Siirry sisältöön

Hollolassa hyviä kokemuksia energiansäästöpalveluiden käytöstä

Hollolan kunta on satsannut energiansäästöön parissa kunnan kohteessa ostamalla energiansäästöä palveluna. Sekä Vesikansan varikolla että Satulinnan päiväkodissa on hyödynnetty Leasing-ratkaisua.
Kuva 1. Satulinnan päiväkoti. Kuva Hollolan tilapalvelu Oy.

”Vesikansan varikon ilmavesilämpöpumppu (VILP) – kohteessa on LämpöYkkösen lupaama 45 prosentin säästötakuu lämmityskustannuksista. Myös Hollolan kuntakeskuksessa sijaitsevan Satulinnan päiväkodin lattialämmityksen säädössä on säästötakuu. Säästön pitää olla palvelumaksua suurempi kulloinkin voimassa olevilla sähkönhinnoilla. Älykkään lattialämmityksen toimitti Themo”, kertoo toimitusjohtaja Reijo Reponen Hollolan Tilapalvelu Oy:stä.

Molempien kohteiden toteutuneet säästöt todennetaan energiansäästökatselmuksessa. Vesikansan varikolla saneeraukseen päädyttiin, koska haluttiin eroon öljylämmityksestä. Satulinnan päiväkodissa taas haluttiin älykäs keskitetty järjestelmä ohjaamaan lattialämmityksiä vanhojen yksikkösäätimien tilalle.

Tilaajalle lähes riskitön toteutus

Tilaajan kannalta energiansäästön ostaminen palveluna on lähes riskitöntä. ”Vesikansan varikon lämmitysjärjestelmän muutos on tilaajan kannalta lähes riskitön, koska laitteistolla on seitsemän vuoden takuu. Eivät riskit liene palveluntuottajallekaan ole suuret, koska tekevät paljon vastaavia toteutuksia”, Reponen lisää.
Kuva 2. Vesikansan varikkopaloasema. Kuva Hollolan tilapalvelu Oy.

LämpöYkkönen toteuttaa energiatehokkaita lämmitys- ja viilennysratkaisuja yrityksille, kunnille ja taloyhtiöille. Hanke voidaan rahoittaa toteutuneilla säästöillä ja toteuttaa palvelusopimusmallilla.

”Olemme ylpeitä voidessamme tarjota energiansäästöratkaisuja, jota tuovat konkreettisia hyötyjä asiakkaillemme. Hollolan Vesikansan varikon projekti on erinomainen esimerkki siitä, miten voimme yhdessä asiakkaan kanssa saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä ja samalla pienentää hiilijalanjälkeä”, toteaa LämpöYkkönen Oy:n yritysliiketoiminnan liiketoimintajohtaja Sami Hautakoski.

”Satulinnan kohteessa laitteistolla on niin ikään viiden vuoden takuu, joten meille riskiä ei juurikaan ole, mutta tässä kohteessa palveluntuottajan riski on isompi, koska kyseessä on heille ensimmäinen päiväkotikohde”, jatkaa Reponen.

Themon yritysliiketoiminnan merkittävin asiakaskunta muodostuu suurista suomalaisista vuokrataloyhtiöistä, kuten Kojamo, Sato, Asuntosäätiö ja Y-säätiö sekä lukuisista kaupunkiomisteisista vuokrataloyhtiöistä. Tämän lisäksi Themon energiansäästöpalvelua käyttävät esimerkiksi Scandic, Holiday Club ja Esperi Care. Themon yrityksille ja erilaisille yhteisöille tarjoaman energiansäästöpalvelun piirissä on tällä hetkellä n. 12 600 sähkölämmitteistä huonetta.

”On valtavan hienoa, että Themoon luotetaan tehokkaiden energiansäästötoimenpiteiden toteuttajana. Säästölupauksella myytävä palvelumme on omiaan tuottamaan klassisen win-win-tilanteen, jossa molemmat sopimusosapuolet hyötyvät hankkeista. Tämän lisäksi myös ympäristö kiittää, kun hiilidioksidipäästöt pienenevät tuntuvasti”, toteaa myyntijohtaja Joonas Rantala Themolta.

Toimitukset aikataulujen mukaan

Kohteiden normaalit toiminnot jatkuivat jouhevasti, koska palveluntoimittajat pitivät kiinni aikatauluista. Vesikansan varikon laitteisto tilattiin 23.3.2023 ja asennus toteutui jo huhtikuussa yhden päivän aikana, mitä Reponen luonnehtii erinomaiseksi. Tosin säästötavoitteeseen ei ole aivan vielä päästy.

”Olemme huomanneet, että joissakin kiinteistöissä on tärkeää seurata energiankulutusta tiiviimmin ja varmistaa järjestelmän elinkaarisäästöt optimoimalla laitteisto ensimmäisen käyttövuoden kokemuksen perusteella. Tällöin on helpompi huomioida kertyneen käyttödatan pohjalta järjestelmän optimoinnissa vaadittavat tarkemmat toimenpiteet. Näin varmistamme, että säästötavoitteet saavutetaan ja järjestelmä toimii parhaalla mahdollisella tavalla pitkällä aikavälillä”, Hautakoski toteaa.

”Säästölupauksen avulla energiatehokkuushankkeesta saadaan kuitenkin takuulla kannattava”, muistuttaa asiantuntija Tanja Hyvönen Motivasta.

Satulinnan kohteessa toimituksessa ei ollut pienten säätöjen lisäksi huomautettavaa ja muutokset tehtiin päiväkodin kiinni ollessa. Myös säästötavoite on toteutunut sopimuksen mukaisesti. Themo-järjestelmä asennettiin Satulinnan päiväkotiin tammikuun alussa vuonna 2023. Kulutus laski vertailuvuosien 2022 ja 2023 välillä yhteensä 36 729 kWh eli hieman yli 18 prosenttia (201 982 kWh vs. 165 253 kWh). Vuoden 2024 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana säästöt ovat poikkeuksellisen kylmästä talvesta huolimatta nousseet entisestään hieman yli 20 prosenttiin lähtötilanteeseen verrattuna (112 622 kWh vs. 89 790 kWh).

Satulinnan päiväkodissa otettiin Themon energiansäästöpalvelun lisäksi käyttöön tarpeenmukainen ilmanvaihtojärjestelmä. Themon osuus tuotetuista kokonaissäästöistä on noin kaksi kolmasosaa.

Reponen korostaa etävalvonnan ja älykkäiden ohjausjärjestelmien merkitystä tällaisissa hankkeissa, joissa uusitaan paljon laitteistoa. ”Käytännössä vähennetään merkittävästi myös korjausvelkaa, mitä ei sovi unohtaa.”

”Voisimme kyllä lähteä vastaavanlaisiin hankkeisiin uudestaankin ja voimme suositella niitä myös muille”, Reponen kiteyttää.

Teksti:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen



Energiansäästön palvelussa, josta toisinaan käytetään englanninkielestä lainattua ESCO-lyhennettä (Energy Service Company), ulkopuolinen palvelun tarjoaja toteuttaa energiankäyttöä tehostavat toimenpiteet ja antaa asiakkaalle takuun syntyvästä säästöstä.

Sivua päivitetty viimeksi 4.9.2024