Siirry sisältöön

23 hakutulosta

Kylmäsäilytys ja -jäähdytys Hyvät kylmätilat eivät tuota keittiöön ylimääräistä lämpöä tai melua. Kylmä- ja pakastehuoneet sekä jäähdytyshuoneet toteutetaan energiatehokkaimmin keskuskoneellisina. Kun lauhduttimien lämpö ei kuormita keittiötilaa, lämpötilaoloja on helpompi hallita ja ilmanvaihtotarve vähenee.
Tutkimuksen jäähdytystarkastukset tehdään, kun jäähdytys on käytössä. Lisätietoa löytyy verkosta: www.motiva.fi/ilmastointi. Kesän tarkistuslista kiinteistöammattilaiselle Huolehdi, että laitteet ovat asianmukaisessa kunnossa ja tarkista, että ne toimivat energiatehokkaasti 1.
Tällöin säädin ohjaa lämmitystä ja jäähdytystä ja varmistaa, etteivät lämmitys ja jäähdytys ole samanaikaisesti käytössä.
Jäähdytys Konesalin jäähdytys kuluttaa tyypillisesti noin 30–50 prosenttia salin käyttämästä sähköstä. Jäähdytyksestä löytyy usein kaikkein suurin energiansäästöpotentiaali. Jatkuva jäähdytys syö suuret määrät energiaa Palvelinlaitteet tuottavat runsaasti lämpöä, joten konesali ei yleensä tarvitse lämmitysjärjestelmää.
Pesuvinkki sekoittavalle padalle: laita jäähdytys hetkeksi päälle, sillä ruoka irtoaa helpommin jäähtyneestä pinnasta. Pesuun tarvitset vettä vain 1/3 padan tilavuudesta. Sekoitus tehostaa lian irtoamista.
Fluoratut kasvihuonekaasut (pdf) (728.4 KB) Ilmalämpöpumpuille Ilmalämpöpumput – Fluoratut kasvihuonekaasut (pdf) (737.3 KB) Jäähallien ja jääratojen kylmäkoneistoille Jäähallit – Fluoratut kasvihuonekaasut (pdf) (747.9 KB) Kaupan kylmälaitteille Kaupankylmälaitteet – Fluoratut kasvihuonekaasut (pdf) (1007.3 KB) Rakennusten ilmastoinnin jäähdytysjärjestelmille ja laitteille Rakennusten jäähdytys
9 Vesikalusteiden virtaaman rajoitus 9 Sähköisten lämmityksien rajoittaminen (KÄYTTÖ) 9 Lauhdelämmön talteenotto 8 Sisälämpötilan alentaminen 8 LVI-laitteiden sähkö 6 Paineilmajärjestelmän vuotojen korjaus 4 Eristykset putkissa ja säiliöissä 4 Ikkunoiden ja ovien korjaus 2 KÄYTTÖ = Käyttötekninen toimenpide, jonka toteuttaminen ei vaadi investointeja Toimenpide Osuus lämmitys- ja jäähdytys-energiasta
Tarkista sekä automaatiojärjestelmästä että paikan päällä huoneissa, etteivät lämmitys ja jäähdytys toimi samanaikaisesti. Seuraa jäähdytyksen toimintaa myös talvella ja arvioi, miksi silloinkin tarvitaan koneellista jäähdytystä, vapaajäähdytystä tai kaukojäähdytystä. Omistaja: Järjestelmän käyttöönotto vaatii jo varhain myös kiinteistöhuollon osallistumista.
Varmista, että kiinteistön lämmitys ja jäähdytys eivät ole yhtä aikaa käytössä käyttämällä patteriverkoston kesäsulkuja tai varmistamalla lämmitysverkostojen säätökäyrien oikeat tasot. 5. Käytä yötuuletusohjelmia ilmanvaihdon toiminnassa. Näin varmistat, että koneet käyvät vain tarpeen mukaan kun ulkoilman olosuhteet ovat oikeat sisälämpötilaan nähden.