Valaistuksen huolto
Miksi ledejä pitää huoltaa?
Valaistushuollon eli valaisimien puhdistuksen ja lamppujen vaihdon merkitys korostuu nykyään yhä enemmän, koska uudet LED-valonlähteet ovat pitkäikäisiä, eivätkä välttämättä rikkoudu lainkaan perinteisten valonlähteiden tapaan. Äkkinäistä palamista ledeille ei yleensä tapahdu, vaan ne himmenevät, kunnes niiden valoteho ei enää vastaa valaistustarvetta. LED-valonlähteen elinikä on tyypillisesti määritelty siten, että sen alkuperäisestä valovirrasta on tietyissä olosuhteissa jäljellä 70 prosenttia.Monet valmistajat mainostavat ledejä lähes huoltovapaina ledien pitkäkäisyyden eliniän takia. Pitkä elinikä alentaa kyllä huollon ja kunnossapidon kustannuksia, mutta huolto-ohjelman puuttuminen tai noudattamatta jättäminen saattaa johtaa siihen, että katto on täynnä toimivia ledejä, joista ei tule kuitenkaan tarpeeksi valoa.
Kuva. Asentaja huoltaa LED-valaisimia. Kuva Nylund Group/Martin Sommerschield.
LED-valaisimien huolto-ohjelmaan kuuluu valaisimien puhdistaminen ja rikkoutuneiden osien vaihtaminen ja korjaaminen. Huollon ja kunnossapidon välien määrittely on oleellinen osa LED-valaistuksen elinkaarilaskentaa. On melko tyypillistä, että varsinaista huoltosuunnitelmaa ei ole laadittu, vaan huolto suoritetaan vuosittaisella huoltokierroksella, jolloin rikkoutuneet valaisimet vaihdetaan ja samalla valaisimet saatetaan putsata.
Huoltosuunnitelma ja huoltotoimenpiteet
Valaistushuoltoa suunniteltaessa on aluksi selvitettävä kohteen valaistusvoimakkuutta pienentävät tekijät sekä niiden vaikutus valaistusvoimakkuuden pienenemiseen.Yksityiskohtaisesta suunnitelmasta tulee käydä ilmi ainakin seuraavat asiat:
- Valaistusasennuksen tuottaman valaistusvoimakkuuden ja asennuksen kunnon seuranta.
- Lamppujen ja tarvittaessa sytyttimien ohjeellinen vaihtoväli ja vaihtotapa.
- Valaisimien puhdistusjaksot.
- Rikkoutuneiden valaisinosien vaihto.
- Vaihtolamppujen ja varaosien tekniset tiedot.
- Puhdistusaineiden ja -välineiden tekniset tiedot.
Ohjausjärjestelmän kunnossapito ja ohjausten tarkistaminen unohtuu helposti. Liike- ja läsnäolotunnistimia ja muita antureita tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta ne toimivat oikein.
Huoltoväli tulisi määritellä jo suunnitteluvaiheessa
Huollon ja kunnossapidon välien määrittely on merkittävä osa LED-valaistuksen käytön suunnittelua ja mitoitusta ja vaikuttaa näin ollen myös valaistuksen elinkaarikustannuksiin.Valaistussuunnittelija suunnittelee valaistuksen tiettyihin olosuhteisiin tietylle huoltovälille ja laatii tilaajalle huolto-ohjelman, jota tulee noudattaa. Jollei huolto-ohjelmaa laadita tai noudateta, on todennäköistä, että tilojen valaistusvoimakkuus putoaa, eivätkä valaistukselle asetetut laatuvaatimukset enää täyty.
Tilaan tarvittava valaistusvoimakkuus voidaan saavuttaa pienemmillä lamppu- ja valaisinmäärillä, jos valaistushuolto on säännöllistä. Näin vältetään turhaa valaistuksen ylimitoitusta ja turhaa energiankulutusta. Siksi huoltotarpeen määrittely on tärkeää jo siinä vaiheessa kun valaistushankintaa vasta suunnitellaan.
Vielä ei ole tarpeeksi tietoa siitä, mikä olisi sopiva huoltoväli missäkin tilassa ledeille. Aiheesta ei löydy riittävästi tutkimusta, eikä sitä välttämättä ole valmistajillakaan. Näin valaistussuunnittelijakaan ei aina pysty arvioimaan oikeaa huoltoväliä. Tällaisissa tapauksissa voitaisiin sopia, että valaisimen likaantumista seurataan käyttöönoton jälkeen jonkun aikaa, ja sen jälkeen tehdään päätelmät oikeasta huoltovälin pituudesta ja tarvittavista huoltotoimenpiteistä.
Ledien huoltotarpeeseen vaikuttavat tekijät
Ledien laatu vaikuttaa valovirran pienenemisen nopeuteen ja suuruuteen. Toisaalta ympäröivä tila, sen likaisuus ja lämpötila vaikuttavat lampun käyttöikään ja huoltotarpeeseen. Likaantumisnopeus riippuu ympäristön likaisuusasteesta, lämpötilasta, valaisimen muodosta ja materiaaleista sekä valaisimen pölytiiviydestä.Valitsemalla käyttöympäristöönsä nähden oikeanlainen valaisin, voidaan likaantumisen vaikutus valaistusvoimakkuuteen minimoida. Avoimet valaisimet likaantuvat nopeammin kuin suljetut valaisimet. Korkeat lämpötilat voivat lyhentää lampun käyttöikää, joten oikeanlaisen valonlähteen valinta korostuu tällaisissa tiloissa.
Ledien etuna on se, että lamppu ei kuumene, eikä lika pala kiinni lampun pintaan. Näin ollen liikkuva ilmavirta ei likaa lamppua, kuten perinteisissä vanhoissa valonlähteissä. Toisaalta talviaikaan lumi ja jää eivät sula LED-valaisimen pinnalta.
Ohjausjärjestelmästä saatavan tiedon hyödyntäminen huoltotarpeen määrittelyssä
Ohjausjärjestelmistä saatava tieto valaistuksen toiminnasta ja kunnosta mahdollistaa kustannustehokkaamman huollon ja auttaa valaisinten takuun seurannassa. Tiedon avulla huolto- ja korjaustoimenpiteet nopeutuvat ja turhat huoltokäynnit vähenevät.Tyypillisiä huoltoa helpottavia tietoja ohjausjärjestelmästä ovat:
- automaattiset hälytykset vikatilanteissa
- mahdollisuus vikatilanteiden analysointiin
- valaistuksen etäohjausmahdollisuus
- erilaiset raportit, kuten laatu-, energiankulutus- ja polttoaikaraportit.