Siirry sisältöön

172 hakutulosta

Takaisin Energiatehokas ilmanvaihto Julkaisun kieli Suomi Laajuus 6 sivua Julkaisuvuosi 2012 Lataa Energiatehokas ilmanvaihto 2012 Lue Energiatehokas ilmanvaihto eDocker digipaper Kuvaus Ilmanvaihdolla pyritään saamaan rakennukseen terveellinen ja viihtyisä sisäilma.
Arviolta 600 000–800 000 ihmistä altistuu päivittäin sisäilman epäpuhtauksien aiheuttamille terveyshaitoille.
Toimistorakennuksissa kaikilla vaihtoehdoilla voidaan parantaa sisäilman lämpötilatasoa. Tehokkaimmat ratkaisut niin uudessa kuin vanhassa toimistorakennuksessa ovat aurinkosuojatut ikkunat (kaihtimilla tai ilman), sähkökromaattiset ikkunat ja ulkoiset automaattiset kaihtimet.
Energiatehokkaassa talossa on hyvä sisäilman laatu ja kosteusteknisesti toimivat rakenteet. Näistä tekijöistä ei saa tinkiä energiatehokkuuteen pyrittäessä. Energiatehokas talo on ammattilaisten suunnittelema. Itse talo, sen rakenteet ja talotekniikka on suunniteltu toimivaksi kokonaisuudeksi.
Hyvässä talossa on kiinnitetty huomiota sisäilman laatuun – sen puhtauteen ja riittävään ilmanvaihtoon. Muista erityisesti seuraavat asiat: suunnittele perheesi tarpeita vastaava talo; eristä talo reilusti ja huolellisesti; hanki hyvät ikkunat; tee talosta ilmanpitävä; ja hanki taloon tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu tulo- ja poistoilmanvaihto.
Lisätietoja lämmönjaon energiatehokkuuden parantamisesta: Vesikiertoisen lämmönjaon energiatehokkuuden parantaminen (Energiatehokaskoti.fi) Ilmanvaihto Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta voit asukkaana vaikuttaa hyvään sisäilman laatuun ja ilmanvaihdon energiatehokkuuteen.
Hankesuunnittelussa tulisi syntyä seuraavia toteutussuunnittelua ohjaavia lähtötietoja: sisäilman tavoitelämpötilat lämmityskaudella, lämpimän käyttöveden lämpötilatasot ja kiertojohdon toiminta ilmanvaihdon ilmavirrat ja ohjaus, ilmanvaihdon sähköenergiatehokkuus (ominaissähköteho) lämmitysverkon lämpötilatasot, mahdollisuus täydentää myöhemmin lämmitysjärjestelmää laitteistojen fyysiset
Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta. Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Päivi Suur-Uski paivi.suur-uski@motiva.fi puh. 044 300 1369 www.motiva.fi/kesa Motivan valtakunnallinen energianeuvonta opastaa fiksuun energiankäyttöön.
Taloautomaatiolla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja esimerkiksi sisäilman laatua. Se on järkisijoitus myös vanhempiin taloihin. Energiansäästön lisäksi automaatiolla voidaan lisätä viihtyisyyttä, helpottaa asukkaan arkea ja konkreettisesti myös säästää aikaa.
Liian korkea (yli 22 astetta) lämpötila tuntuu tukalalta ja kuivaa sisäilmaa liikaa Makuuhuoneessa nukkuu paremmin lämpötila, kun sisälämpötila on noin 18-21 astetta. 1 ºC huonelämpötilassa = 5 % lämmityskuluissa.