Siirry sisältöön

26 hakutulosta

Ekspertti perehtyy omatoimisesti talonsa energiankäyttöön ja selvittää mahdollisuudet säästää energiaa. Tärkeänä tehtävänä on jakaa ja välittää tietoa asukkaiden, taloyhtiön hallituksen tai luottamusmiesten sekä isännöitsijän ja huollon välillä.
Miten voin pienentää energiankäyttöäni? Lämmitys on yksi merkittävä kuluerä taloyhtiössä. Seuraavia asioita huomioimalla on mahdollista asukkaana vaikuttaa lämmityslaskuun: Seuraa kotisi lämpötiloja. Ovatko ne sopivat? Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on n. 21 celsiusastetta.
Vaikutus energiankäyttöön on lämmön talteenotolla varustetussa perusomakotitalossa n. 900 kWh/a ja ilman lämmön talteenottoa n. 1 100–1 500 kWh/a riippuen talon koosta ja asumistilanteesta. Neliasentoisessa ilmanvaihtokoneessa asentojen suositeltavat käyttötavat eri asumistilanteissa ovat seuraavat: Asento 1 • poissaoloasento, kun asunto on tyhjillään • huom!
Taloyhtiössä tietoa tarvittavista korjauksista ja energiankäytön tehostamistoimenpiteistä saa muun muassa teettämällä, kuntoarvion, energiakatselmuksen tai energiatodistuksen.
Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole, vaan valinta on tehtävä aina kohteen sekä kohteen energiankäytön ja tarpeiden mukaan. Tilalle voidaan laittaa esimerkiksi: maalämpö ilmavesilämpöpumppu pellettilämmitys sähkölämmitys kaukolämpö, siellä missä se on saatavilla. Monesti investointikustannuksiltaan kalliimpi vaihtoehto tuo pienemmät energiakulut ja päinvastoin.
Tuomaala, Pekka: Rakennuskannan ja rakennusten energiankäyttö. Esitysaineisto, Julkisivuyhdistyksen tilaisuus 25.11.2008. http://www.julkisivuyhdistys.fi/julkkari2/images/stories/File/energiaseminaari08/Tuomaala.pdf (viitattu 3.4.2017).