Siirry sisältöön

496 hakutulosta

Uusiutuvasti tuotetun sähkön käyttäminen mahdollistaa täysin päästöttömän autoilun. Suomen keskimääräisellä sähköntuotantorakenteella sähköauton hiilidioksidipäästöt ovat selvästi pienemmät kuin vastaavalla polttomoottoriautolla eli noin 35–40 grammaa kilometriä kohden koko energiaketjun yli tarkasteltuna.
Energiavarastoon liittyvien kustannusten enimmäismäärä hankkeessa on 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista. ▪ 1–5 MW sähköntuotantohankkeita voidaan tukea, jos hakija voi esittää pitkäaikaisen sähkönmyyntisopimuksen tai muuten osoittaa sähkölle pitkäaikaisen ostajan.
Suunnitteilla on myös sähkön tuotanto uunien hukkalämmöstä.
. • Käytettävät energiamuodot: o Vakioidulla käytöllä laskettu ostoenergiamäärä, ilman energiamuotojen kertoimia  Ostoenergiankulutuksella tarkoitetaan sitä, paljonko rakennukseen vuodessa laskennallisesti tarvitaan sähkö- tai lämpöenergiaa tai polttoaineita, sisältää myös taloussähkön.
Energian, sähkön tai veden määrää mittaavat mittarit toimivat useimmiten M-Bus -protokollalla. Suuri osa huoneiston mittausdatasta voidaan kerätä langattomasti, mikä tuo säästöä kaapelointikustannuksissa ja helpottaa asennusta sekä muutosten tekoa. Langattomat ratkaisut toimivat tyypillisesti paristoilla, jolloin ne vaativat ajoittain paristojen vaihtoa.
Generaattorissa pyörimisenergia muutetaan sähköksi, joka johdetaan muuntajaan ja edelleen sähköverkkoon. Rakenteeltaan nykyaikaiset tuulivoimalat perustuvat lentokonetekniikkaan. Suurin osa niistä on kolmilapaisia, vaaka-akselisia ja niiden roottorit kääntyvät tornissa tuulen mukaan.
Muiden rakennusten lämmöntuoton hyötysuhteiden ja apulaitteiden sähkön ominaiskulutuksen ohjearvoja.
Pientuotannon myyminen verkkoon eroaa monella tapaa sähkön ostamisesta verkosta. Niiden verotuskohtelu on erilainen, eikä pientuottajan sähkönmyyntiin sovelleta kuluttajansuojalakia. Ylijäämäsähkön myynnistä löytyy tietoa Aurinkosähköjärjestelmän käyttö -osiosta. Osion artikkelit: Järjestelmän kannattavuus Lupa-asiat Lainsäädäntö ja muu ohjaus
Katselmuksissa havaitut säästömahdollisuudet Motiva-mallin mukainen energiakatselmus löytää keinot vähentää lämmön-, sähkön- ja vedenkululutusta. Usein energiakatselmuksissa havaitutut säästömahdollisuudet on mahdollista saada aikaan ilman investointeja, pelkästään säätämällä laitteita ja järjestelmiä sekä muuttamalla toimintatapoja.
Kampanjan tavoitteena oli ennaltaehkäistä mahdollista kriisitilannetta kannustamalla kansalaisia muuttamaan energian ja sähkön kulutustottumuksiaan. Energiatilanne muuttui epävakaaksi Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan käynnistyttyä helmikuussa 2022. Energian saatavuuteen ja riittävyyteen kohdistui tästä johtuen huomattavia epävarmuuksia Suomessa ja koko Euroopassa.