Investointituet
Mihin energiatukea voi saada?
Ketkä voivat saada energiatukea?
Uusiutuvan energian investoinnit vuonna 2025: biokaasulaitokset ja uuden teknologian investointihankkeet
Biokaasulaitokset
Katselmus- ja selvityshankkeet 2025
Energiansäästöä ja energiatehokkuutta edistävät investoinnit vuonna 2025: tavanomainen teknologia
Tuen hakeminen
Alla on esitetty työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) energiatukilinjausten 2025 myöntämiseen liittyviä olennaisia asioita. Viralliset tulkinnat liittyen energiatukiin ja niiden myöntämiseen tehdään tapauskohtaisesti Business Finlandissa ja TEM:ssä.
Palaa otsikoihin
Energiatuki
Energiatukea voidaan myöntää sellaisiin yritysten ja yhteisöjen investointi- ja katselmushankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä, energian tuotannon tai käytön tehostamista tai muuten muokkaavat energiajärjestelmää vähähiilisemmäksi pitkällä aikavälillä. Uusiutuvan energian hankkeita on mahdollista tukea vain uuden teknologian osalta. Tuella on oltava merkittävä vaikutus hankkeen käynnistämiseen.Energiatukea maksetaan organisaatiollenne raportoimienne toteutuneiden kustannusten perusteella. Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 10 000 euroa (energiatehokkuus) tai 30 000 euroa (uusiutuva energia uusi teknologia) ja enintään 5 000 000 euroa. Rahoitus on avustusta eli sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Tukea ei myönnetä hankkeille, jotka on käynnistetty ennen tukipäätöstä. Tukea voidaan myöntää aikaisintaan rahoituspäätöspäivästä alkaen aiheutuviin kustannuksiin.
Palaa otsikoihin
Mihin energiatukea voi saada?
Energiatukea voidaan käyttää:- Investointihankkeisiin, joissa investoidaan käyttöomaisuuteen.
- Energiakatselmuksiin, joita ovat Motiva-tyyppiset energiakatselmukset, Täsmäkatselmukset, sekä Uusiutuvan energian kuntakatselmukset.
- Syväselvityksiin.
Tavanomaisen teknologian hankkeita voidaan tukea harkitusti ja etusijalla ovat hyvin valmistellut hankkeet ja huolellisesti laaditut tukihakemukset.
Uudelle teknologialle voidaan myöntää tapauskohtaisesti korotettua tukea. Korotetun tuen tarve ja taso arvioidaan tapauskohtaisesti ja arvioinnissa otetaan huomioon uuden teknologian käyttöönoton aiheuttama riski ja siihen liittyvä kannattavuustarkastelu. Tästä seuraa, että uuden teknologian hankkeen tuki on usein tukipäätöksessä pienempi kuin Energiatukiasetuksessa mainittu enimmäistuki.
Uuden teknologian hankkeissa voidaan hakijalta pyytää puolueettoman tahon antamaa lausuntoa hankkeen uutuusarvosta, jos rahoittaja näkee sellaisen uutuusarvon todentamisen kannalta tarpeelliseksi.
Palaa otsikoihin
Ketkä voivat saada energiatukea?
Energiatukea voivat saada:- Kaiken kokoiset yritykset, mukaan lukien ammatin- ja liikkeenharjoittajat sekä toiminimet.
- Yhteisöt, kuten esimerkiksi kunnat, seurakunnat ja säätiöt.
- Asunto-osakeyhtiöt (*.
- Asuinkiinteistöt (* (mukaan lukien hoivakiinteistöt).
- Maatilat tai niiden yhteydessä toteutettavat hankkeet, lukuun ottamatta sellaisia maatilan yhteydessä toteutettavia hankkeita, joissa tuotettava energia käytetään maatalouden tuotantotoiminnan ulkopuolella (hakijana ei voi tällöinkään olla maatila).
- Kalastus- ja vesiviljelyalan yritykset, mukaan lukien jalostavat yritykset.
- Valtionosuutta saavat perustamishankkeet.
- Organisaatiot, joiden toiminta rahoitetaan valtion talousarviosta joko kokonaan tai pääosin.
- Valtion talousarviosta annetussa laissa (423/1988) tarkoitettuun taloushallinto-organisaatioon kuuluville virastoille, laitoksille ja muille toimielimille.
