Siirry sisältöön

61 hakutulosta

Lämmönjako Patteriverkosto Ilmanvaihto Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmön talteenotolla. Valaistus Ulkovalaistus LED Automaation toteutus ABB i-bus® KNX Automaation kuvaus Huoneistoissa KNX-kotiautomaatio: Valaistus, pistorasiat ja lämmitys. Kulutuksien (sähkö, lämpö, kylmä ja kuuma vesi) visualisointi eteisen seinän kosketusnäytöllä.
Energiatehokas koti Materiaalikiertojen data-alusta ja ekosysteemi Aurinkosähkön paloturvallisuus -projekti 2020-2021 Energiatehokas lämmönsiirto teollisuudessa Energiatehokas vesihuoltolaitos Sähkökäytöt energiatehokkaiksi Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari Teollisen ylijäämälämmön taloudellinen hyödyntäminen Teollisuuden teknisen eristyksen energiatehokkuus Teollisuuskiinteistön ilmanvaihto
Keskeisimpiä tekijöitä energiatehokkaassa kodissa ovat: hyvä, määräyksiä parempi lämmöneristys; energiatehokkaat ikkunat; ilmanpitävät rakenteet; koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla; ja energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistusjärjestelmä. Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehdään valintoja, joiden muuttaminen jälkikäteen voi olla mahdotonta.
Sammuta tulisijan sytytyksen ajaksi koneellinen ilmanvaihto tai liesituuletin ja kokeile ikkunoiden avaamista. Sytyttäminen on taitolaji. Tarkista ennen polttopuiden latomista ja tulen tekemistä, ettei tuhka peitä arinaa ja avaa savupellit kokonaan. Täytä tulisijan pesä siten, että vapaata tilaa jää vähintään kolmasosa tulipesän korkeudesta.
Myös asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla. Kulutusjousto on mielekästä kodeissa, joissa kulutus on suurempaa ja talotekniikkaa sähköllä.
Riittävä ilmanvaihto varmistaa osaltaan sisäilman laadun säilymisen hyvänä, joten ilmanvaihtoa ei tule rajoittaa sisäilman laadun kustannuksella energiansäästön takia.
Alalla on hyötyä kokonaisuuksien hahmottamisesta: tarpeen on pystyä ymmärtämään isoja, laajoja kokonaisuuksia: ymmärtää koko energia- ja kiinteistöpuolesta, miten automaatio, ilmanvaihto, lämmitys, jäähdytys toimii laaja-alaisesti vaikuttaen toisiinsa. LVI-suunnittelussa esim. ymmärrys siitä, miten muut järjestelmät vaikuttavat omaan suunniteltavaan kokonaisuuteen.
Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle. Käytä puuta lisälämmönlähteenä Jos asunnossa on varaava takka tai leivinuuni, sitä kannattaa paukkupakkasten aikana lämmittää jo hieman etukäteen, jotta muun lämmittämisen tarve vähenee. Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija vähentää sähkötehon tarvetta.
Toimi pakkasjaksoilla näin Lämmitys ja ilmanvaihto: Polta uunissa tai takassa puuta. Tulijan lämmitys kannattaa aloittaa jo silloin, kun sääennusteessa luvataan paukkupakkasia parin vuorokauden päähän. Tulisija syttyy helpommin, kun hormi on valmiiksi lämmin. Tuo polttopuita sisään lämpenemään ainakin muutaman päivä etukäteen.
Asunnon käyttö vaikuttaa energiansäästöön Kotona/poissa -tilanneohjauksella esimerkiksi sähkölämmitys, valaistus ja ilmanvaihto toimivat aina halutulla tavalla. Energiaa säästyy, kun lämmitys- ja ilmastointilaitteet on kytketty aina asumistilanteen mukaiselle tasolle ja muun muassa lämpötilan pudotuksia voidaan tehdä automaattisesti.