Siirry sisältöön

15 hakutulosta

Puutteellisesti ja huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, kuten kroonista nuhaa ja yskää, ihon kuivumista, päänsärkyä ja väsymystä. Erityisesti allergiakodeissa ilmanvaihdon toimivuudesta on huolehdittava kunnolla. Painovoimainen ilmanvaihto Vanhoissa kerros- ja pientaloissa on tavallisesti painovoimainen ilmanvaihto.
Kun ikkunat on tiivistetty, säädä huonelämpötilat ja ilmanvaihto sopivaksi. Näin arvioit ikkunoiden tiivistystarpeen: Silmämääräisesti katsottuna tiiviste repsottaa tai kokeiltaessa sen reuna on irti pinnasta. Tiiviste ei ole elastinen. Tiiviste on liian ohut (ei litisty lainkaan). Ikkunan puuosissa on kosteusvaurioita (maali hilseilee, pinta lahonnut).
Näin talvella liiankin tehokas painovoimainen ilmanvaihto hidastuu ja vedon tunne vähenee. Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan. Vedontunnetta saattaa aiheuttaa myös liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 astetta.
Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takan lämmitys käynnistä jäähdytystä. ‒ Kannattaa myös tarkistaa, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto on varmasti päällä.
Painovoimainen ilmanvaihto: Asenna poistopuhallin tai vedonparantaja. Hyödynnä ristivetoa viilennyksessä. Poistoilmanvaihto: Säädä ilmanvaihtokoneen asetusarvot. Hyödynnä ilmanvaihdon tehostusta öisin hellekaudella. Tulo-poistoilmanvaihto: Säädä ilmanvaihtokoneen asetusarvot. Hyödynnä ilmanvaihdon tehostusta öisin hellekaudella.
Ilmanvaihto – säädä ilmanvaihtoa tilanteen mukaan ja huolehdi raittiista ilmasta Painovoimainen ilmanvaihto Puhdista tulo- ja poistoilmaventtiilit vähintään 2 kertaa vuodessa. Pese tai vaihda myös suodattimet, jos sellaiset on. Säädä tuloilmaventtiilit kesä- tai talviasentoon vuodenajan mukaan.
ilmanvaihto Painovoimaisessa ilmanvaihdossa lämmin ilma poistuu hormin kautta ulos ja raitis korvausilma otetaan tilalle seinässä olevien venttiilien kautta Painovoimainen ilmanvaihto Yleinen 1960-luvulle asti.
Painovoimainen ilmanvaihto • Tarkistakaa korvaus- ja poistoilmareittien toiminta. • Tilatkaa tarvittaessa hormien nuohous ja venttiilien säätötyö LVI-urakoitsijalta. • Laatikaa yhteiset ohjeet asukkaille ilmanvaihdon käyttöä ja kunnossapitoa varten.
Tavoitteena on, että sisälämpötila on ainakin 3–5 astetta lämpimämpi kuin ulkolämpötila, tällöin sisäilmankosteus alenee ja painovoimainen ilmanvaihtokin toimii paremmin. Kuivanapitolämmitys on aina parempi vaihtoehto mökille kuin kaiken lämmityksen sulkeminen kokonaan. Kuivanapidon voi tehdä Suomessa pakkasvahtia käyttäen.
Koneellisessa ilmanvaihdossa poistuvasta ilmasta saadaan palautettua lämpöä tuloilmaan, mikä pienentää vedon tunnetta ja samalla ilmanvaihto saadaan toimimaan selvästi tehokkaammin niinä vuodenaikoina ja sääolosuhteissa, joissa painovoimainen ilmanvaihto toimii heikosti.