Maakunnalliset energianeuvojat auttavat teknisten ratkaisujen löytämiseksi. Energianeuvojat maakunnissa.
Rahoitusta ei myöskään voida myöntää, jos:
- Yrityksesi on maksukyvytön tai menettänyt puolet osakepääomastaan.
- Yritykselläsi on verovelkaa, aikaisempien Tekes- tai Business Finland -lainojen rästejä, maksuhäiriöitä tai muita hoitamattomia taloudellisia velvoitteita.
- Yritykselläsi ei ole investoinnin tai selvityksen edellyttämää muuta (omaa tai vierasta) rahoitusta.
Uusiutuvan energian investoinnit vuonna 2025: biokaasulaitokset ja uuden teknologian investointihankkeet
- Biokaasulaitokset.
- Muita uusiutuvan energian hankkeita tuetaan vain uuden teknologian osalta.
- Uusiutuvan vedyn tuotantoinvestointeja voidaan tukea, mikäli vety päätyy energiantuotantoon tai siitä jalostetun polttoaineen tuotantoon.
- Uuden teknologian sähkövarastoja voidaan tukea, jos sähkövarasto ottaa vuodessa vähintään 75 prosenttia energiastaan siihen suoraan liitetystä uusiutuvan energian tuotantolaitoksesta ja hankkeessa investoidaan samalla uusiutuvan energian tai uusiutuvan vedyn tuotantokapasiteettiin.
- Tuen tarve ja taso arvioidaan tapauskohtaisesti.
- Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 30 000 euroa ja enintään 5 000 000 euroa.
- Uusiutuvan energian hankkeille tukitaso on hankekohtaisen harkinnan perusteella tyypillisesti 15–30 %.
- Suurille yrityksille enimmäistukitaso on 30 % myös uuden teknologian hankkeissa.
Biokaasulaitokset
Uusiutuvan energian investoinneissa poikkeuksia uuden teknologian vaatimukseen ovat investoinnit biokaasulaitoksiin, joita voidaan tukea myös, kun käytetään tavanomaista teknologiaa. Tällöinkin etusijalla ovat uutta teknologiaa sisältävät biokaasulaitosinvestoinnit ja biokaasua liikennekäyttöön tuottavat investoinnit. Etusijalla ovat myös biokaasuhankkeet, joiden yhteydessä toteutetaan hiilidioksidin talteenotto, vaikka tuki ei kohdistuisi suoraan talteenottoon.
Etusijalla ovat lisäksi biokaasulaitosinvestoinnit, joissa on konkreettinen ja toteutuskelpoinen suunnitelma mädätteen jatkojalostuksesta ja -käytöstä. Kaikissa biokaasuhankkeissa hakijan on toimitettava suunnitelma mädätteen jatkojalostuksesta ja -käytöstä. Suunnitelmassa tulee esittää perustelut mädätteen valitulle jatkojalostus- ja käyttötavalle ja tähän liittyvien sopimusten valmistelun tilanne. Lisäksi on esitettävä, miten ravinteiden kierrätys huomioidaan valitussa jatkojalostus- ja käyttötavassa sekä kuvattava, kuinka mädätteen jatkojalostus- ja käyttötapaa voidaan laitoksella kehittää tulevaisuudessa.
Biokaasun jalostukseen, nesteytykseen, siirtoon, jakeluun tai käyttöön liittyviä investointeja tuetaan ainoastaan, jos samalla investoidaan uuteen reaktorikapasiteettiin. Olemassa olevien biokaasulaitosten laajennusinvestointeihin voidaan myöntää tukea vain, jos reaktori- ja biokaasun tuotantokapasiteetti kasvavat.
Biokaasuhankkeiden yhteydessä polttoaineen tankkausasemia ei tueta (tämä koskee myös muita biopolttoaineita).
Biopolttoainehankkeissa tukea voidaan myöntää vain laitoshankkeille, joiden raaka-aineena ei käytetä jalostuskelpoista tukki- tai kuitupuuta.
Katselmus- ja selvityshankkeet 2025
- Energiatehokkuussopimuksiin liittyvät kuntasektorin, mikroyritysten ja pk-yritysten (kulutus alle 2 700 MWh/a) Motiva-tyyppiset energiakatselmukset ja täsmäkatselmukset 50 %.
