Siirry sisältöön

Rahoituksen tietopalvelu

Rahoituksen tietopalvelu kokoaa tietoa energiatehokkuuden parantamiseen, uudis- ja korjausrakentamiseen, kiertotalouteen, kasvihuonekaasupäästöjen ehkäisyyn ja vähentämiseen, sekä ilmastonmuutoksen hillintään tarkoitetuista avustuksista ja tuista sekä muista eri rahoitusmuodoista.Tietopalvelu on suunnattu niin eri alojen yrityksille ja yrittäjille kuin kunnille ja kaupungeille ja muille julkishallinnon toimijoille, yhteisöille sekä taloyhtiöille, pientalojen omistajille ja kuluttajille. (Tutustu termeihin)

Nopeimmin pääset omalle organisaatiollesi tai itsellesi sopivaan tietoon kiinni, kun valitset hakijavalikosta sopivimman HAKIJA-vaihtoehdon. Palvelu listaa kaikki valitulle hakijalle saatavilla olevat tuki- ja rahoitusmuodot, jotka palvelussa on. Voit rajata hakutulosta valitsemalla muita kriteereitä: hakijan toimiala, rahoituksen kohde ja muoto, rahoituksen tarjoaja tai teema, johon rahoitus liittyy. (Tutustu hakuvinkkeihin)

Tietopalvelua täydennetään ja päivitetään jatkuvasti. Tietoja ylläpitää Motiva Oy. Tiedot kootaan tuki- ja rahoitusmuotoja tarjoavilta toimijoilta, yhdessä Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hankkeen ja Kiertotalous-Suomen kanssa.


Takaisin listaukseen

Yleishyödylliset ympäristö- ja ilmastoinvestoinnit – Investoinnit ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen

Muoto

Avustus/Tuki

Tiivistelmä

Yleishyödyllisten ympäristö- ja ilmastoinvestointien osa-alueen Investoinnit ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen tavoittelevat ilmastoneutraaliutta. Näillä investoinneilla luodaan ja parannetaan maaseudun energia- ja resurssitehokkuutta sekä turvallisuutta. Investoinnit voivat olla uusiutuvia energialähteitä ja niiden käyttöä lisääviä investointeja sekä energiatehokkuutta ja energian säästöä lisääviä investointeja. Tukea yleishyödylliseen investointihankkeeseen voi saada julkis- tai yksityisoikeudellinen yhteisö, kuten oppilaitos, järjestö, kyläyhdistys tai osuuskunta. Euroopan unionin osarahoittama.

Kuvaus

Yleishyödyllisten ympäristö- ja ilmastoinvestointien osa-alueen Investoinnit ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen tavoittelevat ilmastoneutraaliutta. Näillä investoinneilla luodaan ja parannetaan maaseudun energia- ja resurssitehokkuutta sekä turvallisuutta. Investoinnit voivat olla uusiutuvia energialähteitä ja niiden käyttöä lisääviä investointeja sekä energiatehokkuutta ja energian säästöä lisääviä investointeja.

Tukea voi käyttää erilaisiin investointeihin, kuten koneiden, laitteiden ja välineiden hankkimiseen sekä rakennus- ja kunnostuskustannuksiin.

Tuella voi toteuttaa aineettomia tai aineellisia investointeja, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää hoitoa, ilmastonmuutoksen torjumista ja siihen sopeutumista, luonnon monimuotoisuutta ja kehittävät asuinalueen viihtyisyyttä maaseudulla. Tällaisia hankintoja voivat olla esimerkiksi energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa edistävät investoinnit, kuten aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput, valaistuksen tai lämmityksen uusiminen, kierrätykseen liittyvät investoinnit sekä koneet ja laitteet esimerkiksi vesistöjen kunnostamiseen.

Tukea investointiin voi saada 80 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä, kohtuullisista kustannuksista.

Huom! Tuki maksetaan jälkikäteen, joten tarvitset hankkeeseen väliaikaisrahoitusta ennen kuin saat tuen tilillesi.

Tuen ehdot:
- oltava riittävät taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset hankkeen toteuttamiseen
- Organisaation tavanomaista toimintaa ei tueta
- laadittava hankesuunnitelma
- Vain sellaisia investointeja tuetaan, joista saatava hyöty ohjautuu alueen asukkaille ja muille toimijoille, kuten erilaisille yhteisöille ja ihmisille. Investoinnin kohteen tulee pääsääntöisesti olla alueen asukkaiden ja toimijoiden käytettävissä.
- Jos toteutat investoinnin sellaiseen kohteeseen, joka ei ole omassa hallinnassasi, hanki kohteen omistajalta ja tarvittaessa haltijalta kirjallinen suostumus investointiin ja siihen, että investointi on alueen asukkaiden ja toimijoiden käytettävissä. Varmista, että käyttöoikeus investointiin säilyy. Jos saat tukea rakentamisinvestointiin, vakuuta investointikohde vähintään siihen saakka, kunnes tuki on maksettu kokonaan.
- Investoinnin kohde tulee olla käytettävissä vähintään viisi vuotta tuen viimeisen erän maksamisesta. Erityisestä syystä omaisuuden käyttöajaksi voidaan tukipäätöksessä määrätä enintään kymmenen vuotta.
- Jos hankit tuella rakennuksen tai rakennuksen maapohjineen, rakennuksen tai kiinteistön kauppahinta ei saa ylittää sen käypää arvoa. Hankittavan rakennuksen tulee soveltua siihen tarkoitukseen, mihin se hankitaan tai olla kohtuullisin kustannuksin muutettavissa sellaiseksi. Rakennuksen tulee aiotussa käyttötarkoituksessaan täyttää lainsäädännön vaatimukset.
- Kun tukea myönnetään julkisoikeudelliselle yhteisölle, muun julkisen rahoituksen osuus julkisesta rahoituksesta on oltava vähintään 30 prosenttia.

Hakuaika

ELY-keskukset valitsevat rahoitettavat hankkeet valintajaksoittain. Vuosien 2024–25 valintajaksot ELY-keskuksissa: 1.5.–30.9.2024, 1.10.2024–31.1.2025, 1.2.–30.4.2025, 1.5.–30.9.2025

Kohde

Hankinta, Investointi

Hakija

Järjestöt ja yhdistykset, Korkeakoulut, oppilaitokset ja koulut

Tarjoaja

ELY-keskus

Toimiala

Maa- ja metsätalousala

Teema

Energiatehokkuus, Ilmastonmuutoksen hillintä

Lisätietoja

Ota ensin yhteyttä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään ja esitä ideasi.

Hakuohjeet Ruokaviraston verkkosivuilla.

Hakemus tehdään sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa.


Sivua päivitetty viimeksi 1.11.2024