Siirry sisältöön

Blogit 2021


rss

22.9.2021 8.00

Ole yhteydessä energianeuvojaan – ajoissa!

Suomessa on kattavasti saatavilla maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa kuluttajille, taloyhtiöille, kunnille ja yrityksille. Suuri osa neuvontaa kaipaavista ei kuitenkaan tunne palvelua tai tiedä, mihin kaikkeen sitä voisi hyödyntää. Motiva ja alueelliset neuvojat tuottavat ajantasaista ja luotettavaa tietoa Energiaviraston rahoituksella.
Jos haluat minimoida energialaskut ja säästää kustannuksissa, energianeuvontaan kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Energianeuvoja voi ottaa kantaa muun muassa siihen, onko talouden energian- ja vedenkäyttö järkevällä tasolla huomioiden perhekoon, rakennuksen koon ja iän sekä maantieteellisen sijainnin.

Jos harkitset lämmitysmuodon vaihtoa, energianeuvoja opastaa Motivan lämmitysmuotojen vertailulaskurin käytössä ja erilaisten laskentaskenaarioiden tekemisessä laskurilla. Neuvoja osaa myös laittaa erityyppiset energiaremontit kannattavuudeltaan suuruusluokkaiseen järjestykseen ja kertoa, miten säästötoimet vaikuttavat toisiinsa – nämä vaikutukset voivat nimittäin olla suuriakin.
Punainen viiva 2
Jos haluat minimoida
energialaskut ja
säästää kustannuksissa,
energianeuvontaan
kannattaa olla
yhteydessä
mahdollisimman
aikaisessa vaiheessa.
Aina ei ole helppoa saattaa saatuja tarjouksia samalle viivalle ja paremmuusjärjestykseen – energianeuvoja neuvoo ja auttaa tässäkin! Puolueettomana asiantuntijana neuvoja osaa kertoa tarjouksien tai tilauspapereiden sisällöistä tai ehdoista sekä avata ne ymmärrettävästi. Ethän halua tehdä huonoa sopimusta?

Yksi tyypillinen energianeuvonnan asiakaskunta ovat lämmitysjärjestelmän tilausta tai muita energiatoimia harkitsevat kotitaloudet tai taloyhtiöt, jotka hakevat vahvistusta omalle mielipiteelleen, mutta valitettavan usein turhan myöhäisessä vaiheessa. Kun ottaa yhteyttä energianeuvontaan jo aikaisessa vaiheessa ja perehtyy asiaan kunnolla, voi tuntea olonsa turvalliseksi ja olla rauhallisin mielin.

Missä sitten menee raja, mitä energianeuvonta ei tee? Energianeuvoja ei suosittele merkkiä, mallia tai urakoitsijaa. Energianeuvoja ei myöskään tee suunnittelua ja laskentaa.

Viisas kysyy energianeuvojalta projektin eri vaiheessa

Energianeuvojalta on viisasta kysyä tukea jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa projektia ja vaikka koko hankintaprosessin ajan. Oikeastaan voitaisiin puhua jopa asiakassuhteesta, toki sillä erotuksella, että palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Miksi ylipäätään haluaisit tehdä suuria ja vaativia päätöksiä ilman asiantuntemusta tai asiantuntijaa? Asiaan perehtyminen vie aikaa ja vaivaa, joskus rahaakin. Ja jos päätös tai toteutus onkin pettymys, joutuu kantamaan ainakin henkistä vastuuta päätöksestä. Moni ongelma jää syntymättä tai ainakin ratkeaa, kun ottaa yhteyttä energianeuvontaan.

Energianeuvonta voi auttaa myös arkisemmissa asioissa, kuten jos haluat tehdä vaikkapa sisäilmamittauksia asunnossasi. Mittalaitesalkkua on mahdollista lainata ja apua saa tuloksien tulkitsemisessa.

Ole siis rohkeasti yhteydessä omaan energianeuvojaasi!

Ota yhteys oman alueesi neuvojaan: Energianeuvojat maakunnissa
Vinkkejä arkeen: Koti ja asuminen
Lämmitysmuotojen vertailulaskuri: Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri

Kirjoittaja on energianeuvoja DI Sami Seuna Ekokumppanit Oy:stä.

Ekokumppaneilta palvelua saa kuluttaja, taloyhtiö tai yritys Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueella.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Sivua päivitetty viimeksi 27.7.2024