171 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Automaatio auttaa järjestelmien ohjaamisessa, jotta halutut olosuhteet saavutetaan ilman turhaa energiankulutusta tai sisäilma- ja kosteusongelmia. Automaatiolla onkin merkittävä vaikutus rakennusten energiankulutukseen. Tässä sisällössä kiinteistöautomaatiolla viitataan taloteknisten järjestelmien kokonaisvaltaiseen ohjaukseen.
Mikrobit tuottavat sisäilmaan itiöitä soluja ja muita hiukkasia sekä hajuttomia tai pahanhajuisia kaasuja (hajuttomuus ei ole tae siitä, etteikö tilassa voisi olla mikrobiongelma) myrkyllisiä aineenvaihdunnan yhdisteitä eli toksiineja.
Ilmanvaihto kotona Ilmanvaihdolla varmistetaan, että talossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta voit asukkaana vaikuttaa hyvään sisäilman laatuun ja energiatehokkuuteen. Selvitä, millainen ilmanvaihtoratkaisu kotonasi on, ja huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.
Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana. Toimi näin: Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet.
Aikansa eläneen ilmanvaihtoratkaisun päivittäminen on kannattavaa sekä sisäilman laadun että kustannusten kannalta. “Liian monessa asunnossa on tässä puutteita, ja korvausilmaa tulee rakenteiden tai postiluukun kautta. Jokaisen kannattaa kotonaan katsoa, mistä ilmaa tulee ja mistä sitä poistuu.
Tavoitteena tulisi olla saada aikaan hyvän sisäilman tuottavia ja energiankäytöltään optimoituja tarpeenmukaisesti ohjattuja ilmanvaihtojärjestelmiä. 5 2 MÄÄRITELMIÄ JA KÄSITTEITÄ Tässä oppaassa tarkoitetaan: 1) epäpuhtaudella sisäilmassa olevaa ainetta, jolla voi olla haitallisia terveysvaikutuksia; 2) ilman laadulla sisäilman epäpuhtauksien määrää; 3) ilmavirran suunnitteluarvolla
Markkinoilla on myös kuivanapitolämmitysjärjestelmiä, jotka säätävät sisäilman lämpötilaa sisäilman suhteellisen kosteuden perusteella. Kosteuden hallintaan perustuvissa kuivanapitolämmitysjärjestelmissä pakkassäällä, kun ilma on kuivaa, lämmitystä voidaan rajoittaa perinteistä kuivanapitolämmitystä enemmän.
Energiansäästöä ei koskaan tehdä terveellisen sisäilman, siisteyden tai turvallisuuden kustannuksella. Päinvastoin rakennuksen energiataloudellisuus ja hyvä sisäilma kulkevat käsi kädessä. Energiakatselmuksessa tarkasteltavat toiminnot 1.
Koska lämmönlähteenä on aina talosta poistettava 21–25 -asteinen sisäilma, poistoilmalämpöpumppu tuottaa lämpöä lähes vakioteholla vuoden ympäri. Kesäaikaan ja erilaisten lämpökuormien myötävaikutuksella poistoilman lämpötila on kesällä ja keväällä hieman korkeampi kuin talvella.
Ongelmana on myös ulkoilmasta sisäilmaan kulkeutuvat epäpuhtaudet. Ongelmia aiheuttavat usein väärät ilmanvaihdon käyttöajat ja -tehot ja puutteelliset siirto- ja korvausilmareitit. Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tuloilmaa, on syytä kiinnittää erityistä huomiota riittävän korvausilman saantiin.