Siirry sisältöön

396 hakutulosta

Tyynet päivät, joita Suomessa on harvoin, eivät ole ongelma silloin, kun tuulivoimalla tuotetaan vain osa sähköstä. Kun tuulivoimaa on rakennettu enemmän kuin sähkönkulutuksen vaihteluväli on, järjestelmään tarvitaan lisää säätövoimaa. Suomessa säätövoimana toimivat pääasiassa vesivoima sekä naapurimaista ostettu sähkö.
Taloudellisinta on käyttää kaikki tuotettu sähkö itse tavallisissa sähkönkulutuskohteissa, kuten valaistuksessa tai ilmanvaihdossa. Yhdistämällä aurinkosähköjärjestelmä lämpöpumppuun, voidaan tuotettavaa sähköä hyödyntää lämpöpumpun lämmitykseen silloin, kun aurinkosähköä on saatavilla.
Tukijaorganisaatiot: Aurubis Finland Oy Fingrid Oyj Haminan Energia Oy Helsingin kaupunki Imatran Energiasäätiö Inergia Oy Jylhän Sähköosuuskunta Kemin Energia ja Vesi Keravan Energia Oy Kiinteistöhuolto Välitalo Oy Kirjapaino Ässä Oy Kokemäen Sähkö Oy Kokkolan Energia Oy Kotkan Energia Oy Kuopion Energia Oy Kymenlaakson Sähkö Oy Köyliön-Säkylän Sähkö Oy Lahti Energia LC-Virtasalmi
Jos kerrostalossa on käytössä useita lämmitysmuotoja tai lämpöä varastoidaan, sähkön tuntihintojen vaihtelu tuo paljon mahdollisuuksia kulutusjoustoon. Kalliiden tuntien aikana voidaan käyttää lämmitysmuotoa, joka kuluttaa vain vähän sähköä, tai jopa lyhytaikaisesti alentaa lämmitysveden lämpötilaa. Halpojen tuntien aikana vaihtoehtona on sähkön varastointi lämpönä.
Syöttötariffi eli takuuhintajärjestelmä Syöttötariffijärjestelmän tarkoitus on taata sähköntuottajalle ennalta sovittu hinta tuotetusta sähköstä. Takuuhintajärjestelmä on yksi valtion ohjauskeinoista, joilla se voi vaikuttaa sähkön tuotantorakenteeseen. Sillä pyritään useimmiten lisäämään uusiutuvien tai kotimaisten energialähteiden käyttöä.
Vuonna 2014 vesivoimalla on tuotettu 39 GWh sähköä ja vuonna 2016 sähköä tuotettiin vesivoimalla 59 GWh. 3.2.2 Yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto Valtaosa sähköstä ja lämmöstä tuotetaan Äänevoima Oy:n ja Metsä Fibre Oy:n voimalaitoksissa. Äänevoiman Oy:n voimalaitoksessa sähköä tuotettiin 74 GWh vuonna 2016 ja 49 GWh vuonna 2014.
Sähköauton käytön päästöt Sähköauto vaatii sähkön tuotantoa, joten auton käytöstä tulevat päästöt riippuvat sähkön tuotantotavasta. Jokaisella maalla on omanlaisensa sähköntuotanto ja usein maat myös käyvät kauppaa sähköllä keskenään siirtoyhteyksien avulla. Tämän vuoksi ladattavan auton käytöstä aiheutuvien päästöjen laskenta ei ole suoraviivaista.
Aurinkolämpökeräinten taloudellinen kannattavuus vaikuttaa melko heikolta, mutta riippuu voimakkaasti sähkön hinnan kehityksestä.
Sivuilla on kuvattu myös sitä miten auringonsäteily muutetaan sähköksi ja millä tavoilla aurinkopaneeleissa tehtyä sähköä voidaan hyödyntää. Kuva. Viikin ympäristötalon aurinkopaneeliseinää. Kuva. Pekka Hänninen Osion artikkelit: Auringonsäteilyn määrä Suomessa Auringosta sähköä