Kestävän kehityksen budjetoinnilla vaikuttavuutta
Mitkä ovat kestävän kehityksen ja talouden linkitykset? Miten kestävä kehitys kytketään kuntien talouden suunnittelun ja seurannan prosesseihin? Kuusi kuntaa etsii vastauksia näihin kysymyksiin ja työstää omaa kestävän kehityksen budjetointiaan valitsemiensa teemojen mukaan.Motiva fasilitoi Kestävän kehityksen budjetoinnin kehitystyötä, jonka aikana kunnat kokeilevat uusia toimintatapoja ja työkaluja. Tukena on asiantuntijoiden sparrausryhmä valtiovarainministeriöstä, ympäristöministeriöstä, Valtiontalouden tarkastusvirastosta, Kuntaliitosta ja Motivasta.
Useita painopistealueita
Helsinki tarkastelee kestävän kehityksen budjetointiaan kokonaisuutena ja Oulu puolestaan erityisesti ympäristöbudjetointia. Muuramessa tutkitaan kestävän kehityksen budjetointia niin, että keskiössä ovat osallistava budjetointi ja sosiaalinen kestävyys.Kolme kaupungeista pohtii nuorimpiin kaupunkilaisiin liittyviä ratkaisuja: Imatra tutkii vihreän siirtymän budjetointia, jossa pilottina ovat lapsiin ja nuoriin kohdistuvat kaupunkikehityksen hankinnat ja investoinnit, Kuhmo lasten ja nuorten osallistavaa budjetointia ja Turku lapsibudjetointia.
Ideoita kestävän tulevaisuuden kehittäjille
Kun resurssit ovat kunnissa tiukoilla, ja pitää edistää vihreää siirtymää ja ratkoa taloushaasteita, kestävän kehityksen budjetointi auttaa ymmärtämään paremmin, mihin kustannuksia kannattaa keskittää ja millä tekemisellä on vaikuttavin lopputulema.Kuntien kehitystyön tulokset kootaan materiaaliksi, jonka avulla muutkin kunnat voivat toteuttaa kestävän kehityksen budjetointia. Tulokset julkaistaan loka-marraskuussa 2023.