10 tapaa parantaa yrityksen materiaalitehokkuutta:
- Kartoita toiminnan materiaali- ja energiavirrat. Materiaalikatselmuksella materiaali- ja energiavirrat voidaan inventoida luotettavasti.
- Selvitä raaka-aineiden käytön tehostamismahdollisuudet. Hukkavirtoja saadaan usein kuriin tuotantomenetelmiä optimoimalla. Kun jätemääriä saadaan pienennettyä, pienentyvät jätteiden käsittelyyn liittyvät suorat ja välilliset kustannukset. Materiaalikatselmus paljastaa tehostamiskohteet.
- Kehitä järjestelmällinen tapa huomioida ympäristönäkökohdat jo tuotesuunnitteluvaiheessa. Hyviä neuvoja löytyy Tuotelähtöisen ympäristöjohtamisen verkoston verkkosivuilta.
- Selvitä lopputuotteiden ympäristövaikutukset elinkaariarviointimenetelmiä käyttäen.
- Kartoita mahdollisuudet siirtyä haitattomampiin raaka-aineisiin ja/tai materiaaleihin tai korvaavaan vähäpäästöisempään teknologiaan.
- Selvitä mahdollisuudet sivutuotteiden hyötykäyttöön. Myös muilta yrityksiltä voi löytyä prosessissa hyödynnettäviä sivutuotteita tai uusiomateriaaleja, jotka ovat usein neitseellisiä raaka-aineita edullisempia.
- Tutki mahdollisuuksia siirtyä aineettomiin tuotteisiin tai palveluihin. Voisiko yrityksenne tarjota materiaalitehokkuuspalveluita muille?
- Kehitä yrityksen hankintaosaamista. Huomioimalla ympäristönäkökohdat hankinnoissa voidaan saavuttaa merkittäviä taloudellisia säästöjä ja ympäristöhyötyjä.
- Viesti toiminnan ja tuotteiden ympäristöominaisuuksista sidosryhmille.
- Johdon sitoutuminen ja tuki on edellytys hyvälle lopputulokselle. Materiaali- ja energiatehokkuus kannattaa liittää osaksi yrityksen strategiaa ja johtamisjärjestelmää. Johdon tehtävänä on varmistaa riittävät resurssit, osaaminen ja motivaatio.