Siirry sisältöön

Sähkön kulutusjousto – Joustavaa ja älykästä sähkönkäyttöä

Sähkönhinta vaihtelee tuotannon mukaan tunneittain, ja uusien digitaalisten palveluiden avulla sähkön ostaja voi optimoida oman käyttönsä edullisimpaan hetkeen ja rajoittaa sähkönkäyttöä kalleimpina ajankohtina. Uudet, älykkäät ohjausjärjestelmät lisäävät asumismukavuutta, säästävät rahaa ja edistävät puhdasta energiantuotantoa.

Kotiautomaation, uudenlaisten energiapalvelujen, oman aurinkosähköjärjestelmän ja sähkönhintaan perustuvan kulutuksenohjauksen ansiosta kotitaloudet voivat parantaa energiatehokkuutta ja käyttää puhtaasti tuotettua sähköä silloin, kun se on edullista. Myös asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla.


Kulutusjousto on mielekästä kodeissa, joissa kulutus on suurempaa ja talotekniikkaa sähköllä.

Tutustu kulutusjouston mahdollisuuksiin, mikäli kotonasi on seuraavanlaista tekniikkaa:
  • sähkölämmitys (myös lämpöpumput),
  • käyttöveden lämmitys sähköllä,
  • koneellinen ilmanvaihto ja jäähdytys,
  • sähköauto,
  • kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys,
  • sähkökiuas tai muu paljon sähköä kuluttava laite.

Kulutuskello
Kulutusjousto (eli kysyntäjousto) on sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaisesti. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan paljon ja vähäpäästöisesti sekä se on edullista. Kulutusta voi siis joustaa molempiin suuntiin.

Kotiautomaatiolla asumismukavuutta ja säästöjä

Kotiautomaatio on nykyaikainen tapa hallita kodin huonelämpötiloja, käyttöveden lämmitystä, valaistusta tai vaikka sähköauton latausta ja oman aurinkosähkön käyttöä järkevästi ja helposti. Älykäs koti huolehtii, että kotona on aina taloudellista ja mukavaa asua.

Kotiautomaation avulla sähkönkäyttöä ohjataan niihin hetkiin, jolloin sähkö on edullista, silloin sitä on myös runsaasti tarjolla. Laitteiden käyttöä vuorottelemalla on mahdollista välttää myös tehopiikkejä, jotka voivat kasvattaa omaa sähkölaskua.


Koti- tai taloautomaatiosta puhutaan silloin kun talon eri järjestelmät ja laitteet kommunikoivat keskenään ja niitä ohjataan keskitetysti.

Kotiautomaatiolla voi muun muassa:
  • ohjata lämmitystä sähkönhinnan, ulkolämpötilan tai sääennusteen perusteella,
  • laskea huonelämpötiloja poissaolon ajaksi ja nostaa lämpötila etäohjauksella asumismukavalle tasolle,
  • ajoittaa sähköauton latauksen edullisen sähkön tunneille,
  • valvoa kodin turva- ja hälytysjärjestelmiä,
  • sytyttää ja sammuttaa valoja etäohjauksella, vaikkapa kännykällä.

Kotiautomaatiota hankittaessa on hyvä miettiä, millaiset tarpeet ja tavoitteet ohjausjärjestelmälle asettaa. Järjestelmän suunnittelu ja yhteensovittaminen on ammattilaisen asia, mutta on tärkeä tietää jo ensimetreiltä, millaisia laajentamistoiveita järjestelmälle asetetaan.

Hyödynnä laitteiden aikaohjausta

Mitä paremmin varusteltu koti, sitä enemmän järjestelmissä on myös valmiina energiatehokkuutta parantavaa automaatiota. Varmista, että hyödynnät olemassa olevaa tekniikkaa oikein.

Laitteiden aikaohjausta voit hyödyntää muun muassa seuraavissa kohteissa:
  • sähkölämmitys ja lämpöpatterit,
  • kylpyhuoneen lattialämmitys,
  • ilmanvaihtolaite ja jäähdytys,
  • lämminvesivaraaja,
  • kodinkoneiden ajastus ja valaistuksen ohjaus sekä käyttö tehohuippujen ulkopuolella,
  • auton esilämmitys,
  • sähköauton lataus.

Pörssisähkösopimus tuo säästöä

Sähkönhinta vaihtelee jo nyt tuotannon ja kysynnän mukaan tunneittain, mutta vain tuntihinnoiteltua pörssisähköä ostava asiakas hyötyy edullisista taksoista. Kotitalouksien kulutusjousto on tärkeää, kun sähköntuotannossa siirrytään yhä enemmän tuuli- ja aurinkovoiman hyödyntämiseen.

Tuntihinnoiteltu sähkö on edullisempaa kuin kiinteähintainen sähkö, mikäli sähkönkäyttöä ohjaa edullisille tunneille järkevästi kotiautomaation tai energiapalvelujen avulla. Kun automaatio toteutetaan oikein ja asumistottumukset huomioiden, asukkaat eivät edes huomaa suuritehoisten laitteiden kulutuksenohjausta.


