9 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Lisää tietoa energiamerkinnästä: Motivan verkkosivut energiamerkinnästä https://energiamerkinta.fi https://ekosuunnittelu.info Lisätietoja: Motiva Oy johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski puh. 044 300 1369 paivi.suur-uski@motiva.fi Palaa otsikoihin
Ensimmäiset uudet energiamerkinnät tulivat laitteisiin keväällä 2021. Ne ovat kylmäsäilytyslaitteilla, astian- ja pyykinpesukoneilla, televisioilla ja elektronisilla näytöillä sekä lampuilla. Loput A+, A++ ja A+++ -merkinnöillä olevat laitteet saavat uuden energiamerkinnän tulevaisuudessa. Energiamerkintä on käytössä kaikkiaan 16 tuoteryhmässä.
EU:n energiamerkintä auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden energiankulutusta ja kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan energiatehokkaammiksi. Ensimmäisenä energiamerkinnän saivat kodin kylmäsäilytyslaitteet jo 25 vuotta sitten.
Uudet ja vanhat merkit eivät ole keskenään vertailukelpoisia EU:n energiamerkinnän tarkoitus on auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden energiankulutusta sekä kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.
Energiamerkintä uudistui, vertailu kannattaa Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkintä uudistui talvella.
Löydätkö kodistasi tai koulustasi sähkölaitteita, joissa on energiamerkintä? Info: Energiamerkintä on tarra tai kyltti, jossa on värikäs asteikko esim. A-G. Energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella. A-luokan tuotteet ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita.
Info: Energiamerkintä on tarra tai kyltti laitteessa tai laitteen ohjekirjassa. Energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella. A-luokan tuotteet ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Käytä samaa juomalasia koko päivän ajan. Info: Näin syntyy vähemmän tiskiä ja ei tarvitse tiskata niin usein.
Kyselytutkimuksen taustalla on Euroopan energiaverkoston halu osallistua Euroopan komissiossa ja alan sidosryhmissä käytävään keskusteluun pakollisesta vaihtoehdosta EU:n energiamerkinnän kautta ja vapaaehtoisesta vaihtoehdosta teollisuuden ja EU:n välisen sopimuksen kautta. Tätä kyselyä on kehitetty Euroopan energiaverkoston Nexus-työryhmässä.
Pyykinpesu Kodinkoneiden energiamerkinnän myötä niiden energian- ja vedenkulutukset ovat laskeneet huomattavasti. Vuonna 1977 vedenkulutus koneellista kohden oli yli 100 litraa ja vielä 1990-luvullakin lähes 90 litraa koneellista kohden. Nykyisin vedenkulutus on suunnilleen 60 litraa pesukertaa kohden.