Siirry sisältöön

Vertaisoppimisella vauhtia kuntien kestävyystyöhön

Haluatko oppia muiden kuntien parhaista käytännöistä ja saada uusia ideoita omaan työhösi? Vertaisoppiminen tukee kestävän kehityksen teemojen edistämisessä.

Vertaisoppimisen palvelumme kokoavat kuntia yhteisen teeman äärelle. Teemana voi olla esimerkiksi ilmastojohtaminen, luonnon monimuotoisuuden edistäminen tai kiertotalous.

Miksi vertaisoppiminen?

  • Fasilitoitu vertaisoppiminen on tehokas tapa levittää parhaita käytäntöjä kuntien välillä – muiden kuntien toimintatapoihin syventyminen tuottaa uusia ideoita omaan tekemiseen.
  • Vertaisoppimisprosessiin voidaan osallistaa kunnan eri toimialoja ja eri rooleissa toimivia henkilöitä, mikä sitouttaa henkilöstöä oman roolin tunnistamiseen ja tuo kattavamman kuvan kehityskohdista ja ratkaisukeinoista.

Lähde mukaan yhteishankkeisiin

Kuntien yhteishankkeissa yhdistämme asiantuntijoidemme tuen kunnan kehittämiseen kuntien kesken parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja toisiltaan oppimiseen. 

Nyt on mahdollisuus lähteä mukaan kolmeen yhteishankkeeseen:
  • Kestävyyskiihdyttämö: Ilmastotyön tiedolla johtaminen kunnassa
  • Vertaisoppiminen: Luonnon monimuotoisuustyön johtaminen kunnassa
  • Vertaisoppimishanke työperäisen hyväksikäytön ennaltaehkäisyyn siivouspalveluiden hankinnoissa
Olisiko jokin näistä yhteishankkeista teille ajankohtainen? 


Motiva Services ja Suomen ympäristökeskus tarjoavat nyt yhdessä paketissa kunnille asiantuntijatukea sekä mahdollisuutta oppia toisiltaan ja kehittää hyviä käytäntöjä ilmastotyön tiedolla johtamiseen, aiempien oppien tukemana. 

Kestävyyskiihdyttämö on kuntien yhteishankkeen konsepti, jossa kunnat voivat osallistua kiihdyttämöön alle 10 tuhannen euron omarahoituksella ja omalla työpanoksellaan. Konsepti perustuu jo Fisu-verkostossa testattuihin ja hyväksi todettuihin malleihin, jossa vahvistetaan tietopohjaa ja jalkautetaan tekemistä organisaatioihin. 

Rahoitusosuuttaan vastaan kunta saa:
  • Räätälöityä, tarkempaa tietoa.
  • Sparrausta, vertaistukea, kokemusten vaihtoa.
  • Valmiiksi testatun konseptin työn vauhdittamiseksi.
Tutustu kesäkuussa 14.6.2024 järjestetyn Kestävyyskiihdyttämö-aamukahvien materiaaliin: Kestävyyskiihdyttämöaamukahvi 14.6.2024 (pdf)

Lisätiedot:
Asiantuntija Tiia Merenheimo, Motiva Services, tiia.merenheimo@motiva.fi
Suunnittelija Venla Riekkinen, Suomen ympäristökeskus, venla.riekkinen@syke.fi


Luontotyö kytkeytyy laajasti kunnan eri toimintoihin: kaavoitukseen ja yhdyskuntasuunnitteluun, rakentamiseen, talouteen, metsiin, kasvatukseen, osallisuuteen jne.

Hyviä käytäntöjä on jo, ja konkreettista toimintaa, mutta miten luontotyö organisoidaan ja nivotaan osaksi arkea?

Nyt on hyvä hetki jakaa oppeja ja tunnistaa kehityskohtia yhdessä!

Ilmoita kiinnostuksesta kuntien luontotyön vertaisoppimiseen >>

Tutustu kesäkuussa 5.6. 2024 järjestetyn aamukahvitilaisuuden esitysmateriaaliin: Luonnon monimuotoisuustyön vertaisoppiminen kunnille 5.6.2024 (pdf)

Lisätietoja:
Asiantuntija Tiia Merenheimo, Motiva Services, tiia.merenheimo@motiva.fi



Motiva Services ja HEUNI valmistelevat yhdessä yhteisrahoitteista vertaisoppimisen hanketta työperäisen hyväksikäytön ennaltaehkäisyyn siivouspalveluiden hankinnoissa. Vertaisoppiminen on yhteishankekonsepti organisaatioille, jotka haluavat oppia toisiltaan parhaista käytännöistä ja saada kehitysideoita työperäisen hyväksikäytön ennaltaehkäisyyn osana organisaation toimintaa ja johtamista.

Hankkeen tavoitteena on muun muassa vahvistaa julkisten siivoushankintojen parissa työskentelevien hankinta-asiantuntijoiden ymmärrystä työperäisestä hyväksikäytöstä siivousalalla sekä lisätä valmiuksia tunnistaa sopimusrikkomuksia ja puuttua hyväksikäytön tunnusmerkkeihin. Lopputuloksena osallistujilla tulee olemaan kattava listaus hyväksikäyttöä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä ja vertaisoppimisen osana luotu yhteinen valvontamalli työperäisen hyväksikäytön torjuntaan. Hankkeessa syntynyttä verkostoa pyritään myös hyödyntämään hankkeen päättymisen jälkeen hyvien käytäntöjen ja kokemusten jakamiseen.

Lisätiedot:
Johtava asiantuntija Elina Muurimäki, Motiva Services, elina.muurimaki@motiva.fi



Vertaisoppiminen käytännössä

1. Vertaisarvioinnissa kunnat syventyvät toistensa toimintatapoihin ja tunnistavat kunkin kunnan toiminnan kehityskohtia sekä parhaita toimintamalleja jaettavaksi.

2. Kehittämisohjelmassa kukin kunta valitsee kehitettävän osa-alueen, johon saa asiantuntijasparrausta ja vertaistukea. Kunnat oppivat myös toistensa kehittämisesimerkeistä.

3. Kokeilu on laajempi projekti, jossa kunnat yhdessä kehittävät tiettyä toiminnan osa-aluetta, kokeilevat siinä uutta ratkaisua tai toimintatapaa ja jakavat oppeja kokeiluista keskenään.




Sivua päivitetty viimeksi 9.10.2024