Siirry sisältöön

Ratkaisut

Ratkaisut-osiossa on tietoa energian- ja materiaalienkäytön tehostamiseen ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen liittyvistä toimista, joihin Motiva tarjoaa tuotteita ja palveluja. Käsiteltyjä aihekokokonaisuuksia ovat energiakatselmukset, energiatehokkuussopimukset, energiatehokkuuden rahoitus, energiatodistusneuvonta, kestävä liikenne ja liikkuminen, materiaalitehokkuus ja uusiutuvan energian hyödyntäminen sekä talotekniikan viestintäfoorumi.

Energiankäyttö Suomessa -osioon on koottu tilastotietoja energiankäytöstä ja hiilidioksidipäästöistä Suomessa.

Ohjauskeinot-osiossa käsitellään niitä kansainvälisiä ja kansallisia ohjauskeinoja, joiden avulla parannetaan energiatehokkuutta, edistetään uusiutuvan energian käyttöä ja hillitään ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä.

Euroopan unioni on asettanut jäsenmailleen yhteisiä tavoitteita energiankäytön tehostamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Tavoitteisiin pyritään energia- ja ilmastodirektiiveillä, joista tärkeimpiä ovat Energiatehokkuusdirektiivi, Päästökauppadirektiivi ja Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi. Kansallisilla ohjauskeinoilla toteutetaan muun muassa näiden direktiivien vaatimukset.

Tutustu palveluihimme

Energiakatselmustoiminta

Energiakatselmuksessa analysoidaan katselmuskohteiden kokonaisenergian käyttö, selvitetään energiansäästöpotentiaali ja esitetään säästötoimenpiteet kannattavuuslaskelmineen.

Energiankäyttö Suomessa

Keskeiset Suomen energiankulutus- ja energian loppukäyttötilastot sekä polttoaineiden käytön aiheuttamat hiilidioksidipäästöt.

Energiansäästöviikko

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään aina syksyisin viikolla 41.

Energiatehokkuus- ja ESCO-palvelut

Energiatehokkuus- ja ESCO-palvelut ovat palveluliiketoimintaa, jossa ulkopuolinen energia-asiantuntija toteuttaa asiakasyrityksessä investointeja ja toimenpiteitä energiankäytön tehostamiseksi ja energiansäästämiseksi.

Energiatehokkuussopimukset

Energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energiatehokkuutta.

Energiatodistusneuvonta

Energiatodistusneuvontaa on tarjolla puhelimitse tiistaisin klo 9.00–12.00 numerossa (09) 6122 5090. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse: energiatodistus@motiva.fi

Energiayhteisöt

Energiayhteisöjä voidaan pitää yhtenä jakamistalouden muotona. Siinä yhteisön jäsenet jakavat energian tuotannon ja hankinnan hyödyt. Energiayhteisöt mahdollistavat kuluttajan osallistumisen energiamarkkinoille ja parantavat mahdollisuuksia tuottaa itse osan käyttämästään energiasta haluamallaan tavalla.

Kestävä liikenne ja liikkuminen

Kestävä liikenne ja liikkuminen -sivuille on koottu monipuolinen tietopaketti viisaasta liikkumisesta ja muista kestävän liikenteen osa-alueista, kuten ajoneuvoista ja polttoaineista sekä ammattiliikenteen energiatehokkuudesta.

Kiertotalous

Kiertotalous luo vaihtoehdon uudenlaiseen systemaattiseen tapaan säästää ehtyviä luonnonvaroja. Kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa.

Kokeileva kehittäminen

Kokeilemisen tavoitteena on etsiä laajoihin haasteisiin useita ratkaisuvaihtoehtoja ja toteuttajia sekä selvittää minkä ideoiden kehittämisestä kannattaa luopua. Kokeilevalla kehittämisellä luodaan hyvät edellytykset ratkaisujen vakiintumiselle ja skaalautumiselle.

Materiaalitehokkuus

Yrityksille ja elinkeinoelämälle materiaalitehokkuuden parantaminen on kannattavaa, koska sillä on suora yhteys kustannuksiin, kilpailukykyyn ja yhteiskuntavastuun toteuttamiseen.

Ohjauskeinot

Energiatehokkuutta, uusiutuvan energian edistämistä ja ilmastoon vaikuttavien päästöjen vähentämistä voidaan ohjata sekä kansainvälisin että kansallisin keinoin.

Rahoitus

Energiatehokkuuden parantaminen vaatii usein investointien tekemistä. Usein investoinnit olisivat kustannustehokkaita ja tarkoituksenmukaisia, mutta käytännössä niitä jää tekemättä muun muassa siksi, ettei rahoitusmahdollisuuksia tunneta.

Talotekniikan viestintäfoorumi

Talotekniikan viestintäfoorumin kautta tehdään viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti.

Uusiutuva energia

Uusiutuvaa energiaa ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia, maalämpö sekä aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia. Bioenergiaa ovat puolestaan puuperäiset polttoaineet, peltobiomassat, biokaasu ja kierrätyspolttoaineiden biohajoava osa.

Ympäristömerkintä

Ympäristömerkintä Suomi Oy hallinnoi Suomessa sekä pohjoismaista ympäristömerkkiä Joutsenmerkkiä että EU-ympäristömerkkiä.

Sivua päivitetty viimeksi 11.3.2024