Siirry sisältöön

Materiaalikatselmusten tuloksia Suomessa

Suomessa vuosina 2014–2015 tehtyjen materiaalikatselmusten vuotuinen säästöpotentiaali on noin miljoona euroa katselmusta kohden. Katselmuksissa tuotettiin keskimäärin 26 toimenpide-ehdotusta, joista alle 20 000 euron investointeja vaativia oli 20 kpl. Prosessin materiaalivirtojen systemaattinen analysointi kokoaa yhteen eri toimintoihin ja materiaalivirtoihin liittyvät säästötoimenpiteet sekä mahdollistaa aivan uusien säästökohteiden löytämisen.

Esimerkkejä toteutetuista katselmuksista ja tuloksista

Pilkington Automotive Finland

Materiaalikatselmus Pilkington Automotive Finland Oy:n tehtaalla vahvisti johdon suunnitelmia, teki näkyväksi hävikkivirran ja antoi uusia investointi-ideoita. Materiaalikatselmoitu tuotantoprosessi on etu asiakaskunnan tiukentuviin vastuullisuusvaatimuksiin.

Lisätiedot:
Materiaalikatselmus toi hävikit näkyviksi ja antoi tukea päätöksentekoon Pilkington Automotive Finlandilla


BMI Group

BMI Group valmistaa bitumikatteita, betoni- ja, savikattotiiliä, vedeneristeitä, kattopesuaineita sekä aluskatteita ja kattopinnoitteita Icopal ja Ormax tuotemerkeillä. Konsernissa teetettiin kaksi materiaalikatselmusta, joissa tarkasteltiin materiaalivirtoja ja niihin sisältyviä kustannuksia Espoon ja Orimattilan tehtailla. Katselmuksilla tunnistettiin säästökohteita satojen tuhansien eurojen edestä, mutta työ tukee myös systemaattista vastuullisuustyötä.

Lisätiedot:
Katemateriaalien valmistaja löysi satojen tuhansien säästöt materiaalikatselmuksella


Berner Oy

Monialayhtiö Berner teetti materiaalikatselmuksen yhdellä kolmesta Heinävedellä sijaitsevassa tehtaassaan. Katselmuksen esiin tuomilla parannustoimilla on saavutettu jo yli 30 000 kilon raaka-ainesäästöt ja jätemäärät ovat pienentyneet yli 25 000 kiloa. Tämä tarkoittaa myös luonnonvarojen säästymistä ja yli 100 000 euron rahallisia säästöjä.

Lisätiedot:
Materiaalikatselmus paljasti Bernerin tuotantolaitoksella suuria piileviä säästökohteita


Oy Soya Ab

Biojätevirrat sitovat merkittävästi yrityksen resursseja ja aikaa. Tähän löydettiin materiaalikatselmuksen avulla yrityksen kestävän kehityksen arvoja tukeva ratkaisuehdotus. Suuri osa jätevirroista voidaan käsitellä tulevaisuudessa tehtaan välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa bioreaktorissa ja lopputuotteena syntyy luomulannoitetta.

Motiva-materiaalikatselmus – Oy Soya Ab (pdf) (2 MB)


Suominen Kuitukankaat Oy

Materiaalikatselmuksessa todettiin, että sisäinen kuituraaka-aineen käsittely ja uudelleenhyödyntäminen ovat selkeästi jätteen energiapolttoa taloudellisempi ratkaisu. Materiaalikatselmuksessa tehtyjen parannusehdotusten vuotuinen säästöpotentiaali tehdastasolla on noin 3 prosenttia liikevaihdosta ja jätteen määrän vuotuinen vähentämispotentiaali noin 260 tonnia.

Motiva-materiaalikatselmus – Suominen Kuitukankaat Oy (pdf) (469.3 KB)


Muoviteollisuuden kilpailukyvyn lisääminen materiaalikatselmusten avulla

Viiden toteutuneen materiaalikatselmuksen yhteenlaskettu vuotuinen säästöpotentiaali on noin 2,1 miljoonaa euroa. Keskimäärin materiaalikatselmuksissa löydetyt materiaalisäästöt ovat olleet 3–5 prosenttia. Muovi- ja kumiteollisuus ostaa materiaaleja noin 1 300 miljoonan euron arvosta vuositasolla – tarjolla on yli 50 miljoonan euron kannattavuusloikka toimialan yrityksille Suomessa.

Muoviteollisuuden materiaalikatselmusten tuloksia (pdf) (655.8 KB)


Huntsman Pigments an Additives

Materiaalikatselmuksen tavoitteena oli tunnistaa Ympäristötuotannon materiaalien käytössä ja prosessoinnissa piileviä parannuskohteita.

MOTIVA CASE – Huntsman Pigments and Additives – Projektiryhmä löysi materiaalivirroissa piilevät säästömahdollisuudet (pdf) (102.2 KB)


Oy Parlok Ab

Katselmuksessa tarkasteltiin yrityksen materiaalivirtoja ja löydettiin merkittävää säästöpotentiaalia, joka saavutettiin pienillä toimenpiteillä.