- Muut kuin energiatehokkuussopimuksiin liittyvät Motiva-tyyppiset energiakatselmukset, edellä mainituille tahoille 40 %.
- Muut kuin energiatehokkuussopimuksiin liittyvät täsmäkatselmukset mikro- ja pk-yrityksille (kulutus alle 2 700 MWh/a) 40 %.
- Energiatehokkuussopimuksiin liittyvät suurten yritysten syväselvitykset 40 %.
Energiatehokkuussopimukseen kuuluville kunnille tuli mahdollisuus täsmäkatselmusten toteuttamiseen vuonna 2025.
Palaa otsikoihin
Energiansäästöä ja energiatehokkuutta edistävät investoinnit vuonna 2025: tavanomainen teknologia
Energiatehokkuushankkeen energiatuen suuruus:- Tukiprosentti 20 % energiatehokkuussopimuksiin liittyneille yrityksille ja yhteisöille.
- Tukiprosentti 25 % kun edellä olevassa käytetään ESCO-palvelua.
- Tukiprosentti 15 % muille kuin energiatehokkuussopimuksiin liittyneille yrityksille ja yhteisöille, kun käytetään ESCO-palvelua.
- Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 10 000 euroa ja enintään 5 000 000 euroa.
- Tukea ei myönnetä hankkeille, jotka on käynnistetty (esim. tilattu) ennen tukipäätöstä.
Katso Motivan energiatehokkuus- ja ESCO-palvelut: ESCO-hankkeiden tuki ja Energiatehokkuussopimukset 2017-2025: Sopimus ESCO-palveluiden osalta edellytyksenä on vähintään 50 %:n säästötakuu ja todennettavien säästöjen osuus kokonaissäästöistä todentamisjakson aikana on vähintään 80 % euromääräisesti laskettuna sekä sanktio, jos säästötakuu ei täyty. Tukea voidaan myöntää myös energiatehokkuussopimusten ulkopuolisille yrityksille ja kunnille, jos hanke sisältää uutta teknologiaa. |
Tyypilliset tuettavat investoinnit liittyvät teollisuusprosessien hukkalämpöjen hyödyntämiseen.
Tukea ei myönnetä seuraaviin hankkeisiin:
- Rakennuksiin sekä niiden tavanomaiseen talotekniikkaan liittyviä energiatehokkuushankkeita ei tueta.
- Energiatehokkuusinvestoinneissa yli 1 MW:n lämpöpumppuja voidaan tukea, jos kyseessä on uudenteknologian hanke tai kyseessä on matalalämpöverkkoon liitettävä hanke. Mikäli kyseessä on ylijäämälämmön käyttö lämpöpumpun energianlähteenä, voidaan tavanomaisen teknologian hankkeissa tukea lämpöpumppuja 5 MW:n kokoluokkaan asti. Uuden teknologian osalta on mahdollista tukea myös yli 5 MW:n lämpöpumppuhankkeita.
- Lämpövarastoja voidaan tukea uuden teknologian perusteella. Tavanomaiseen teknologiaan perustuvia veteen lämpöä varastoivia ratkaisuja tai maalämpövarastoja ei tueta.
- Savukaasupesureita tai näihin liittyviä lämmöntalteenottoinvestointeja ei tueta, jos ne liittyvät päästökauppalaitoksiin tai yli 10 MW:n tehoisiin lämpökeskuksiin.
- Valaistukseen liittyviä tavanomaisen teknologian hankkeita ei tueta (sisältää muun muassa led-valaisimet).
- Rakennusten eristykseen tai ulkokuoren (vaipan) muutoksiin (sisältää ovet, ikkunat), kylmäkalusteiden ja -laitteiden oviin tai kansiin, sääsuojiin tai sadekatoksiin tai muihin vastaaviin ratkaisuihin liittyviä hankkeita ei tueta.
- Datakeskusten hukkalämpöhankkeita ei tueta.
- Uudisrakennuskohteissa tehtäviä energiatehokkuushankkeita ei tueta (pl. uusi teknologia).
Tuen hakeminen
Business Finlandin asiointipalveluEnergiatukihakemuksen liitteet ja ohjeet:
Energiatuki (Business Finland)
Palaa otsikoihin