Siirry sisältöön

As. Oy Ruotulan Säppi: Lämmityksen ja ilmanvaihdon älykäs ohjaus palveluna

As. Oy Ruotulan Säpissä toteutettiin lämmityksen ja ilmanvaihdon älykäs ohjaus palveluna. Tavoitteena oli hakea säästöjä ja samalla parantaa asuinolosuhteita tasoittamalla asuntojen keskilämpötilaa, huomioiden esimerkiksi sääennusteita ja auringonpaisteen.
Kuva 1. As. Oy Ruotulan Säppi

”Käytännössä kaikkiin 107 asuntoon ja yleisiin tiloihin asennettiin anturit, jotka tuottavat reaaliaikaista dataa lämpötiloista, ilmankosteudesta ja hiilidioksiditasoista. Myös autotallien lämpötilat kartoitettiin siirrettävillä antureilla. Lisäksi palvelun toimittaja asensi anturit IV-koneisiin poistoilman mittausta varten”, kertoo kohteen isännöitsijä Janne Meskanen.

Reaaliaikaiset tiedot asuntojen olosuhteista

Lämmitys oli ja on edelleen taloyhtiön ylivoimaisesti suurin kuluerä. ”Ennen palvelumallin käyttöönottoa meillä ei ollut tietoa siitä, millaiset asuntojen lämpötilat todellisuudessa ovat ja miten ne vaihtelevat. Lisäksi epäilimme, että ilmanvaihtokoneet haaskaavat turhaan energiaa.

Taloyhtiössä päädyttiin energiansäästöyhtiö Valvean palvelumalliin, koska sen avulla energiansäästöratkaisu pystyttiin toteuttamaan ilman omia investointeja. Palvelumaksu sovittiin katettavaksi syntyvistä säästöistä. Hanke oli siten käytännössä taloudellisesti riskitön. Lisäksi palvelun tuottaja takasi, että syntyvät säästöt ovat aina isommat kuin heidän palvelumaksunsa.
Kuva 2. Lämmityksen ja ilmanvaihdon älykkään ohjauksen ansiosta tiedämme nyt reaaliaikaisesti kaikkien asuntojen olosuhteet, isännöitsijä Janne Meskanen toteaa.

Energiansäästö ei ole vaikeuttanut hyvien asuinolosuhteiden ylläpitämistä kohteessa. Meskasen mukaan ensimmäisen vuoden aikana järjestelmän ”oppiminen” ja säätäminen aiheuttivat yksittäisiä ongelmia, mutta ne saatiin aina ratkaistua.

”Hoitovastikkeiden nostamiseen ei ollut tarvetta, koska lämmityskustannusten säästöt ovat olleet isommat kuin palvelumaksut. Itse asiassa teoriassa hoitovastikkeiden pitäisi laskea, mutta olemme pitäneet ne samalla tasolla”, Meskanen lisää.

Energiansäästö kannattaa todentaa

Taloyhtiön isännöinnissä on seurattu tarkasti säästöjä palvelutoimittajan raporttien lisäksi. ”Kaukolämmön kulutus laski noin 30 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Euroissa säästö on ollut noin 20 prosenttia, koska kaukolämmön hinta on noussut. Asuntojen keskilämpötila on 21,5 astetta, kun Hengitysliiton suosittelema sisäilman lämpötila on 20–22 astetta. Olemme tyytyväisiä näihin kaikkiin mainittuihin lukuihin ja pohdimme parhaillaan palvelumallin laajentamista koskemaan patteriverkon tasapainotusta ja korvausilmaventtiilien hankintaa ja asennusta”, Meskanen jatkaa.

Energiansäästön palvelussa, josta toisinaan käytetään englanninkielestä lainattua ESCO-lyhennettä (Energy Service Company), ulkopuolinen palvelun tarjoaja toteuttaa energiankäyttöä tehostavat toimenpiteet ja antaa asiakkaalle takuun syntyvästä säästöstä.

Teksti: Sirpa Mustonen
Kuvat: Valvea Oy


Sivua päivitetty viimeksi 24.7.2024