Siirry sisältöön

Materiaalitehokkuus muoviteollisuudessa

Muoviteollisuuden edelläkävijäyritykset toteuttivat materiaalikatselmukset ja kohensivat merkittävästi kilpailukykyään toiminnan tehostumisen ja saavutettujen säästöjen avulla. Keskimääräinen vuotuinen säästöpotentiaali oli noin 420 000 euroa katselmusta kohden.

Viiden toteutuneen materiaalikatselmuksen yhteenlaskettu vuotuinen säästöpotentiaali on noin 2,1 miljoonaa euroa. Keskimäärin materiaalikatselmuksissa löydetyt materiaalisäästöt ovat olleet 3–5 prosenttia. Muovi- ja kumiteollisuus ostaa materiaaleja noin 1 300 miljoonan euron arvosta vuositasolla – tarjolla on yli 50 miljoonan euron kannattavuusloikka toimialan yrityksille Suomessa.

Kevyimmillään teollisuudessa tehdyt materiaalitarkastelut keskittyvät pelkän jätevirran määrittämiseen. Kyseessä on kuitenkin vain murto-osa koko säästö- ja tehostamispotentiaalista. Muoviteollisuuden materiaalikatselmuksissa noin 80 prosenttia toimenpiteistä kohdistuu itse valmistusprosessin materiaalikiertojen tehostamiseen.

Yksittäinen katselmus tuotti keskimäärin kolmisenkymmentä materiaalinkäyttöä tai toimintatapaa tehostavaa ehdotusta. Katselmuksen yhteydessä toteutettavia toimenpiteitä oli keskimäärin 13 kappaletta. Investoinnit näihin toimenpiteisiin olivat 74 000 euroa per katselmus.

Energia- ja materiaalisäästöt vähentävät myös ilmastopäästöjä

Entistä järkevämpi materiaalien käyttö merkitsee kustannussäästöjen lisäksi vähennystä myös ilmastopäästöihin. Materiaalisäästöjen kumulatiivinen kertymä oli yhteensä 684 tonnia, joista laskettiin ilmastopäästöjen vähenemäksi 1 900 tonnia CO2-ekv. Energiansäästöpotentiaali oli yhteensä noin 2 270 MWh, josta arvioitiin ilmastopäästöjen vähenemäksi noin 474 tonnia CO2-ekv.

Muovituotteita valmistavia yrityksiä oli vuonna 2015 Suomessa kaikkiaan 530. Tuotannon jalostusarvo oli luokkaa 1 miljardi euroa ja osuus koko teollisesta jalostusarvosta 3,2 prosenttia. Muoviteollisuuden yritykset valmistavat erilaisia muovituotteita, levyjä, profiileja, kalvoja, putkia, rakennusmuoveja ja pakkausmuoveja. Osa valmistaa myös erilaisia muovien lisä- ja apuaineita. Muoviteollisuuden tuotteiden käyttöalueista suurimpia ovat pakkausala, ajoneuvoteollisuus ja rakennusala. Muovista valmistetaan paljon myös kulutustavaroita ja elektronisten laitteiden koteloita.



Muoviteollisuuden kilpailukyky -hanke käynnistettiin syksyllä 2014 edistämään alan materiaalikatselmustoimintaa ja kilpailukykyä.


Sivua päivitetty viimeksi 18.4.2024