Siirry sisältöön

20 hakutulosta

Tavoitteena on, että sisälämpötila on ainakin 3–5 astetta lämpimämpi kuin ulkolämpötila, tällöin sisäilmankosteus alenee ja painovoimainen ilmanvaihtokin toimii paremmin. Kuivanapitolämmitys on aina parempi vaihtoehto mökille kuin kaiken lämmityksen sulkeminen kokonaan. Kuivanapidon voi tehdä Suomessa pakkasvahtia käyttäen.
Koneellisessa ilmanvaihdossa poistuvasta ilmasta saadaan palautettua lämpöä tuloilmaan, mikä pienentää vedon tunnetta ja samalla ilmanvaihto saadaan toimimaan selvästi tehokkaammin niinä vuodenaikoina ja sääolosuhteissa, joissa painovoimainen ilmanvaihto toimii heikosti.
Painovoimainen ilmanvaihto: Huolehdi korvausilmaventtiilien säätö vuodenajan mukaan: kesä- tai talviasento. Tuuleta tarvittaessa nopeasti ristivedolla. Muista sulkea patterin termostaatti tuuletuksen ajaksi. Kesällä tuuletus kannattaa tehdä illalla ja yöaikaan ja varjon puolelta, jotta sisään tuleva ilma on mahdollisimman viileää.
Kosteudenpoisto edellyttää riittävää ilmanvaihtoa. Kesällä painovoimainen ilmanvaihto on usein pienimmillään, joten tarvitaan lisätuuletusta. Mikäli lämmityskuluissa haluaa säästää, voi laskea lämpötilaa ja/tai käyttää aikaohjattua termostaattia. Toimivan säätimen avulla kulutusta voidaan vähentää parhaimmillaan jopa 2/3.
Kohdetiedot • Sijainti: Riihimäki • Kaksi asukasta • Rakennusvuosi: 1953 2 • Lämmitetty kerrosala 127 m sekä lämmin piharakennnus 45 m2 • Lämmitystapa: suora sähkö lämmityspattereilla, ilmalämpöpumppu ja kaksi varaavaa takkaa • Painovoimainen ilmanvaihto • Kokonaisenergiankulutus noin 13 500 kWh/a Kokonaisenergiankulutus kWh 25000 20000 15000 10000 5000 0 2003 2006 2007 2008 2009 1)
2 • Lämmitetty kerrosala 120 m sekä 2 lämmin autotalli 58 m • Lämmitystapa: sähköpattereilla, ilmalämpöpumppu • Painovoimainen ilmanvaihto • Kokonaisenergiankulutus noin 13 500 kWh/a kWh Säästö suhteessa vertailuvuoteen 2009 10000 8000 6000 4000 2000 0 2010 2011 2012 Tavoitearvoja erilaisten sähkölämmitteisten talotyyppien energiankulutukselle, kWh/vuosi Sähkön Käyttöveden Kotitalous
Ilmanvaihto Tutustu kotisi ilmanvaihtojärjestelmään ja tee tarpeenmukaiset huolto- ja säätötoimet säännöllisesti. Painovoimainen ilmanvaihto Huolehdi riittävästä korvausilman saannista ympäri vuoden. Tuuleta tarvittaessa ristivedolla ikkunoiden kautta. Säädä venttiilien asetuksia vuodenaikojen mukaan.
Ilmanvaihto on riittävää, kun huoneilma on raikasta. Tunkkaisuuteen auttaa lyhyt tuuletus. Talossasi on joko painovoimainen ilmanvaihto (PV), koneellinen poistoilmanvaihto (KP) tai koneellinen tulo/poistoilmavaihto (TP) lämmöntalteenotolla. Puhdistatko lämmöntalteenottokennon vuosittain (TP)?
Painovoimainen ilmanvaihto on haastava, sillä sen toimivuus riippuu tuulesta ja lämpötilaoloista, eikä sillä voida varmistaa tasaista ilmanvaihtoa eri tiloihin. Lisäksi painovoimainen ilmanvaihto edellyttää tilojen käyttäjiltä ymmärrystä toimivuuden perusteista ja viitseliäisyyttä esimerkiksi korvaus- ja poistoilmaventtiilien tarpeenmukaiseen säätöön käsin.
Koneellinen ilmanvaihto on yleistynyt pientaloissa 1980-luvulta alkaen. Tätä vanhemmissa taloissa on yleensä painovoimainen (luonnollinen) ilmanvaihto. Neljän asukkaan esimerkkitalossa ilmanvaihto on koneellinen poisto ja lämmön talteenotto.