Siirry sisältöön

52 hakutulosta

Mikrobit tuottavat sisäilmaan itiöitä soluja ja muita hiukkasia sekä hajuttomia tai pahanhajuisia kaasuja (hajuttomuus ei ole tae siitä, etteikö tilassa voisi olla mikrobiongelma) myrkyllisiä aineenvaihdunnan yhdisteitä eli toksiineja.
Ilmanvaihto kotona Ilmanvaihdolla varmistetaan, että talossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta voit asukkaana vaikuttaa hyvään sisäilman laatuun ja energiatehokkuuteen. Selvitä, millainen ilmanvaihtoratkaisu kotonasi on, ja huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.
Markkinoilla on myös kuivanapitolämmitysjärjestelmiä, jotka säätävät sisäilman lämpötilaa sisäilman suhteellisen kosteuden perusteella. Kosteuden hallintaan perustuvissa kuivanapitolämmitysjärjestelmissä pakkassäällä, kun ilma on kuivaa, lämmitystä voidaan rajoittaa perinteistä kuivanapitolämmitystä enemmän.
Ongelmana on myös ulkoilmasta sisäilmaan kulkeutuvat epäpuhtaudet. Ongelmia aiheuttavat usein väärät ilmanvaihdon käyttöajat ja -tehot ja puutteelliset siirto- ja korvausilmareitit. Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tuloilmaa, on syytä kiinnittää erityistä huomiota riittävän korvausilman saantiin.
Hiilidioksidipitoisuuden ja lämpötilan ohella koettuun sisäilman laatuun vaikuttaa ilmankosteus. Sen mittaaminen on yleistä toimistorakennuksissa, mutta on yleistymässä myös asuinrakennuksissa. Huoneistossa voidaan havainnoida myös läsnäoloa tai liikettä.
Taloautomaatio Taloautomaatiolla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja esimerkiksi sisäilman laatua. Automaatiojärjestelmällä voidaan seurata, valvoa ja optimoida rakennuksen toimintaa siten, että saavutetaan halutut sisäolosuhteet ja toiminnallisuudet.
ILMANVAIHDON TARKASTUS JA SÄÄTÖ • Kartoittakaa asuntokohtaiset ongelmat ilmanvaihdossa ja sisäilmassa. Painovoimainen ilmanvaihto • Tarkistakaa korvaus- ja poistoilmareittien toiminta. • Tilatkaa tarvittaessa hormien nuohous ja venttiilien säätötyö LVI-urakoitsijalta. • Laatikaa yhteiset ohjeet asukkaille ilmanvaihdon käyttöä ja kunnossapitoa varten.
SÄÄDÄ JA KÄYTÄ Ilmanvaihto Ilmanvaihdolla pyritään saamaan rakennukseen terveellinen ja viihtyisä sisäilma. Asuinrakennuksen ilmanvaihto järjestetään siten, että ulkoilma tuodaan oleskelutiloihin, kuten makuu- ja olohuoneisiin ja ilmaa poistetaan tiloista, joissa epäpuhtauksia pääasiassa syntyy, kuten keittiöstä, WC:stä, pesu- ja kylpyhuoneesta sekä vaatehuoneesta.
Energiatehokkaassa talossa on hyvä sisäilman laatu ja kosteusteknisesti toimivat rakenteet. Näistä tekijöistä ei saa tinkiä energiatehokkuuteen pyrittäessä. Energiatehokas talo on ammattilaisten suunnittelema. Itse talo, sen rakenteet ja talotekniikka on suunniteltu toimivaksi kokonaisuudeksi.
Hyvässä talossa on kiinnitetty huomiota sisäilman laatuun – sen puhtauteen ja riittävään ilmanvaihtoon. Muista erityisesti seuraavat asiat: suunnittele perheesi tarpeita vastaava talo; eristä talo reilusti ja huolellisesti; hanki hyvät ikkunat; tee talosta ilmanpitävä; ja hanki taloon tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu tulo- ja poistoilmanvaihto.