99 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Lähivuosina korostuvat myös sähköautojen latauspisteet. 2020-luvulla korjausten keskelle tulevat yhä enemmän myös 1980-luvun talot, ml. rivarit.
Lämpöpumpputyypistä riippuen lämpöenergiaa otetaan ulkoilmasta, talon ilmanvaihtoputkiston poistoilmasta, teollisuuden hukkalämmöistä, vedestä, maasta tai kalliosta. Talon ulkopuolelta otettava lämpö on pääosin auringosta peräisin olevaa energiaa lukuun ottamatta kallioperän lämpöä, joka on suurimmalta osin maapallon ytimestä johtuvaa lämpöä.
Kannattavuuteen voidaan vaikuttaa hyvällä suunnittelulla ja oikealla mitoituksella.
Esimerkiksi suurin osa suunnittelusta on hyvä tehdä jo varhaisessa vaiheessa ja yleensä itse hankesuunnitteluvaihe on pidempi. Tämä korostuu erityisesti, jos halutaan korkeaa esivalmistusastetta. Suunnittelun etupainotteisuus tarkoittaa toisaalta myös sitä, että hankkeen myöhäisemmässä vaiheessa suunnittelutarve on pienempi.
Neljän asukkaan talossa sähkönkäyttö on 19600 kWh vuodessa ja kahden asukkaan talossa 17400 kWh. Lämmitysenergiaa kummassakin talossa käytetään 16000 kWh.
Energiankäytön tehostamiseksi on laiteuusinnan suunnittelussa tarkasteltava kaukolämmityslaitteita kokonaisvaltaisesti. Samalla rakennuksessa on suositeltavaa selvittää lämmitysverkon osien, kuten patteritermostaattien, linjasäätöventtiilien ja pumppujen toiminnan parantamismahdollisuuksia. Kannattaa tarkistaa myös taloautomaation tila ja älykkäämmän ohjauksen mahdollisuudet.
Muutama vastaaja (2 %) ilmoitti rakentavana taloa parhaillaan, muutama (2 %) suunnitteli talonrakentamista parhaillaan ja 3 % vastaajista aikoi ryhtyä rakentamiseen mahdollisesti seuraavan viiden vuoden aikana. Loput vastaajat eivät osanneet sanoa (7 %). Vastaajilta kysyttiin myös, että mikäli he rakentaisivat itselleen talon, miten he suunnittelun ja rakentamisen toteuttaisivat.
Koti- tai taloautomaatiosta puhutaan silloin kun talon eri järjestelmät ja laitteet kommunikoivat keskenään ja niitä ohjataan keskitetysti.
Osakkaiden kiinnostusta aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen lisää mahdollisuus perustaa energiayhteisö, jonka ansiosta pientuotannon hyötyjä jaetaan talon asukkaille. Taloyhtiöiden hallinnon kiireisin ajankohta on käsillä. Kuluvan vuoden viimeistelyn rinnalla valmistellaan talousarvio tulevalle vuodelle sekä tarkastellaan korjaustarpeita.
Niiden avulla vanha seinä saadaan uusien talojen lämmöneristysvaatimusten mukaiseksi.