Siirry sisältöön

46 hakutulosta

Lisätietoja: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry kehityspäällikkö Riikka Liedes riikka.liedes@stul.fi puh. 045 7734 8683 Motiva Oy johtava asiantuntija Harri Heinaro harri.heinaro@motiva.fi puh. 09 6122 5016 Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään
Lämmitysmuutosta suunnitellessa kannattaa samalla tarkastella myös pientalon energiatehokkuuden parantamista. ”Elinkaarikustannuksiltaan taloudellisin ratkaisu voikin löytyä energiatehokkuustoimien ja lämmitysmuutoksen yhdistelmästä, joka parantaa samalla ilmanvaihtoa ja asumisen laatua”, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen muistuttaa.
Mikäli rakennuksen ilmanvaihto on kutakuinkin kunnossa, vikaa kannattaa hakea lämmitysverkostosta. Kerrostalossa on yleensä vesikiertoinen keskuslämmitysjärjestelmä, joka on kytketty kaukolämpöverkkoon. – Ensin on hyvä selvittää, voidaanko ongelmat ratkaista kevyemmillä korjauksilla tai säädöillä, Kettunen sanoo. Keskeisiin asioihin kuuluu oikea lämmityskäyrän asetus.
Hankkeessa kootaan tietoa ilmastointijärjestelmien energiatehokkuutta parantavista toimista sekä kerrotaan hyvistä käytännöistä ja toteutuksista, kuten esimerkiksi ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien kuntotutkimusmenettelystä. Ohjeet, oppaat ja artikkelit on koottu Motivan verkkosivuille.
Ammattikeittiöissä tarvitaan ilmanvaihtoa seuraavien syiden takia: 1) poistamaan valmistusprosessin aikana syntyvät hajut ja rasvapartikkelit 2) hygieniavaatimusten takia 3) ruuan valmistuksen ja astianpesun yhteydessä syntyvän lämmön ja kosteuden poistamiseksi 4) viihtyisien, terveellisten ja tuottavien työskentelyolosuhteiden aikaansaamiseksi Edellä mainitut tekijät edellyttävät ilmanvaihtoa
Mikäli uuneissa on ilmanvaihto kosteudenhallinnan takia, ei sähköistämisellä ole vaikutusta lämmöntalteenottopotentiaaliin. Kun tarkastellaan teollisuuden liikkuvia työkoneita, voidaan esimerkkinä tarkastella trukkien merkitystä energiankäytön ja sähköistymisen näkökulmasta. Suomessa myydään noin 4000 uutta trukkia vuodessa.