Siirry sisältöön

57 hakutulosta

Energiatehokkuustoimien lisäksi on hyvä harkita mahdollisuudet investoida uusiutuvaan energiaan, kuten aurinkopaneeleihin, tuulivoimaan ja maalämpöön. Nämä investoinnit vähentävät riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja tukevat energiatehokkuustavoitteita. Kustannukset kuriin energiatehokkuudella Energiatehokkuuden parantaminen tuo taloudellisia hyötyjä.
Energiamurros vaatii rakennetun ympäristön ja uusiutuvan energian osaajia, joilla on hallussa uudet energiateknologiat, kuten tuulivoima, vesivoima, aurinkoenergia, lämpöpumput ja vihreä vety. Osaajat kasvavat sähkö-, LVI- ja energia-alaan liittyvien koulutuspolkujen kautta. ”Uusia tekijöitä ja suunnittelijoita tarvitaan, jotta jatkossakin on osaavaa työvoimaa saatavilla.
Bioenergian merkitys suuri jatkossakin Suomen energia- ja ilmastostrategiassa tavoitellaan erityisesti puupolttoaineiden, tuulivoiman ja lämpöpumppujen käytön lisäystä. Puupolttoaineiden kasvusta suurin osa syntyy suoraan metsäteollisuuden tuotannon kasvun myötä sivuvirtoina.
Mitä enemmän uusiutuvaa sähköenergiaa tuotetaan aurinko- tai tuulivoimalla, sitä enemmän sähkömarkkinoiden tulee joustaa sellaisina hetkinä, jolloin sääolosuhteista riippuvaista energiaa on vain vähän saatavilla. Tämä hyödyttää suoraan lämpöpumpulla energiansa tuottavaa, sillä lämpöpumppuja voidaan käyttää apuna energian varastoinnissa silloin, kun kysyntää on vähän.
Tärkeimmät sähköntuotannon energialähteet Suomessa ovat ydinvoima, vesivoima, tuulivoima, kivihiili, maakaasu, puupolttoaineet ja turve. Sähkön hintakilpailu ja päästökauppa voivat tuntua kuluttajista vierailta, mutta niillä huolehditaan siitä, että kulutettu sähkö on tuotettu mahdollisimman puhtaasti ja edullisimpaan mahdolliseen hintaan.
Onko kunnassanne bioenergiaa, tuulivoimaa vai jotakin muuta? Onko syytä selvittää erityisesti teollisuus- tai asuinalueen mahdollisuudet siirtyä uusiutuvaan energiaan tai arvioidaanko tarkemmin biokaasun tuotantomahdollisuuksia? Mahdollisuuksia on hyvin paljon, joten niitä on syytä miettiä etukäteen, jotta työstä tulisi mahdollisimman kustannustehokas ja tuloksellinen.
"Tekniikan ja murroksen suuntaa kuvaa se, miten siinä missä 10 vuotta sitten tuettiin puuhakevoimaloita ja tuulivoimaa, nyt uutta nousevaa ovat polttoa korvaavat hukkalämpöratkaisut ja energiavarastot", ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen kuvailee kehityksen suuntaa. ”Nyt tuettavilla hankkeilla vähennetään fossiilisten ja turpeen käyttöä, lisätään energiajärjestelmän joustoa
Lue lisää 14.12.2023 Fiksu kiinteistön omistaja joustaa ja optimoi Tulevaisuudessa energiajärjestelmän arvioidaan perustuvan ennen muuta sähköön, joka tuotetaan pääasiassa aurinko- ja tuulivoimalla. Sähköistymisen rinnalla toinen suuri trendi on sektori-integraatio eli sähkö-, lämpö- ja polttoainejärjestelmien yhdistyminen yhdeksi energiajärjestelmäksi.
Lisäksi tuotettiin www.tuuliatlas.fi-sivusto, jossa on paljon tuulen ominaisuuksiin ja tuulivoimaan liittyvää tietoa. Tuuliatlas on merkittävä apuväline, kun Suomessa pyritään lisäämään uusiutuvan energian käyttöä kansallisten ja EU:n määrittämien tavoitteiden mukaisesti. Se on erittäin hyödyllinen työkalu muun muassa tuulivoimarakentajille ja kaavoittajille.