Siirry sisältöön

15 hakutulosta

Hyvä sisäilma on monen tekijän summa Ilmanvaihto on keskeinen hyvän sisäilman tekijä. Mutta hyvälläkään ilmanvaihdolla ei saada sisäilmaa kuntoon, jos rakenteissa on ongelmia. Rakennusten sisäilma onkin monen tekijän summa. ”Rakennuksen rakenteista, irtaimistosta ja käyttäjistä syntyy sisäilmaan epäpuhtauksia ja kosteutta, jota ilmanvaihdolla poistetaan.
Sisäilman epäpuhtaudet • Päiväkotitutkimuksessa havaittiin Joutsenmerkkikohteessa (LEP B) alhaisempia epäpuhtauspitoisuuksia: - Formaldehydiä (kuva) - Haihtuvia orgaanisia liuottimia (TVOC) - Palonsuoja-aineita (OPFR, BFR) • Väitöskirjan johtopäätös: - Joutsenmerkityssä päiväkodissa parempi sisäilma 7 Kouluviihtyvyys fyysisen oppimisympäristön näkökulmasta Joutsenmerkityissä kouluissa
Mallista riippuen poistoilmalämpöpumpulla voidaan myös viilentää sisäilmaa. Poistoilmalämpöpumppu on luonteva valinta matalaenergia- tai passiivitason uudistalossa, koska näissä tilojen lämmittäminen ei vaadi suurta energiamäärää vuositasolla.
. – Mitä lämpimämmäksi asunnot lämmitetään, sitä pienemmäksi menee sisäilman suhteellinen kosteus. Etenkin talvipakkasilla sisäilma on usein liian kuivaa. Taloyhtiön energiatehokas lämmitysjärjestelmä myös vähentää energiantuotannosta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.
Tämän ylittävät huonelämpötilat lisäävät sisäilmasta aiheutuvia oireita, kuten kuivuuden tunnetta ja silmien, hengitysteiden ja limakalvojen ärsytysoireita. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee noin viisi prosenttia pienempää energiankulutusta, joten säätötoimet pienentävät suoraan myös lämmityslaskua.
Tarkempia ohjeistuksia ilmanvaihdon käyttöön on annettu Kuntien sisäilmaverkoston 2019 laatimassa ohjeessa – Hyvä sisäilma -suositukset .
Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta. Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Päivi Suur-Uski paivi.suur-uski@motiva.fi puh. 044 300 1369 www.motiva.fi/kesa Motivan valtakunnallinen energianeuvonta opastaa fiksuun energiankäyttöön.
Säätö- ja ohjauslaitteiden tehtävänä on pitää sisäilman lämpötila halutulla tasolla. Säätö- ja ohjauslaitteita ovat esimerkiksi termostaatit, lämmitysverkostoon menevän veden lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan säätävä säädin tai kotiautomaatiojärjestelmä, jolla voidaan lämmityksen ohjauksen lisäksi tehdä myös muita talotekniikan ohjauksia.
Lue lisää: Viilennä viisaasti kesällä Kesähelteet voivat tuntua tunkkaisena ja tukalana sisäilmana. Nappaa pikaohjeet ilmanvaihdon tarkastukseen. Energian hinta on korkealla ja nopeat energiansäästökeinot ovat tarpeen, aloita varautuminen täältä. Suunnitteletko remonttia kotiin?
9.6.2022 ESCO palvelua käyttäneet mm. 5 9.6.2022 • Exilion: Tarkka ennakkoselvitys ESCO-hankkeissa kannattaa • Oulu: Takuu energiansäästöstä kannusti ESCO-hankkeisiin • Muuramen kulttuurikeskuksen uusittu talotekniikka säästää yli 1000 MWh lämpöä vuosittain • Helsinki: Helsinki vauhdittaa energiansäästöä uusilla kumppanuuksilla • Jyväskylän kaupunki: ESCO-hankkeissa huolehdittava myös sisäilman