Siirry sisältöön

Kuntien ilmasto- ja talousjohtaminen – yhteishanke kunnille

Resurssiviisaiden kuntien talous- ja ilmastojohtaminen -hankkeessa resurssiviisaiden kuntien verkosto (Finnish Sustainable Communities, Fisu) rakensi yhdessä mallin ilmasto- ja talousjohtamisen kytkemiseksi. Malli tukee kuntia ilmastotyön integroimisessa kunnan vuosittaiseen taloussuunnitteluun ja -seurantaan.

Kunnissa tuotetaan valtava määrä tietoa, mutta sen hyödyntämisessä on vielä parantamisen varaa. Hankkeessa resurssiviisauden edelläkävijäkunnat kehittivät, testasivat ja ottivat käyttöön uusia ratkaisuja. Hankkeen opit, työkalut ja parhaat käytännöt on julkaistu kaikkien kuntien käyttöön.

Roolimme projektissa oli:
  •  Hankkeen suunnittelu yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa kuntien toiveiden pohjalta
  • Yhteistyön koordinointi
  • Kuntien itsearvioinnin fasilitointi ongelmakohtien ja hyvien käytäntöjen tunnistamiseksi
  • Kuntien kehittämispilottien fasilitointi ja asiantuntijatuki
  • Oppien dokumentointi ja jakaminen muiden kuntien käyttöön

Uraauurtavan mallin työstämiseen osallistuivat Ii, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Riihimäki ja Turku. Mukana työskentelyssä oli ilmastoasiantuntijoiden lisäksi myös kuntien talousosaajat. Yhteishankkeen rahoittivat osalllistuvat kunnat, ympäristöministeriö, Kuntarahoitus ja Sitra.

Lisätietoa hankkeesta:
Resurssiviisaiden kuntien talous- ja ilmastojohtaminen (REETTA)

Yhteishankkeissamme eri alojen asiantuntijat ja ammattilaiset ratkovat yhdessä kestävyyshaasteita. Yhteishankkeisiin osallistuminen on kustannustehokas tapa osallistua oman toimialan kehittämistyöhön. Yhteistyön tuloksena syntyy käytännönläheistä tietoa ja toimivia ratkaisuja kestävyyden edistämiseen.

Hankkeissa koottu tieto ja kokemukset palvelevat niin hankkeissa mukana olevia yksittäisiä organisaatioita kuin koko Suomen elinkeinoelämää ja julkista sektoria. Etsimme jatkuvasti eri alojen yrityksiä ja julkisen sektorin toimijoita mukaan käynnistyviin hankkeisiin. Olemme järjestäneet vastaavia yhteishankkeita kuntasektorilla erityisesti ilmastojohtamisen teemassa.



Sivua päivitetty viimeksi 21.3.2024