Motiva Case – Oy Parlok Ab – Merkittäviä säästöjä muoviteollisuuden pk-yrityksessä (pdf) (111.5 KB)


Boliden Harjavalta Oy

Katselmuksessa tarkasteltiin, miten yrityksen tuotantolaitosten materiaalinkäyttöä voidaan tehostaa ja samalla vähentää syntyvän jätteen määrää.

MOTIVA CASE – Boliden Harjavalta – Tuotantolaitosten kuparivirta suoraviivaiseksi materiaalikatselmuksella (pdf) (152 KB)


Ahlstrom Glassfibre Oy

Katselmuksen tavoitteena oli tuotannon, erityisesti lasikuitujätteen, hävikin vähentäminen. Samalla mietittiin hävikin jatkokäyttömahdollisuuksia.

MOTIVA CASE – Ahlstrom Glassfibre Oy – Syntyvän hävikin määrä kuriin materiaalikatselmuksella (pdf) (142.3 KB)


CH-Polymers Oy

Projektin tavoitteena oli löytää säästöjä Kaipiaisen tehtaan raaka-aine- ja ympäristökustannuksissa. Katselmuksen tuloksena oli 1,18 miljoonan euron säästöpotentiaali.

MOTIVA CASE – CH-Polymers Oy – Materiaalikatselmuksella järkeviä tuloksia ja kilpailukykyä (pdf) (143.8 KB)


Kiilto Oy

Materiaalitehokkuusprojektista haettiin lisävahvistusta materiaalien käytön ja kierrätysmahdollisuuksien tehostamiseen sekä uusia työkaluja ympäristöviestintään.

MOTIVA CASE – Kiilto Oy – Materiaalikatselmuksesta uusia eväitä viestintään (pdf) (152.5 KB)


Kidex Oy

Martela-konserniin kuuluva Kidex Oy on erikoistunut kalustekomponenttien sopimusvalmistukseen. Koska materiaaliin menee 70 prosenttia yhtiön tuotantokustannuksista, sen hukkaa kannattaa koettaa vähentää. Materiaalikatselmus kartoitti keinoja.

Case Kidex Oy – Enemmän kalusteita, vähemmän materiaalihukkaa (pdf) (252.1 KB)


Uudenkaupungin Rautavalimo – URV Oy

Valukomponentteja piensarjatuotteina valmistavassa Uudenkaupungin Rautavalimossa on monesti mietitty materiaalikysymyksiä pieninä palasina, ei virtoina. Materiaalikatselmus toi esille lähes 70 materiaalin käyttöä tehostavaa toimenpide-ehdotusta, joiden vuotuinen säästöpotentiaali on vajaat 600 000 euroa.

Case Uudenkaupungin Rautavalimo Oy – Pienistä palasista materiaalivirtoihin (pdf) (302.9 KB)


Lumon Oy

Parvekejulkisivutuotteita ja lasiterasseja valmistavassa Lumon Oy:ssä tehty materiaalikatselmus osoittautui tuottoisaksi kokonaistarkasteluksi. Katselmoinnissa nousi esiin kaikkiaan 68 toimenpide-ehdotusta ja lähes 800 000 euron vuotuinen säästöpotentiaali.

Case Lumon Oy – Materiaalikatselmus tehostaa tuotantoa (pdf) (263.6 KB)


Uponor Suomi Oy

Uponor Suomi Oy:n Forssan tehtaalla suoritettu materiaalikatselmus tarjosi yritykselle tavan tunnistaa materiaalien säästömahdollisuutensa. Katselmuksessa käytiin läpi kaikki tehtaan materiaalivirrat ja niiden kustannukset. Parannuskohteita löytyi yhdeksän, ja konkreettisia toimenpiteitä esitettiin yhteensä 45. Niiden hyödyt, toteutettavuus ja säästöpotentiaali arvioitiin sekä esitettiin suositukset siitä, mitkä toimenpiteet ovat ensisijaisia.

Case Uponor Suomi Oy – Hukkamateriaalikin maksaa (pdf) (308.2 KB)


Oras Oy

Materiaalikatselmus tarjosi Oras Oy:lle toimivan työkalun materiaalien käytön ja jätevirtojen visuaaliseen esittämiseen ja materiaalitehokkuuteen liittyvien säästömahdollisuuksien tunnistamiseen. Oras Oy:n Rauman tehtaan materiaalikatselmuksessa löytyi materiaalivirtoihin liittyviä selviä säästökohteita, joille esitettiin 18 parannusehdotusta.

Case Oras Oy – Oras löysi säästökohteita materiaalikatselmuksella (pdf) (242.6 KB)



Lisää aiheesta:

Materiaalikatselmuksilla 2 miljardin säästöt – Lännen Media 6_5_2016 (pdf) (1.6 MB)
Artikkeli on julkaistu Lännen Median lehdissä toukokuussa 2016.


Sivua päivitetty viimeksi 4.10.2023