Siirry sisältöön
MATSIT_www

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus

Materiaalitehokkuuden sitoumukset ovat elinkeinoelämän ja valtionhallinnon välinen vapaaehtoinen toimintamalli ja yksi keskeinen työkalu Suomen matkalla kiertotalousyhteiskunnaksi. Elintarvikeala solmi Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuuden sitoumuksen vuosille 2019–2021. Tulokset ovat olleet erinomaisia ja seuraavasta kaudesta on sovittu vuosille 2022–2026. Uutena toimijana mukaan liittyi ravintola-ala.

Elintarviketeollisuuden, kaupan ja ravintola-alan yritykset liittyvät sitoumukseen ja raportoivat tulokset vuosittain Sitoumus2050.fi -verkkopalvelun kautta.

Liittyminen ja ohjeet liittymiseeen Sitoumus2050-palvelussa:
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus

Tukea liittymiseen sähköpostitse:
matsit.helpdesk@motiva.fi

Tutustu toiselle sitoumuskaudelle liittyneiden yritysten sitoumuksiin Sitoumus2050.fi -verkkopalvelussa:
Tehdyt materiaalitehokkuuden sitoumukset

Miksi liittyä elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen?

  • Materiaalitehokkaalla toiminnalla saavutetaan huomattavia taloudellisia hyötyjä.​
  • Sitoumus kannustaa yrityksiä systemaattiseen ja tavoitteelliseen lähestymistapaan materiaalitehokkuuteen parantamisessa.​
  • Kannustaa toimenpiteiden mittarointiin ja kehittämiseen.​
  • Julkinen sitoumus tekee yrityksen vastuullisuustyön näkyväksi.
  • Sitoumukseen liittyminen on helppoa ja maksutonta.​

Sitoumuksen tavoitteet 2022–2026

Materiaalitehokkuuden sitoumuksen päätavoitteet ovat:
  1. Materiaalitehokkuudella parempaa kannattavuutta ja kestävyyttä.
  2. Tietoisuus materiaalitehokkuuden mahdollisuuksista ja keinoista lisääntyy elintarvikeketjussa ja kuluttajien keskuudessa.
Sitoumuksen päätavoitteiden toteutumista seurataan toimialojen asettamien alatavoitteiden kautta. Alatavoitteet liittyvät ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseen sekä elintarvikepakkausten materiaalitehokkuuden parantamiseen elintarviketeollisuudessa, päivittäistavarakaupassa ja ravintoloissa. Päivittäistavarakaupassa on myös tavoitteena lisätä kierrätysastetta vuoteen 2026 mennessä. Katso tarkempi kuvaus sitoumuksen sisällöstä ja toimialojen asettamista tavoitteista allekirjoitetusta sitoumuksesta.

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus 2022-2026 (pdf) (1.7 MB)


Työkalu yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseen

Sitoumus on osa Agenda2030 -toimintaohjelmaa sekä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta ja toimeenpanee omalta osaltaan valtioneuvoston periaatepäätöstä kiertotalousohjelmasta, joka tavoittelee hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa vuoteen 2035 mennessä.

Sitoumuksen avulla yritysten toimenpiteiden tuloksista saadaan koko alaa koskevaa mitattua tietoa. Järjestöt ja ministeriöt seuraavat toiminnan vaikuttavuutta.

Sitoumuksella näkyviä tuloksia

Motiva vastaa sitoumuksen seurannasta ja koostaa vuosittain yhteenvedon yritysten raportoimista toimenpiteistä ja niiden tuloksista. Tulosyhteeveto julkaistaa Motivan verkkosivulla. 

Lue lisää: Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen tulokset

Yritykset sitoutuvat valitsemiinsa tavoitteisiin

Sitoumukseen liittymällä elintarvikealan yritys sitoutuu tekemään konkreettisia materiaalitehokkuustoimia sekä raportoimaan tuloksista vuosittain. Yritys saa itse räätälöidä toimenpiteensä, joilla edellä mainittuihin toimialan yhteisiin tavoitteisiin päästään.

Yrityksen tekemä sitoumus on osoitus edelläkävijyydestäjä aktiivisuudesta vastuullisuustyössä sekä yhteistenkansallisten ja kansainvälisten tavoitteiden edistämisessä.​

Esimerkkejä yrityksen toimista sitoumuksessa:
  • Kehitetään omien prosessien materiaalitehokkuutta selvittämällä esimerkiksi elintarvikejätteen ja ruokahävikin syntymisen syitä ja vähentämismahdollisuuksia.
  • Kehitetään ja otetaan käyttöön kokonaisvaikutuksiltaan ympäristöystävällisempiä tuotteita ja pakkauksia.
  • Luodaan uutta liiketoimintaa, lisäarvoa tai uusia tuotteita tuotannon sivuvirroista.
  • Tehostetaan logistiikkaa niin, että ilmastopäästöjä syntyy nykyistä vähemmän.
  • Lisätään henkilöstön ja yhteistyökumppanien materiaalitehokkuusvalmiuksia.
  • Viestitään asiakkaille ruokahävikin vähentämisestä kotitalouksissa.
Katso, millaisia materiaalitehokkuustekoja sitoumukseen liittyneissä elintarvikealan yrityksissä on tehty: Yritysten materiaalitehokkuusteot

Sivua päivitetty viimeksi 30.7.2024