Kiinteä vai vaihteleva hinta – näin arvioit eri sähkösopimusten soveltuvuutta käyttöösi

Mitä enemmän sähköä kuluu, sitä tarpeellisempaa on tarkastella sopimustyyppien eroja sekä omien käyttötottumusten ja joustomahdollisuuksien vaikutusta kustannuksiin. 

Vaihtelevahintainen sopimus sopii sinulle, jos sähkön käyttöä on paljon, esimerkiksi sähkölämmitys, lämminvesivaraaja tai lataat kotona sähköautoa, ja sinulla on mahdollisuus ja kiinnostus ajoittaa sähkönkäyttöä muuttuvan hinnan mukaan.

  • Kulutusvaikutussopimuksia ovat pörssisähkö- ja joustosähkösopimukset.

Mikäli harkitset vaihtelevahintaisen sopimuksen tekemistä, tutki ensimmäiseksi mitä suurikulutuksisia sähkölaitteita kotona on, milloin ja kuinka paljon ne käyttävät sähköä. Selvitä myös, onko järjestelmissä aikaohjauksia tai mahdollisuus hinnan mukaan tehtävään käytönohjaukseen.

Hinnan vakautta ja ennustettavuutta saa eniten kiinteähintaisella sopimuksella. Kiinteä hinnoittelu voi olla hyvin perusteltu ja taloudellisesti turvallinen valinta, jos sähkönkäyttöä ei syystä tai toisesta pysty ohjaamaan tehokkaasti muuttuvan hinnan mukaan.

Sähkösopimustyypin valintaa auttaa, kun pohdit seuraavia kysymyksiä:

  • Seuraatko säännöllisesti sähkönkulutustasi? Tiedätkö, mihin ajankohtiin kulutuksesi ajoittuu ja mitkä laitteet kuluttavat paljon sähköä?
  • Onko sähkönkulutus lämmityskaudella huomattavasti suurempi kuin kesällä, esimerkiksi sähkölämmityksen vuoksi?
  • Voitko hyödyntää sähkölämmityksen ja/tai vesivaraajan käytössä aikaohjauksia tai automatiikkaa?
  • Onko taloudessanne kotona ladattava sähköauto? Voiko latauksen ajankohdan ajoittaa sähkön hinnan mukaan?
  • Seuraatko pörssisähkön hinnan muutoksia? Vähennätkö sähkölaitteiden käyttöä hinnan ollessa korkealla?
  • Pitääkö sähkölaskun hinta olla tarkasti ennakoitavissa? Onko perheelläsi taloudellista joustovaraa sähkön pörssihinnan mukaiseen vaihteluun?


Millainen sähkösopimus minun olisi kannattanut valita? Lue Energiaviraston johtaja Antti Paanasen artikkeli, jossa hän vertailee takautuvasti sähkölaskun suuruutta erilaisilla sopimuksilla ja hinnoilla. Artikkeli on julkaistu Reilua energiaa -verkkolehdessä 10/2024.

Mikä on joustosopimus ja voiko sillä säästää kuluissa?

Uusin tulokas sähkösopimusmarkkinoilla on joustosopimus, josta käytetään myös nimiä hybridi- tai kulutusvaikutussopimus. Joustosopimus on turvatumpi suuria hintamuutoksia kohtaan kuin pörssisähkösopimus, mutta tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa hinnan muodostumiseen sähkönkäyttöä ohjaamalla.

Hinnoittelu perustuu: 

  • kiinteään sähköenergian hintaan
  • + hintaa pienentävään tai kasvattavaan kulutusvaikutukseen
  • + kuukausittaiseen perusmaksuun.

Kun tavoitteena on säästää sähkölaskussa, sähkön kulutusta pitää siirtää joka päivä kalleimmilta pörssisähkön tunneilta edullisemmille tunneille. Suuritehoisten laitteiden käyttöä on siis pystyttävä ohjaamaan helposti ja automaattisesti pörssisähkön hinnan perusteella. 

Sopimuksesta hyötyvät eniten ne kotitaloudet, joissa sähköä kuluu lämmityskaudella paljon esimerkiksi lämmitykseen ja lämmitystä ohjataan automaation avulla.

Joustosopimuksessa energian hinta pysyy kohtuullisen vakaana. Sopimustyypissä kiinteä hinta on usein  myös hieman edullisempi kuin täysin kiinteästi hinnoitellussa mallissa. Kulutusvaikutus lasketaan kuukauden kulutuksen  ajoittumisen perusteella, ja sitä verrataan pörssisähkön painottamattomaan keskihintaan. 

Mikäli harkitset joustosopimusta, vertaile sopimusten hintoja ja ehtoja sekä vertaile joustosopimuksen ehtoja myös muihin sopimustyyppeihin. Joustosopimus on yleensä määräaikainen.

Lue myös Energiaviraston Reilua energiaa -verkkolehdestä (10/2024) artikkeli Kulutusvaikutussopimus on vähemmän vaihteleva pörssisähkösopimus.


