tammikuun puolivälissä. Ohjelmaehdotus listaa toimet, joilla Suomesta tehdään kiertotalouden mallimaa ja edelläkävijä. Toteutuessaan ohjelma tuo rahoitusta moniin kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin. Myös teollisten symbioosien FISS-toiminta halutaan turvata ja laajentaa sitä uusille alueille.
Luontokato uhkaa lukuisten lajien ohella myös ihmiskuntaa ja taloutta. Haitallisen kehityskulun pysäyttämiseksi tuotanto- ja kulutustavat tulee ohjata vahvemmin kohti kiertotaloutta. Ratkaisut siihen ovat olemassa, mutta niiden vieminen käytäntöön edellyttää, että kunnat ja kaupungit toimivat ratkaisujen suunnannäyttäjinä.
Tapion vetämässä Vastuullista liiketoimintaa tuhkasta -hankkeessa pyritään edistämään tuhkan hyötykäyttöä. Hankkeessa on yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa kehitetty tuhkan luokitteluominaisuudet Materiaalitori.fi -palveluun. Luokittelun avulla erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvaa tuhkaa voi tarjota ja etsiä Materiaalitorista.
Materiaalitorilla otettiin käyttöön uusi tuhkan kelpoisuusluokittelu, jonka avulla voidaan edistää vastuullista tuhkan käyttöä. Tuhkan hyödyntäminen on sitä kannattavampaa mitä lähempänä tuhkan tuotantopaikkaa sitä voidaan hyödyntää.
Yritysten poistotekstiileille, on ne sitten käytöstä poistettuja tekstiilejä tai tuotannon ylijäämiä ja sivuvirtoja, voidaan löytää uusia käyttökohteita ja kierrätysvaihtoehtoja, joilla materiaalin arvo nousee. Pienten ja suurten yritysten tekstiilisivuvirtojen kierrätyksessä auttaa digitaalinen alusta Materiaalitori.
Materiaalitori tarjoaa uuden elämän yritysten ylijäämämateriaaleille, olivatpa ne sitten poistotekstiileitä, rakennusjätteitä tai muovia. Palvelun tavoitteena on vauhdittaa yritysten kiertotaloutta.
Suomessa syntyy noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä vuodessa. Rakentamisessa ja purkamisessa muodostuvan jätteen hyödyntämisaste halutaan nostaa 50 prosentista vähintään 70 prosenttiin. EU:n jätedirektiivin mukaisesti tavoite olisi pitänyt saavuttaa jo 2020 loppuun mennessä. Helsingin kaupungin ja Motiva Services Oy:n kokeiluhankkeessa kehitetään digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan vauhdittaa rakennusjätteiden hyötykäyttöä.
Materiaalitorilla otetaan käyttöön Suomi.fi -valtuutuspalvelu toukokuussa 2022. Materiaalitorilla on tärkeä rooli kiertotalouden vauhdittamisessa. Yritykset ja organisaatiot voivat ilmoittaa ja hakea maksutta jätteitä, sivuvirtoja ja ylijäämämateriaaleja.
Sivuvirroista tuotetut kotimaiset kierrätyslannoitteet ovat hyvä keino säästää luonnonvaroja ja saada työtä Suomeen. Niiden avulla voidaan korvata kalliita fossiilisia lannoitteita, joiden saatavuudessakin on ongelmia.
Materiaalitori.fi -palvelussa siirrytään valtuutuspalvelun käyttöön kesäkuussa 2022. Siirtymisen jälkeen kirjautuminen Materiaalitorille tapahtuu aina Suomi.fi -tunnistautumisen kautta verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennuskortilla, jolloin kirjautujan asiointioikeudet tarkastetaan. Erillistä käyttäjätunnusta ja salasanaa ei jatkossa enää käytetä.
Vuoden 2022 lopulla tuhannet yritysten ja kuntien väliset jätehuoltosopimukset päättyvät. Ensisijaisesti tulee aina hakea markkinaehtoista palvelua ja kilpailutus kannattaa hoitaa Materiaalitorilla. Johtava asiantuntija Ilkka Hippinen Motiva Oy:sta muistuttaa, että myös jätelaki edellyttää, että yritykset käyttävät aina ensisijaisesti markkinaehtoista jätehuoltopalvelua.
Materiaalitorilla yritykset voivat etsiä jätehuollon palveluntarjoajia, jätehuollon toimijat uusia asiakkaita ja viranomaiset valvoa, että kaikki sujuu jätelain mukaisesti. Loppuvuonna 2022 Materiaalitorille on odotettavissa paljon uusia käyttäjiä ja siellä avautuu yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Materiaalitorilla yritykset ja muut organisaatiot voivat etsiä jätehuoltopalvelua ja kilpailuttaa niitä. Monen yrityksen jätehuoltopalvelun sopimus kunnallisen toimijan kanssa umpeutuu loppuvuonna.
Kiertotalous etenee digitalisaation ja yhteistyön avulla. Materiaalitori on markkina- ja kohtaamispaikka yritysten ja organisaatioiden jätteiden, sivuvirtojen ja kierrätettävien materiaalien vaihtoon. Materiaalitorin käyttäjämäärä on hyvässä kasvussa, palveluun on rekisteröitynyt jo lähes 2 200 käyttäjää yli 1 700 eri yrityksestä. Rekisteröityneiden yritysten kasvu oli 43 prosenttia vuonna 2022. Kasvusta iso osa tuli jätehuoltopalveluita etsivistä yrityksistä.
Materiaalitori on yrityksille ja organisaatioille kiertotalouden markkinapaikka, jossa voi etsiä ja ilmoittaa sivuvirroista, ylijäämämateriaaleista, jäte-eristä ja uudelleenkäyttöön sopivista materiaaleista ja tuotteista. Palvelussa voi myös etsiä ja tarjota kiertotalouden palveluita, kuten jätehuolto- ja asiantuntijapalveluita.