102 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Yritykset investoivat yhä enemmän energiatehokkuuden parantamiseen ja ilmastopäästöjen vähentämiseen
Myös aurinkosähkö, kysyntäjousto ja tuulivoima kasvattavat suosiotaan. Yritysten energiatulevaisuuskyselyyn 2023 vastasi 220 henkilöä energiatehokkuussopimukseen liittyneistä teollisuuden, energia-alan sekä kiinteistö- ja palvelualan yrityksistä.
Yleispiirteisessä kaavoituksessa osoitetaan tuulivoiman hyödyntämiseen soveltuvia alueita. Itse tuulivoimahankkeen toteuttaminen tapahtuu sen sijainnista ja koosta riippuen yksityiskohtaisen kaavan ja/tai luparatkaisujen perusteella. Lisäksi tuulivoimalan ja -voimala-alueen toteuttaminen voi edellyttää YVA-lain (525/2017, YVA) mukaista ympäristövaikutusten arviointimenettelyä.
Muutokset kotimaisen sähköntuotannon rakenteessa, erityisesti ydinvoiman ja tuulivoiman tuotannon lisääntyminen, mahdollistivat energiaperäisten kasvihuonekaasupäästöjen vähenemisen noin 4,6 miljoonalla tonnilla vuonna 2023. Energian tuotantoon ja kulutukseen liittyvät hiilidioksidipäästöt ovat noin 70 % kaikista Kioton pöytäkirjassa seurattavista päästöistä.
Syöttötariffijärjestelmällä tuetaan tuulivoimaan, biokaasuun, puupolttoaineeseen ja metsähakkeeseen perustuvaa sähköntuotantoa. Syöttötariffijärjestelmä on sulkeutunut uusien tuulivoimaloiden osalta 1.11.2017 ja biokaasu- ja puupolttoainevoimaloiden osalta 1.1.2019. Metsähakevoimaloita voidaan hyväksyä syöttötariffijärjestelmään 1.2.2021 asti tukiohjelman notifikaation mukaisesti.
Tuulivoiman lisärakentamisen tilanne on tällä hetkellä epäselvä ja ehkä epävarma. Äänekoskella on siis mahdollisuus pienen ja keskisuuren kokoluokan tuulivoiman tuotantoon. Oletetaan, että tälle alueelle rakennettaisiin neljä keskisuuren kokoluokan tuulivoimaa 3 MW. Näin saataisiin tuulivoiman kokonaispotentiaaliksi 31,6 – 35,0 GWh.
Yleisimmin sähköä tuotetaan pienimuotoisesti aurinkoenergialla ja tuulivoimalla, mutta myös pienvesivoimalla, pien-CHP:llä ja biokaasulla. Ota yhteyttä Milja Aarni asiantuntija +358 (0) 9 6122 5036 Lähetä sähköpostia
Tuulivoiman pientuotannolle vaaditaan useimmiten kaava-alueella rakennus- tai toimenpidelupa. Kaava-alueen ulkopuolella vaaditaan tyypillisesti vain toimenpidelupa. Rakennushankkeisiin liittyvää lupatietoa löytyy myös kootusti LUPAPISTE.fi -verkkopalvelusta.
Mitä enemmän uusiutuvaa sähköenergiaa tuotetaan aurinko- tai tuulivoimalla, sitä enemmän sähkömarkkinoiden tulee joustaa niinä hetkinä, kun sääolosuhteista riippuvaista energiaa on vain vähän saatavilla. Tämä hyödyttää suoraan lämpöpumpulla energiansa tuottavaa, sillä lämpöpumppuja voidaan käyttää apuna energian varastoinnissa niinä hetkinä, kun kysyntää on vähän.
Käytöstä poistetut voimalat voidaan myydä edelleen energiantuotannossa käytettäviksi, ja koska valmis infrastruktuuri (tiestö ja sähköverkko) houkuttelee uusia toimijoita, myös tuulivoimalle kaavoitetuilla ja rakennetuilla alueilla on jälkimarkkinat. Mahdollisen uuden voimalan luvituksessa lähdetään aina alusta.
Tuulivoimaa ja kiipeilyä Kuva. Köysiteknikko Antti Antikainen tuulivoimalan huoltoa tekemässä. Köysiteknikko Antti Antikainen, 49 vuotta, Rovaniemi Antti Antikaisella on yli 20 vuoden kokemus kiipeilystä, joten korkeat paikat ovat hänelle tuttuja.