Laitteiden vuorokäyttö pienentää tehontarvetta

Etenkin kodin suuritehoisten laitteiden käyttöä on järkevää jaksottaa ja käyttää niitä vuorotellen. Mitä enemmän laitteita on yhtäaikaisesti päällä, sitä suuremman kulutushuipun ne aiheuttavat. Tehomaksuun eli huipputehoon perustuva hinnoittelu voi nostaa kodin energialaskua tarpeettomasti.

Automaation avulla suuritehoisten laitteiden vuorottelu on helppoa ja huomaamatonta. Esimerkiksi sähkölämmitys voidaan ohjelmoida hetkellisesti tauolle siksi aikaa, kun sähkökiuas lämmittää saunaa.

Sinä ratkaiset, kuinka paljon ja milloin kulutat sähköä. Kiinnitä huomiota sähkölaitteiden määrään ja käyttötapoihin. Tekniikka ja uudet palvelut huolehtivat älykkäästä ja energiatehokkaasta asumisesta.

Myös oma pientuotanto, kuten aurinkopaneelit, voidaan rinnastaa kysyntäjoustoon, mikäli se reagoi markkinatilanteeseen ja sillä pienennetään sähkön ostoa verkosta. Akkuteknologian ja sähkön varastoinnin kehittyessä on entistäkin helpompi osallistua kulutusjoustoon.

Älykkäät ohjausjärjestelmät reagoivat sähkön hinnan vaihteluihin, jolloin suuritehoiset laiteet kytkeytyvät päälle ja pois hinnan mukaan. Esimerkiksi käyttövesi lämmitetään tai sähköauto ladataan silloin, kun sähköä on saatavilla edulliseen hintaan.


Oma aurinkosähkö tarkasti käyttöön

Kun katolla on aurinkosähköjärjestelmä, sähkönkäyttöä on järkevää siirtää mahdollisimman paljon päivän aurinkoisille tunneille. Mikäli omaa kulutusta ei ole riittävästi, ylijäävä sähkö siirretään sähköverkkoon, mutta siitä saatava korvaus on vaatimaton.

Tuottamalla omaa aurinkosähköä ostosähkön tarve pienenee. Älykkäillä ohjausjärjestelmillä voi myös tasata kulutusta vuorokauden eri tunneille ja välttää näin mahdollinen kulutuspiikistä koituva tehomaksu.


Aurinkosähkö ohjataan useimmiten lämminvesivaraajalle, joka toimii myös lämpövarastona ja vähentää ostosähköllä tapahtuvaa käyttöveden lämmityksen tarvetta. Aurinkosähkön tuottoa voidaan ohjata myös muihin massavarastoihin ja sähköauton akun lataamiseen.

Ohjaus toteutetaan:
  • kellokytkimellä,
  • ohjattavalla releellä, tai
  • kehittyneellä energiahallinta- tai kotiautomaatiojärjestelmällä.

Aurinkosähköjärjestelmän suunnittelussa ja mitoituksessa on järkevää varautua mahdollisiin sähkönkulutuksessa lähivuosina tuleviin muutoksiin ja varustaa järjestelmä älykkäällä kuormanohjauksella. Esimerkiksi öljylämmityksen korvaaminen lämpöpumpulla tai sähköauton hankinta lisää kotitalouden sähkönkäyttöä, jota voi edullisesti kattaa omalla aurinkosähköllä.

Lisätietoa aurinkosähkön pientuotannosta ja hankinnasta:
Aurinkosähköä kotiin -verkkopalvelu

Vaivatonta kulutusjoustoa energiapalveluilla

Energiapalveluilla tarkoitetaan uudenlaisia energianhallinta- ja ohjauspalveluja, joita tarjoavat ja kehittävät energiayhtiöt ja muut energia-alalla toimivat yritykset. Uusia kotitalouksien kulutusjoustoon soveltuvia energiapalveluja tulee markkinoille lähivuosina lisää. Energiatehokkuuden parantamisella ja kulutusjoustolla on suuri merkitys sähkönkäytön ja -tuotannon ilmastovaikutusten vähentämisessä.

Tutustumalla ja ottamalla käyttöön energiapalveluja kotitaloudet:
  • voivat helposti joustaa sähkönkäytössä ja osallistua kulutusjoustoon esimerkiksi käyttöveden tai tilojen lämmityksen etäohjauksella,
  • säästävät energiakustannuksissa ja varautuvat sähkön hintamuutoksiin,
  • optimoivat oman sähkön pientuotannon käyttöä, sekä
  • tarjoavat markkinoille omasta kulutuksesta ylijäävää sähköä.



Älykkäässä energiajärjestelmässä sähköä voidaan teknologian avulla yhdistää ja jakaa käyttöön siellä, missä se on juuri sillä hetkellä kannattavinta.

Kotitaloudet voivat esimerkiksi tarjota palveluyritykselle tilojen tai käyttöveden lämmityksen, sähköauton latauksen tai aurinkosähköjärjestelmän automaattista ohjausta sähkömarkkinoille. Hetkellisestä sähkönkulutuksen muuttamisesta kulutusjoustoon osallistuvat kotitaloudet saavat taloudellista hyötyä ilman, että asumismukavuus kärsii.


Sivua päivitetty viimeksi 3.10.2024