Siirry sisältöön

Tiedotteet 2023


27.6.2023 9.00

Uudistetut elintarvikkeiden hankintakriteerit tukevat luonnon monimuotoisuutta

Julkisille hankintayksiköille tarkoitettua Vastuullisten elintarvikehankintojen opasta ja siinä olevia hankintakriteereitä päivitettiin kesäkuussa 2023. Päivityksen tavoitteena oli huomioida luonnon monimuotoisuutta tukevia alkutuotannon menetelmiä julkisissa elintarvikehankinnoissa. Lisäksi kriteereihin tuotiin mukaan luonnon monimuotoisuudelle vaatimuksia sisältäviä laatujärjestelmiä ja sertifikaatteja.

Maa- ja metsätalousministeriö tilasi vuonna 2017 laadittuihin vastuullisten julkisten elintarvikehankintojen kriteereihin liittyvän päivitystyön valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:ltä.

– Tietoisuus luonnon monimuotoisuudesta on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Olemme ymmärtäneet, että ruoantuotannolla on merkittävä vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Toisaalta ruoantuotanto on myös siitä riippuvaista, kertoo erityisasiantuntija Auli Väänänen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Julkisiin elintarvikehankintoihin käytetään Suomessa vuosittain noin 350 miljoonaa euroa. Suuren volyymin takia hankintapäätöksillä voidaan vaikuttaa siihen, miten ruokaa Suomessa tuotetaan ja millaista ruokaa Suomessa myydään. Siksi onkin tärkeä tunnistaa, miten luonnon monimuotoisuutta voidaan tukea hankinnoilla ja hankintakriteereitä käyttämällä.

Väänänen uskoo, että nyt julkaistuilla elintarvikkeiden hankintakriteereillä päästään hyvin eteenpäin luonnon monimuotoisuuden edistämisessä.

– Elintarvikkeiden hankinta on yksi merkittävä vaikuttamisen keino. Lisäksi on tärkeää panostaa ruokalistasuunnitteluun sekä hävikin vähentämiseen. Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut myös oppaan vastuullisten ruokapalveluiden hankintaan, Väänänen kertoo.

Hankintakriteereillä kannustetaan markkinoita kestävämpään tuotantoon

Nyt päivitetyssä oppaassa olevat kriteerit ovat osin uusia, osin päivitettyjä tai jo aiemmassa oppaassa julkaistuja. Kriteereiden kehitys on tehty yhteistyössä tilaajien, toimittajien ja elintarvikealan sidosryhmien kanssa.

– Jotta hankintakriteerit ovat käyttökelpoisia, kriteerien tulee olla todennettavissa ja markkinoilta tulee löytyä riittävästi kriteerit vastaavia tuotteita. Olemme työstövaiheessa käyneet aktiivista markkinavuoropuhelua ja kriteereitä on kommentoitu laajasti, kertoo johtava asiantuntija Elina Muurimäki Motivasta.

Muurimäki kertoo, että selvityksessä ja markkinavuoropuhelussa tuli esille myös kriteeriehdotuksia, joita ei vielä tämän hetken markkinatilanteen, säätelyn tai todentamisen puitteissa voitu ottaa mukaan.

– On kuitenkin tärkeää, että kriteereitä kehitetään jatkuvasti ja kannustetaan samalla markkinoita vastuullisempaan elintarvikkeiden tuotantoon, Muurimäki sanoo.

Hankkijalla on useita keinoja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen

Kestävien julkisten hankintojen asiantuntija Suvi Salmela Motivasta listaa hankkijoille konkreettista tapaa tukea luonnon monimuotoisuutta elintarvikehankinnoilla.

– Ensimmäinen asia on kasvisten osuuden lisääminen ruokavaliossa. Tähän vaikutetaan ruokalistasuunnittelulla ja reseptikehityksellä. Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio edistää luonnon monimuotoisuuden lisäksi myös vähähiilisyyttä ja on ravitsemussuositusten mukaista, Salmela kertoo.

Luomutuotannossa tavoitteena on lisätä tuotantoa palvelevaa monimuotoisuutta maan kasvukunnon hoidon, pölytyksen ja kasvinsuojelun tukena. Useat tutkimuskatsaukset ovat tuoneet esille luomutuotannon positiivisia monimuotoisuusvaikutuksia lauhkeilla viljelyalueilla.

Luomutuotteiden lisääminen niissä tuoteryhmissä, joissa saatavuus on hyvä ja hinta ei muodostu ylitsepääsemättömäksi esteeksi, on Salmelan mukaan suositeltavaa.

– Julkinen hankkija voi myös edellyttää, että soijaa ei ole käytetty eläinrehuna tai että tuote ei sisällä palmuöljyä. Molempien raaka-aineiden tuotanto aiheuttaa metsäkatoa trooppisilla alueilla. Toinen vaihtoehto on edellyttää soijalta ja palmuöljyltä vastuullisuussertifikaatteja, Salmela vinkkaa.

Salmela muistuttaa myös WWF:n julkaisemasta Kalaoppaasta, joka on hyvä työkalu hankkijoille.

– Kalakantojen kestävyydestä voi varmistua vaatimalla kalaoppaan vihreän ja keltaisen listan kaloja.

Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin - suosituksia vaatimuksiksi ja vertailukriteereiksi on ladattavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lataa Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin Motivan verkkosivuilta

Motiva julkaisee elintarvikkeiden vastuullisuuskriteerit myös sähköisinä syksyllä 2023 avattavassa kriteeripankissa.

Lisätietoja:
maa- ja metsätalousministeriö
erityisasiantuntija Auli Väänänen
puh. 029 516 2031
auli.vaananen@gov.fi

Motiva Oy
johtava asiantuntija Elina Muurimäki
puh. 040 847 8239
elina.muurimaki@motiva.fi

Motiva Oy
asiantuntija Suvi Salmela
puh. 0400 960 128
suvi.salmela@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 16.5.2024