Siirry sisältöön

Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa -yhteishanke

Teollisuuden sähköistyminen etenee​

Motivan kokoama ja vetämä yhteishanke ”Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa” huipentui 27.1.2023 pidettyyn puolen päivän päätöswebinaariin. Webinaarissa esiteltiin hanketta ja sen tuloksia, pureuduttiin laajemmin sähköistymiseen ja energiamurrokseen sekä kuultiin lukuisia esimerkkejä toteutuneista hukkalämmön hyödyntämisratkaisuista lämpöpumppujen avulla. Webinaarin materiaalit sekä hankkeessa tuotetut tulosmateriaalit löytyvät sivun alalaidasta.

Yleistä hankkeesta

Hukkalämmön hyödyntäminen lämpöpumppujen avulla sekä muut sähköistämisratkaisut ovat avainasemassa teollisuuden fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa.

Hankkeeseen osallistuneissa teollisuusyrityksissä tehtiin mittauksia ja erilaisia selvityksiä, joiden avulla etsittiin järkevimmät ratkaisut ja toimenpiteet energiatehokkuuden parantamiseksi ja yrityksen CO2-päästöjen vähentämiseksi. Työpajoissa yhdessä alan johtavien laite- ja ratkaisutoimittajien kanssa vietiin ratkaisuja kohti niiden toteutumista ja kasvatettiin koko hankeryhmän osaamista aiheesta asiantuntijoiden ja muiden yritysten kokemusten pohjalta.

Konkreettisten kaupallisten ratkaisujen lisäksi hankkeessa hyödynnettiin yliopistoissa tehtävien opinnäytetöiden sisältöjä ja vastaavasti vietiin yrityskentän kokemuksia ja viestiä opiskelijoille ja tutkijoille.

Tuloksista hyötyjä Suomen teollisuudelle

Hankkeen tulosten toivotaan palvelevan erityisesti energiatehokkuussopimuksiin kuuluvien yritysten kilpailukykyä ja omiin tavoitteisiin pääsemistä, jotta kansalliset, erittäin haastavat, energiatehokkuusvelvoitteet saadaan täyttymään.

Yhteishankkeessa olivat mukana teollisuusyrityksistä Boliden Kokkola Oy, Boliden Kevitsa Oy, Metsä Group, Orion Oyj, Rudus Oy, SSAB Europe Oy ja Umicore Finland Oy. Laite- ja ratkaisutoimittajista ABB Oy, Calefa Oy, Caligo Industria Oy, Elstor Oy, Oilon Oy ja Valmet Technologies Oy. Konsulttina hankkeessa toimi Elomatic Oy. Hankkeen rahoittivat osallistuvat yritykset, Energiavirasto sekä Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry.

Yhteishankkeen tärkeys havaittiin vuonna 2021 valmistuneessa Suomen teollisuuden sähköistyminen ja sen vaikutus energiatehokkuuteen ja hukkalämpöjen hyödyntämiseen -selvityksessä.

Suomen teollisuuden sähköistyminen ja sen vaikutus energiatehokkuuteen ja hukkalämpöjen hyödyntämiseen -raportti 2021 (pdf) (4.7 MB)

Hankkeen tulosmateriaalit

Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa -webinaari 27.1.2023

Hankkeen loppuraportti:
Selvitysraportti – Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa (pdf) (1.9 MB)

Hukkalämmöt, lämpöpumput ja sähköistyminen teollisuudessa – Yhteenveto (pdf) (2.6 MB)

Aalto-yliopiston kandidaattityöt:
Energiamurroksen vaikutukset Suomen elintarviketeollisuudessa – Jaakko Perälä, Kanditaatintyö (pdf) (1.8 MB)

Energiamurros teollisuudessa – Elina Leinonen, Kandidaatintyö (pdf) (492.3 KB)

Hukkalämmön hyödyntäminen lämpöpumppujen avulla Suomen teollisuuden energiamurroksessa – Salla Lyytikäinen, Kandidaatintyö (pdf) (397.5 KB)

Lämpöpumppujen ohjausjärjestelmät vaihtelevissa tilanteissa – Emil Karlsson, Kandidaatintyö (pdf) (414 KB)

LUT-yliopiston diplomityö (julkaistaan myöhemmin)


Sivua päivitetty viimeksi 20.2.2024