Siirry sisältöön

17 hakutulosta

Bioenergiaa ovat: puuperäiset polttoaineet peltobiomassat biokaasu kierrätys- ja jätepolttoaineiden biohajoava osa Puulla tärkeä merkitys koko energiantuotannossa Suomessa biomassan osuus energian kokonaiskulutuksesta on teollisuusmaiden korkein, ja puun merkitys on keskeinen.
Tuotanto ja hyödyntäminen Biokaasua tuotetaan biokaasureaktorissa biomassasta (muun muassa liete, lanta, jätteet ja peltobiomassat) ja kaatopaikoilla kerätään jätetäytöstä muodostuvaa kaatopaikkakaasua. Biokaasua voidaan hyödyntää lämmön- ja sähköntuotannossa, ja siitä voidaan myös jalostaa ajoneuvojen polttoainetta.
Kuntakatselmuksen raportointi taulukko Kuntataulu diaari // Taulukko 1 Täytä vihreällä merkityt solut Vuosi xxxx Sinisellä merkittyjen solujen arvot lasketaan Nykytilanne Ehdotettujen toimenpiteiden jälkeen Tyyppi GWh/a % GWh/a % CO2-muutos tonnia/a Öljy 0% 0% Turve 0% 0% Kivihiili 0% 0% Maakaasu 0% 0% Muut uusiutumattomat 0% 0% Uusiutumattomat yhteensä 0 0% 0 0% - Puupolttoaineet 0% 0% Peltobiomassat
Kuivat, selluloosapitoiset peltobiomassat, kuten ruokohelpi, olki ja viljan lajittelujäte soveltuvat polttoon tietyin reunaehdoin sellaisenaan tai muuhun polttoaineeseen sekoitettuna. Erityisesti korsimassoja käytetään maatiloilla polttoon paalattuna ja viljan lajittelujätteitä hakkeeseen sekoitettuna tilan lämpökeskuksessa.
Peltobiomassat Arvioidaan peltobiomassojen tuotantopotentiaali tarkasteltavalla alueella. Tarkastellaan mm. seuraavat polttoaineet: • olki • energiaheinät • viljat ja jyvät 4.3. Biokaasu Arvioidaan biokaasun käytön teknis-taloudelliset mahdollisuudet energiantuotannossa.
Biokaasu Biokaasua saadaan biomassasta (mm. liete, lanta, jätteet ja peltobiomassat) biokaasureaktorissa tuotetusta kaasusta, sekä kaatopaikoilla muodostuvan kaasun keräyksellä. Kaasua voidaan hyödyntää lämmön- ja sähköntuotannossa ja siitä voidaan myös jalostaa ajoneuvojen polttoainetta. Biokaasun tuotantolaitokset ovat yleistyneet hitaasti Suomessa.
Tässä kuntakatselmuksessa peltobiomassan käyttöä energiantuotannossa tarkasteltiin ruokohelven ja oljen osalta lämmöntuotannossa. Energiantuotantoa varten kasvatettavista, polttamiseen kelpaavista biomassoista ruokohelpi valittiin, koska se on ruuaksi kelpaamaton kasvi ja sen käytöstä Suomessa energiantuotannossa on kokemusta.
Pelletin tuottama energia olisi puolet öljykattiloista pellettikattiloilla korvattaessa noin 76 GWh vuodessa. 4.2 Peltobiomassat Peltobiomassaa on mahdollista hyödyntää kiinteänä polttoaineena poltossa, tai siitä voidaan valmistaa biokaasua tai nestemäistä biopolttoainetta.
Peltobiomassat ovat pelloilla tai soilla kasvatettuja energiakasveja (ruokohelpi, öljykasvit) tai energiametsää (paju) sekä viljakasvien osia (olki), joita voidaan käyttää polttoaineena tai joista voidaan jalostaa joko kiinteitä tai nestemäisiä polttoaineita. Myös järviruoko kuuluu ominaisuuksien puolesta tähän ryhmään.
Kauniaisten uusiutuvan energian potentiaalit (GWh/v) Poistoilmalämpöpumppu Ilmalämpöpumppu Ilma-vesi-lämpöpumppu Maalämpö Vesivoima Aurinkoenergia Tuulivoima Peltobiomassat Puupolttoaineet 0 5 10 Potentiaali 15 20 25 Nykyinen Kuva 1: Uusiutuvien energialähteiden potentiaalit Kauniaisissa Taulukossa 1 on esitetty yhteenvetona energiankäytön nykytilanne koko Kauniaisissa.