Siirry sisältöön

237 hakutulosta

Vähemmän käytössä olevissa tiloissa, kuten portaikoissa ja käytävissä, maksimilämpötila saadaan alas ilmanvaihtoa tehostamalla.
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta.
Ilmanvaihto on oltava ohjattavissa tarpeen mukaan. Taulukko 6.
Aurinkokeräimet Ei kertoimia lämmölle, ei ulosvietyä energiaa Tarpeenmukainen ilmanvaihto Tarpeen mukainen ilmanvaihto 1. 2. 3. 4. 5. Ilmavirtaa mitoittavan kuormituksen arviointi 6.
Pesuhuoneen lautasventtiilin voi talvella säätää pienemmälle ilmanvaihtoa heikentämättä. Tehosta ilmanvaihtoa kesällä avaamalla venttiili suuremmalle. Koneellinen ilmanvaihto Säädä ilmanvaihtoa kuormituksen mukaan. Aseta ilmanvaihto poissaoloasentoon, kun talo jää tyhjäksi. Normaalitehon voi vaihtaa tehostettuun ilmanvaihtoon esimerkiksi saunomisen tai juhlien yhteydessä.
Joka tapauksessa ilmanvaihto kuluttaa sähköä yllättävänkin paljon. Siksi sen toiminta kannattaa optimoida myös kesäolosuhteisiin sopivaksi. ”Oikein säädetty ja suunnattu sekä tasapainoinen ilmanvaihto takaavat miellyttävät sisäolosuhteet. Samalla vältytään vedontunteelta ja tarpeettomalta viilennykseltä”, Tolvanen sanoo.
Ilmanvaihtokoneen oikeanlaisella käytöllä varmistetaan riittävä ilmanvaihto sekä puhdas sisäilma käyttötuntien aikana haaskaamatta energiaa. Riittämätön ilmanvaihto johtaa sisäilman laadun heikentymiseen ja pahimmillaan aiheuttaa rakenteellisia vaurioita. Liian kovalla tai turhaan toimiva ilmanvaihto taasen hukkaa energiaa tarpeettomasti.
Painovoimainen ilmanvaihto Painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta perustuu kylmää ilmaa kevyemmän lämpimän ilman ylöspäin virtaamiseen sekä ulko- ja sisäilman lämpötilaeron vaikutuksesta syntyvään paine-eroon. Painovoimainen ilmanvaihto toimii paremmin kylminä vuodenaikoina, jolloin paine-ero on suurimmillaan ja huonommin lämpimämpinä vuodenaikoina.
Tutustu ilmanvaihdon ylläpitoon ja energiatehokkaisiin käyttötapoihin: Ilmanvaihto kotona Energiatehokas ilmanvaihto 2012 (pdf) (873.1 KB) Lämpöpumppujen huolto- ja ylläpito Katso ohjeet oheisesta lämpöpumppujen huolto-ohjeesta, jossa on mukana myös asiaa lämmönjakojärjestelmän energiatehokkaasta ylläpidosta.