A-Ö Hakemisto
Asiasana - "Materiaalitehokkuus"
Luokituksella "Materiaalitehokkuus" tuloksia löytyi: 23 kpl
Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyneet kaupan alan yritykset ovat sitoutuneet vähentämään ruokahävikkiään 13 prosenttia vuoteen 2021 mennessä. Koska hävikkiä vähennetään elintarviketeollisuudessa monin eri keinoin jo nyt, kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaminen vaatii uusia innovaatioita.
Jätteitä ja sivuvirtoja välittävän Materiaalitorin tavoitteena on vauhdittaa yritysten sivuvirtojen tehokkaampaa hyötykäyttöä. Materiaalitori on otettu aktiivisesti käyttöön. Palveluun on rekisteröitynyt jo yli 500 käyttäjää ja yli 400 organisaatiota.
Vapaaehtoisen Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen (2020–2027) tavoitteena on ensisijaisesti vähentää rakentamisen kalvomuovien ja suojauksiin käytettävien kalvomuovien kulutusta, lisätä näiden muovilajien erilliskeräystä rakennushankkeissa, urakoissa ja rakentamisen toimitusketjuissa sekä tehostaa kalvomuovien kierrätystä ja kierrätysmuovien käyttöä rakentamisessa. Rakentamisen muovit green deal -sopimus allekirjoitettiin joulukuussa 2020.
Jätelaki velvoittaa vuoden 2021 alusta myös hankintayksiköitä tekemään tarjouspyynnön tarvitsemastaan jätehuoltopalvelusta Materiaalitorille ennen kunnan toissijaisen jätehuoltopalvelun pyytämistä.
Ruokahävikkiä on onnistuttu elintarviketeollisuudessa vähentämään erityisen paljon tuotantoprosesseja tehostamalla. Tämä kävi ilmi materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisen raportointikauden tuloksista. Arla on yksi niistä yrityksistä, joka onnistui saavuttamaan näillä toimilla myös merkittäviä taloudellisia säästöjä.
Materiaalitoria käytetään jo aktiivisesti jätehuoltopalvelun tarjoajien etsintään ja alusta toimii palveluiden kilpailuttamisen apuna. Vielä enemmän säästöjä tai parhaimmassa tapauksessa jopa tuloa on luvassa silloin, kun palvelun kautta löytyy materiaalille hyötykäyttäjä.
Ympäristöministeriön valmistelema ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi julkaistiin tammikuun puolivälissä. Ohjelmaehdotus listaa toimet, joilla Suomesta tehdään kiertotalouden mallimaa ja edelläkävijä. Toteutuessaan ohjelma tuo rahoitusta moniin kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin. Myös teollisten symbioosien FISS-toiminta halutaan turvata ja laajentaa sitä uusille alueille.
Tapion vetämässä Vastuullista liiketoimintaa tuhkasta -hankkeessa pyritään edistämään tuhkan hyötykäyttöä. Hankkeessa on yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa kehitetty tuhkan luokitteluominaisuudet Materiaalitori.fi -palveluun. Luokittelun avulla erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvaa tuhkaa voi tarjota ja etsiä Materiaalitorista.
Elintarvikeala on sitoutunut vähentämään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia yhteisellä materiaalitehokkuuden sitoumuksella. Motiva seuraa tavoitteiden toteutumista vuosittain. Vuonna 2020 sitoumukseen liittyneet yritykset onnistuivat vähentämään ruokahävikkiään yli 5,7 miljoonaa kiloa ja vähentämään muun muassa muovin käyttöä yli 600 000 kiloa.
Suomessa syntyy noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä vuodessa. Rakentamisessa ja purkamisessa muodostuvan jätteen hyödyntämisaste halutaan nostaa 50 prosentista vähintään 70 prosenttiin. EU:n jätedirektiivin mukaisesti tavoite olisi pitänyt saavuttaa jo 2020 loppuun mennessä. Helsingin kaupungin ja Motiva Services Oy:n kokeiluhankkeessa kehitetään digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan vauhdittaa rakennusjätteiden hyötykäyttöä.
