Siirry sisältöön

171 hakutulosta

H Y Ö D Y T VA U H D I T TA J A R Y H M Ä Ä N O S A L L I S T U M I S E S TA • Verkostoituminen ja vertaistuki • Erilaisten työkalujen hahmottaminen sisäilman hallintaan K Ä R KÖ L Ä N K U N TA Palveluasumisen kohde K Ä R KÖ L Ä N K U N TA Palveluasumisen kohde H A N K K E E N K U VA U S Kärkölässä on tarkoitus saada liikkeelle ikäihmisten välimuotoisen asumisen kohde Järvelän keskustaan
Samalla kun taloteknisten järjestelmien energiatehokkuutta parannetaan laajasti liki koko rakennuskannassa, pidetään hyvää huolta rakennusten kunnosta ja hyvästä sisäilmasta. Miksi? Kuva iStock Talotekniikan energiatehokkuus paremmaksi viestinnän ja neuvonnan avulla Lue lisää Talotekniikan viestintäfoorumi Rakennusten taloteknisten järjestelmien energiatehokkuutta on parannettava.
Säästöarvio perustuu oletukseen, että patteriventtiilien asentamisen jälkeen sisäilman lämpötilaa voidaan laskea keskimäärin 2 °C:lla ja sisäisten lämpökuormien hyväksikäyttöaste paranee 20 %. Tuulikaappien kiertoilmakoneiden termostaattien asetusarvomuutokset vähentävät lämmön kulutuksen lisäksi myös hieman puhaltimen sähkön kulutusta, mutta sen vaikutus on merkityksetön.
Kompressorille tuleva ilma on paineilma-aseman sisäilmaa, jonka lämpötila oli 2.–12.2.2005 17…23 °C. Poistoilmaa puhalletaan kylmään varastohalliin. Poistoilmaa on suositeltavaa käyttää rakennuksen lämmittämiseen lämmityskauden aikana. 3.2.6 Kompressorihuone ja imuilma Tehtaan kompressorihuone sijaitsee rakennuksen itäpäädyssä.
Energiatodistusasetuksen mukaan energiatodistuksen perusteena olevassa tarkastuksessa on  todettava rakennusosien ja teknisten järjestelmien energiatekninen kunto ja  selvitettävä sellaiset energiansäästömahdollisuudet, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa kustannustehokkaasti huonontamatta sisäilman laatua.
Toimenpiteeseen kuuluvat myös rakennusterveys ja sisäilma sekä korjausrakentamisen uusien säädösten tunteminen. Työ liittyy koko koulutusjärjestelmän muutokseen tukemaan jatkuvaa oppimista. Muutokseen liittyy myös ristiinopiskelumahdollisuuksien sekä eri oppilaitosten oppiaineiden yhteistoteutusten lisääminen yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja ammattioppilaitosten kesken.
Toimenpide-ehdotuksia laadittaessa on aina huomioitava, että sisäilman laatu ja työskentelyolosuhteet on pidettävä turvallisina ja tarkoituksenmukaisina. 7.6 Energiakatselmusraportin luovutustilaisuus Katselmusraportin tulokset ja toimenpide-ehdotukset esitellään katselmuskohteen vastuuhenkilöille luovutustilaisuudessa.
ilman LTO:a tai PILP:a, kWh (vastaa kuvassa 9 pinta-alaa A) ilman ominaislämpökapasiteetti, 1,0 kJ/kgK ilman tiheys, 1,2 kg/m³ suunniteltu poistoilmavirta, m³/s ilmanvaihtojärjestelmän keskimääräinen vuorokautinen käyntiaikasuhde, d/24, missä d on käyntiaika tuntia vuorokaudessa ilmanvaihtojärjestelmän viikoittainen käyntiaikasuhde, w/7, missä w on käyntipäivien lukumäärä viikossa sisäilman
Jyväskylän Energian mukaan kaukojäähdytyksen rakentaminen edellyttää usean toisiaan lähellä olevan kohteen varustamista sisäilman jäähdytyksellä. Jäähdytyksen tuotannossa lisäetuna nähdään järven läheisyys. Kylmän tuottaminen kaukolämmöstä on myös mahdollista, mutta se edellyttää absorptiotekniikan kehittymistä.
Lähde: Jyri Nieminen, VTT Kulutus ennen 1960 1960 alkaen 1970 alkaen 1980 alkaen 2003 alkaen Matalaenergiatalo Energian kulutus hyvän sisäilman lämpötilan ylläpitämiseen, kWh/asuin-m2 vuodessa Lämmitys* 160 – 180 160 – 200 120 – 160 100 – 140 80 – 120 40 – 60 20 – 40 20 – 40 10 – 30 10 – 30 Laitteistojen sähkökulutus, kWh/asuin-m2 vuodessa Talotekniikka 20 – 30 20 – 30 Asukkaiden energiankulutus