Siirry sisältöön

25 hakutulosta

Sähkölämmitys – Usein kysytyt kysymykset 1. Kannattaako 3 000-litrainen yösähkövaraaja omakotitalossa? Talo on 1980-luvun alussa rakennettu, yksitasoinen ja lisäeristetty. Pinta-ala on 120 m 2 . Talossa on vesikiertopatterilämmitys, ilmalämpöpumppu, puuhella ja takka. Sähkönkulutus noin 22 000 kWh vuodessa.
Aurinkolämpö sähkölämmityksen rinnalle Omakotitalossamme on suora sähkölämmitys ja haluaisimme pienentää sähkön käyttöä. Sopiiko aurinkolämpö sähkölämmityksen rinnalle? Minkä kokoiset kerääjät tarvisemme? Vastaus: Kun rakennus lämmitetään suoralla sähkölämmityksellä, voidaan aurinkoenergiaa käyttää aktiivisesti käyttöveden lämmitykseen.
Yleisin lämmönjako on huonekohtainen sähkölämmitys (47,5 %) ja vesikeskuslämmitys (47,9 %). Tutustu raporttiin: Harkka-hanke 2022–2023 – Yhteenveto Harkka-harjoitustyön kokemuksista ja kotitalouksista kerätyistä tiedoista Lisätietoja: Motiva Oy johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski puh. 044 300 1369 paivi.suur-uski@motiva.fi Palaa otsikoihin
Lisää aiheesta: Säätöjen ja käyttötapojen vaikutus energiakulutukseen Tutkimus kotitalouksien sähkönkäytöstä Energiatehokas sähkölämmitys 3. Sälekaihtimien vaikutus huoneiston lämmitystarpeeseen Mikä vaikutus sälekaihtimien asennolla on huoneiston lämmitystarpeeseen? Vastaus: Sälekaihtimet vähentävät lämmön siirtymistä ikkunan läpi kumpaankin suuntaan.
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html 4 22.3.2023 Aurinkosähköä pientaloon -webinaari Esimerkki sähkön kulutusprofiilin vaikutuksesta aurinkosähkön omakäyttöosuuteen Aurinkosähköjärjestelmän tiedot: • 5 kWp, eteläsuuntaus, kallistus 35 astetta, vuosituotto noin 850 kWh/kWp Tuotetun sähkön omakäyttöosuus vuositasolla ilman kulutuksen ohjauksia Energiatehokas pientalo, sähkölämmitys
16.2.2023 8.00 Öljylämmityksen vaihto alentaa lämmityskustannuksia Lämmityskustannusten pieneneminen tekee öljylämmityksestä luopumisesta kauaskantoisesti kustannustehokkaan investoinnin. 1970- ja 1990-luvun pientaloille eri energianhinnoilla lasketut esimerkkilaskelmat osoittavat, että kalliimmaksi tulee vain sähkölämmitys.
Omakotitalon (150 m2) sähkölämmitys: käyttöaika 1 vrk ja kulutus 25,6 kWh a. Tähän on valittu 2000-luvun pientalo, kooltaan n. 150 m2, jonka lämmitys ja kiinteistösähkö kuluttavat vuodessa noin 9350 kWh. Taloa ei tietenkään lämmitetä joka päivä ja lämmitystarve riippuu ulkolämpötilasta. Todellisuudessa talvella lämmittämiseen kuluu siis enemmän sähköä päivässä ja kesällä vähemmän.
Hyviä vaihtoehtoja ovat joko 1) suora sähkölämmitys lämmityksen pudotusautomatiikalla, täydennettynä ilmalämpöpumpuilla tai 2) ilma-vesilämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys. Vaihtoehdoista ilma-vesilämpöpumppu on alkuinvestoinniltaan selvästi kalliimpi, kun taas sähkölämmityksessä käyttökustannukset ovat korkeammat.
Talo on peruskorjattu ja siinä on sähkölämmitys. Kellarikerroksessa on lattialämmitys. Olemme harkinneet ilmalämpöpumpun hankintaa, mutta talon sokkeloisuus mietityttää. Onko lämpöpumpusta hyötyä sokkeloisessa talossa, vai lämmittääkö pumppu vain yhtä huonetta? Vastaus: Pääsääntöisesti ilmalämpöpumppu sopii sähkölämmitystaloon hyvin.
Rakennuksessa on tilakohtainen suora sähkölämmitys. Energiatodistusasetuksen (YM asetus 353/2016) liitteen 1 taulukosta 9 lämmönjakojärjestelmän vuosihyötysuhteeksi saadaan 0,95. Järjestelmässä ei ole jakelun häviöitä lämmittämättömiin tiloihin tai varastointihäviöitä.