Siirry sisältöön

Uusiutuvan energian tuet ja rahoitus

Erilaisten uusiutuvien energiamuotojen tuet auttavat Suomea saavuttamaan sille kansallisesti asetetut ja EU:ssa asetetut energia- ja ilmastotavoitteet.

Rahoituksen järjestäminen on usein haasteena uusiutuvan energian projektien eteenpäin viemisessä. Erilaisia rahoitusvaihtoehtoja on olemassa muun muassa julkiselle sektorille, erikokoisille yrityksille, tutkimuslaitoksille, yliopistoille ja muille organisaatioille.

Tällä sivulla on ohjaus eri tuki- ja rahoitusvaihtoehtoihin. Lisätietoja eri rahoitusvaihtoehdoista löytyy myös muun muassa Business Finlandin, eri ministeriöiden, Eurooppa-toimistojen ja Maakuntaliittojen verkkosivuilta.

Investointituet

Energiatukiohjelman tavoitteena on edistää muun muassa uusiutuvan energian käyttöä ja energiatehokkuutta koskevia investointi- ja selvityshankkeita, jotka tukevat Suomen hiilineutraalisuustavoitteita.

Lisätietoa työ- ja elinkeinoministeriön myöntämästä energiatuesta Motivan rahoituksen tietopalvelusta: Rahoituksen tietopalvelu



Uusiutuvan energian investointeja tuetaan myös maatalouden investointitukien kautta. Investointitukien päätavoitteena on maatalouden toimintaedellytysten ja kilpailukyvyn kehittäminen.

Lisätietoa maatalouden investointituista Ruokaviraston verkkosivuilta: Maatalouden investointituet



Uusiutuvalla energialla tuotetulle sähkölle maksettiin tuotantotukea niin sanottuna syöttötariffina vuosien 2011 ja 2021 välillä.

Lisätietoa syöttötariffista Energiaviraston verkkosivuilta: Tuotantotuki



Suomessa otettiin keväällä 2019 käyttöön uusi teknologianeutraali uusiutuvan energian tukijärjestelmä, niin sanottu preemiojärjestelmä. Järjestelmään valitut laitokset valittiin kilpailutuksella. Tarjouskilpailu oli avoin tuuli-, aurinko- ja aaltovoimalle sekä biomassaan ja biokaasuun perustuvalle sähköntuotannolle.

Kaikki Energiavirastoon saapuneet 26 tarjousta koskivat tuulivoiman tuotantoa ja järjestelmään valittiin 7 hanketta edullisuusjärjestyksessä.

Lisätietoa preemiojärjestelmästä Energiaviraston verkkosivuilta:
Preemiojärjestelmä


Uusiutuvan energian rahoitus

Euroopan aluekehitysrahasto, EAKR on yksi Euroopan koheesiopolitiikan rahastoista, jonka tavoitteena on tasoittaa maiden ja alueiden välisiä kehityseroja, luoda elinvoimaa, parantaa työllisyyttä, tukea kestävää kasvua ja lisätä kilpailukykyä. EAKR-rahoitusta voivat hakea yritykset ja kunnat sekä muut yhteisöt (julkis- ja yksityisoikeudelliset toimijat).

Lisätietoa EAKR-rahoituksesta Motivan Rahoituksen tietopalvelusta: Rahoituksen tietopalvelu



EUREKA on eurooppalainen yhteistoimintaverkosto, jonka hankkeissa kehitetään globaaleilla markkinoilla kilpailukykyisiä tuotteita, prosesseja ja palveluita. Se soveltuu erityisesti pk-yrityksille, jotka haluavat kehittää teknologiaansa ja kansainvälistyä.

Lisätietoa EUREKAsta ja käynnissä olevista klusterihankkeista Business Finlandin verkkosivuilta: EUREKA



Business Finland tarjoaa innovaatiorahoitusta yrityksille, tutkimusorganisaatioille ja julkisten palvelujen tuottajille. Kansainvälistyvät ja kasvua hakevat pienet ja keskisuuret yritykset ovat tärkein rahoituksen kohderyhmä.

Lisätietoa Business Finlandin rahoitusmahdollisuuksista Motivan Rahoituksen tietopalvelusta: Rahoituksen tietopalvelu



Pohjoismaiden ministerineuvosto on Pohjoismaiden hallitusten virallinen yhteistyöelin. Pohjoismaiden ministerineuvosto pyrkii yhteispohjoismaisiin ratkaisuihin, joilla on selkeitä myönteisiä vaikutuksia maiden kansalaisille.  Hankeapurahojen tärkein myöntämisperuste on se, että hanke hyödyttää Pohjoismaita ja itsehallintoalueita.

Lisätietoa hankerahoituksesta Pohjoismaiden ministerineuvoston verkkosivuilta: Näin haet tukea Pohjoismaiden ministerineuvostolta



Euroopan energiatehokkuusrahasto, EEEF tarjoaa markkinapohjaista rahoitusta julkisen sektorin energiatehokkuuden lisäämiseen ja uusiutuvan energian projekteille.

Lisätietoa rahoituksesta EEEF:n verkkosivuilta: European Energy Efficiency Fund, EEEF



ELENA (European Local Energy Assistance) -rahoitus on Euroopan Investointipankin tekninen apuväline, jolla tuetaan paikallistoimijoiden omien, ilmastonmuutosta torjuvien investointiohjelmien valmistelua ja taustatutkimusta. Itse ohjelmia ei kuitenkaan rahoiteta. Keskeisimmät investointiohjelmat, joita ELENA tukee, keskittyvät kaupunkien ja alueiden energiatehokkuuteen rakennuksissa ja julkisessa liikenteessä sekä uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

Lisätietoa rahoituksesta Euroopan investointipankin verkkosivuilta: ELENA – European Local ENergy Assistance



Finnvera on Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, joka täydentää yksityisen sektorin tarjoamia rahoituspalveluja. Painopisteenä on aloittavien, kasvavien ja kansanvälistyvien yritysten sekä yritysten muutostilanteiden rahoittaminen.

Lisätietoa Finnveran rahoitusmahdollisuuksista Motivan Rahoituksen tietopalvelusta: Rahoituksen tietopalvelu


Sivua päivitetty viimeksi 20.2.2024