Siirry sisältöön

Valaistuksen hankinta

Valaistushankinnassa tavoitellaan hyvää valaistusta taloudellisesti edullisimmalla ratkaisulla. Valaistuksen käyttö- ja huoltokustannukset ovat usein suuremmat kuin hankintakustannukset, joten vaihtoehtojen elinkaarikustannuksia vertailemalla löydetään kokonaiskustannuksiltaan edullisin ratkaisu.

Kuva. Toimistotalon aulan valaistusta.

Valaistuksen hankinnassa merkittävimmät päätökset tehdään jo hankintaprosessin alkumetreillä, joten niihin on syytä kiinnittää eniten huomiota. Lähde liikkeelle tarpeista ja tavoitteista, älä teknisistä ratkaisuista.

Onnistuneen valaistushankinnan varmistamiseksi, huomioi seuraavat hankintaprosessin vaiheet:
  1. Tarpeiden määrittely ja osaamisen varmistaminen
  2. Markkinakartoitus ja parasta mahdollista tekniikkaa edustavan ratkaisun hankinta
  3. Valaistuksen suunnittelu
  4. Valaistuksen hankintatavan vaihtoehtojen vertailu
  5. Hankinnan toteutus, tarjouspyyntö ja tarjousten vertailu
  6. Hankintasopimus ja seuranta

Ulkopuolista asiantuntemusta kannattaa käyttää hankkeen eri vaiheissa. Kaikkea valaistushankkeeseen liittyvää osaamista ei välttämättä löydy yhdeltä asiantuntijalta. Valaistuksen suunnittelu kannattaa aina teettää ammattitaitoisella valaistussuunnittelijalla. Julkisessa hankinnassa myös itse kilpailutus vaatii hyvää hankintaosaamista. Työn tilaajan käsissä on projektin ohjaus siten, että hankinnalle asetetut tavoitteet täyttyvät. Valaistuksen voi ostaa myös palveluna, jolloin kustannukset jakaantuvat tasaisemmin.

Kestävät julkiset hankinnat auttaa hankintaprosessissa:
Kestävät julkiset hankinnat

Valaistushankinnan kannattavuutta voi vertailla VALTTI-elinkaarilaskurilla, jos tämän hetkisen valaistuksen kustannukset ovat tiedossa ja uudesta vaihtoehdosta on alustavat tiedot. Vertailutyökalu on läpinäkyvä ja tasapuolinen kaikkia laitetoimittajia kohtaan. Se on laadittu yhdessä alan toimijoiden kanssa ja siksi myös uuden hankintalain mukaisesti hyväksytty tapa toteuttaa elinkaarikustannusten vertailu.

Siirry laskuriin:
VALTTI-elinkaarilaskuri

Milloin on oikea hetki investoida laadukkaampaan valaistukseen?

Valaistuksen uudistaminen on ajankohtaista esimerkiksi rakennuksia peruskorjattaessa, tilan toiminnan muuttuessa tai huoltosopimusten päättyessä. Valaistuksen huono laatu tai heikko kunto voi kannustaa valaistuksen uudistamiseen. Tänä päivänä energiankäytön tehostaminen voi olla kimmokkeena melko toimivankin valaistuksen uudistamiselle ledivalaistukseksi, sillä uudistamisella saadaan entistä laadukkaampi valaistus pienemmillä käyttökustannuksilla.

Kuva. Valaistuksen uusimista laadukkaaksi, toimivaksi ja energiatehokkaaksi voi arvioida oheisesta kuvasta.

Ledien elinikä ja takuu

LED-valaisimien elinikää rajoittavat materiaalien vanhenemisesta johtuva vähittäinen valovirran alenema sekä elektronisten komponenttien vikaantumisesta johtuva äkillinen rikkoutuminen.

LED-valaisimet eivät aina saavuta toimittajan lupaamaa elinikää. Aina kyse ei ole LED-komponentin rikkoutumisesta vaan myös liitäntälaitteet saattavat vikaantua. Liitäntälaitteet hajoavat tyypillisesti nopeammin kuin LED-moduulit.

Takuuasioissa kannattaakin olla tarkkana hankintaprosessissa. Toimittajat määrittelevät takuuehdot eritavoin ja tästä syystä tarjousten vertailu voi olla hankalaa. Takuuta voivat rajoittaa esimerkiksi käyttötuntien määrä tai toimintaympäristön lämpötila.

Hankkijan on hyvä kysyä toimittajalta varaosien saatavuudesta. Toisaalta tuotteet muuttuvat koko ajan, eikä vanhaa tuotetta ole välttämättä edes mielekästä korvata samalla tuotteella. Varaosien saatavuudesta on syytä sopia hankintavaiheessa.
Yksi ratkaisu huollon takuukysymysten ja kunnossapidon haasteisiin on hankkia valoa palveluna, jolloin palvelun tuottaja vastaa myös valaisimien korjaamisesta ja huollosta.


Sivua päivitetty viimeksi 11.9.2024