Siirry sisältöön

94 hakutulosta

Onnistunut varaajan mitoittaminen edellyttää seuraavia tietoja: kesäaikainen lämpimän käyttöveden kulutus, kesäaikainen lämmitys (lattialämpö, kuivauspatterit, yms.), varaajan häviöt, siirtoputkien häviöt (maakanaalin pituus ja tyyppi, käyttöveden kierto). Lämpimän käyttöveden kulutuksen keskiarvona voi käyttää 50 l/hlö/vrk.
Energiatehokasta jäähdytystä Lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisujen hankinnan yhteydessä on ensisijaisen tärkeää pohtia niiden energiatehokkuutta lämmityskaudella.
Eniten kuluttavat valaistus, lämmitys, lämmin vesi ja jäähdytys. Rakennusten energiatehokkuutta koskeva direktiivi vaikuttaa sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Energiatehokkuusdirektiivi luo kehyksen rakennusten energiatehokkuuden parantamiselle ja määrittelemiselle unionin jäsenmaissa.
kesäsulun avaus ja järjestelmän toiminnan tarkastus​ Patterien termostaattien toimivuuden tarkastus​ Ilmanvaihdon/-koneen talviasetukset, ja suodattimien vaihto​ Kesä Lämmitysjärjestelmän paisunta-astian esipaineen tarkastus​ Sulanapitojärjestelmä päälle​ Lämmitysjärjestelmän huollattaminen/huolto​ ​ Rännien ja rännikaivojen puhdistus​ ​ Vikavirtasuojien testaus​ Asukasinfo syksy: lämmitys
Energiatodistuksen laatimista varten onkin hyvä koota rakennuksen asiakirjat ja tiedot kokoon jo etukäteen: talon piirustukset, huoltokirja, tiedot taloteknisistä laitteista ja järjestelmistä (ilmanvaihto, lämmitys, jne.), tiedot tehdyistä korjauksista/remonteista, sekä tiedot toteutuneesta energiankulutuksesta (sähkölaskut, kaukolämmön kulutustiedot, jne.).
Varaaja voi olla lämpöpumpputekniikasta riippuen: kaksoisvaippavaraaja, jossa lämmitys- ja käyttövesi ovat eri vesitiloissa, tai tulistusvaraaja, jossa käyttövesi lämpiää käyttövesikierukassa. Varaajassa voi siis olla käyttövesikierukka ja mahdollisesti myös asennuspaikka aurinkokierukalle valmiina.
Tällöin oletetaan, että kiinteistöjen lämmitys lopetetaan ja aloitetaan päivittäin ulkolämpötilan ylittäessä tai alittaessa mainitut rajat.
kesäsulun avaus ja järjestelmän toiminnan tarkastus​ Ilmanvaihdon/-koneen talviasetukset, ja suodattimien vaihto​ Lämmitysjärjestelmän paisunta-astian esipaineen tarkastus​ Kesä Lämpöpumppujen tarkistus/huolto Sulanapitojärjestelmä päälle​ Lämmitysjärjestelmän huollattaminen/huolto​​ Rännien ja rännikaivojen puhdistus​​ Kylmäaineiden vuototarkastukset (lämpöpumput) Asukasinfo syksy: lämmitys
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta.
Saunominen: Saunan lämmitys on järkevä ajoittaa niin, ettei saunavuorojen väliin jää turhaan luppoaikaa. Saunominen aloitetaan heti, kun sopiva noin 70–80 °C:een lämpötila on saavutettu. Seuraa lämpömittaria. Sammuta sähkökiuas heti saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö riittää kuivattamaan lauteet. Vältä tarpeetonta veden valutusta suihkussa.