Pirkanmaan seudulla on halua kehittää uusia toimintamalleja kiertotalouden edistämiseen. Kiertotalous on myös yksi Pirkanmaan älykkään erikoistumisen strategian painopisteistä. Motiva Services Oy:n kokeiluprojektissa kehitettiin Pirkanmaan toimijoiden tarpeisiin datan hyödyntämiseen perustuvia toimintamalleja ja työkalujen prototyyppejä, joilla voidaan edistää uusiomateriaalien, kuten tuhkan hyötykäyttöä infrarakentamisessa erityisesti suunnittelijoiden ja hankkeiden tilaajien näkökulmasta.
Jo 17 organisaatiota on liittynyt mukaan vapaaehtoiseen Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen, jonka ympäristöministeriö ja rakentamisen arvoketjussa toimivat yhdistykset allekirjoittivat joulukuussa 2020.
Kiertotalouden osaamisverkoston perustaminen on yksi kiertotalouden strategisessa ohjelmassa esitetyistä toimenpiteistä. Verkoston rakentaminen alkoi maaliskuussa 2022 ja sen uudeksi nimeksi valittiin Kiertotalous-Suomi. Lanseeraustilaisuus on syyskuussa Helsingin keskustakirjasto Oodissa.
Motiva kartoitti alkuvuodesta Väyläviraston ja ympäristöministeriön toimeksiannosta väylä- ja infrarakentamisen hankinnoissa käytettyjä kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä edistäviä hankintakriteereitä.
Keväällä 2022 perustetun kiertotalouden osaamisverkoston tavoitteena on tukea kuntien, yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan kehittämisessä. Se toimii osaamisen ja tiedon solmukohtana, joka yhdistää ratkaisuja etsivät toimijat ja niiden tarjoajat.
Materiaalikatselmus Pilkington Automotive Finland Oy:n tehtaalla vahvisti johdon suunnitelmia, teki näkyväksi hävikkivirran ja antoi uusia investointi-ideoita. Materiaalikatselmoitu tuotantoprosessi on etu asiakaskunnan tiukentuviin vastuullisuusvaatimuksiin.
Kiertotalouden osaamisverkostoa on kehitetty yhteistyössä eri toimijoiden kanssa huhtikuusta 2022 alkaen. Kiertotalous-Suomen verkkopalvelu aukeaa syyskuun lopussa ja virallinen lanseeraustilaisuus pidetään keskustakirjasto Oodissa 27.9.2022. Tilaisuuteen voi osallistua myös verkossa.
Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyneet elintarvikealan yritykset asettivat kolme vuotta sitten kunnianhimoisia tavoitteita ruokahävikin ja jätteiden vähentämiseksi, luonnonvarojen säästämiseksi ja kierrätyksen lisäämiseksi. Sitoumuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset onnistuivat vuosina 2019-2021 vähentämään ruokahävikkiään yli 10 miljoonaa kiloa.
Kiertotalous etenee digitalisaation ja yhteistyön avulla. Materiaalitori on markkina- ja kohtaamispaikka yritysten ja organisaatioiden jätteiden, sivuvirtojen ja kierrätettävien materiaalien vaihtoon. Materiaalitorin käyttäjämäärä on hyvässä kasvussa, palveluun on rekisteröitynyt jo lähes 2 200 käyttäjää yli 1 700 eri yrityksestä. Rekisteröityneiden yritysten kasvu oli 43 prosenttia vuonna 2022. Kasvusta iso osa tuli jätehuoltopalveluita etsivistä yrityksistä.
Rakentamisen muovit green deal -sopimus on konkreettinen toimi kohti Suomen hiilineutraalius- ja kiertotaloustavoitteita. Myös kuntia kannustetaan sitoutumaan sopimukseen ja hyödyntämään sitä työkaluna omien kestävyystavoitteidensa saavuttamisessa.