Siirry sisältöön

Kokeilemisen työkalut

Käytännön vinkkejä nopeisiin kokeiluihin

Nopean kokeilun läpiviemiseen ei ole yhtä ainutta reseptiä. Uusia toimintatapoja, tuotteita tai ideoita voi kokeilla monella tavalla, mutta kaikkea kokeilemista yhdistää suunnitelmallisuus ja halua oppia. Kokeiluja ei tarvitse aloittaa puhtaalta pöydältä, sillä työkaluja kokeilujen tueksi on paljon ja niitä kannattaa hyödyntää. Täältä löydät tietoa kokeilun suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. "Hyvin kokeiltu on puoliksi tehty"!

Kokeilun toteuttaminen

Kokeilijan starttipaketti

Kokeilijan Starttipaketti luotiin D9-digitiimin ja Kuntaliiton yhteistyössä valtakunnallisella kokeiluviikolla lokakuussa 2017. Starttipaketti yhdistää palvelumuotoilua kokeilevaan kehittämiseen. Mallin avulla tuetaan iteratiivista kehittämisotetta ja kokeiluja.

Kokeilijan starttipaketti

Julkaisija: Valtioneuvoston kanslia

Kokeiluista Skaalaan -pelikirja

Kokeiluista Skaalaan pelikirja kokoaa yhteen keinot vaikuttavan kokeilutoiminnan läpiviemiseen. Pelikirja sisältää kokeilijalle hyödyllisiä yhteiskehittämisen, data-analyysin ja vaikuttavuuden jäsentämisen menetelmiä. Pelikirja on kehitetty yhdessä laajan innovaatiotoimijoita sisältävän ekosysteemin kanssa Motiva, valtioneuvoston kanslian ja ARVO:n luotsaamana syksyllä 2019.

Kokeilutoiminnan pelikirja

Julkaisija: Motiva

Kokeilujen Cook Book

Cook Book on kooste parhaista opeista kokeiluissa, joita on toteutettu Fiksu Kalasatama -ohjelmassa. Tämä nopeiden kokeilujen opas on kirjoitettu erityisesti kaupunkien kehittäjille sekä muille julkisen sektorin uudistajille: tekijöille, suunnittelijoille ja päättäjille. Oppaassa painotetaan kertyneitä oppeja fiksujen palveluiden kehittämisestä yhdessä yritysten ja kaupunkiyhteisön kanssa.

Cook Book – Nopeiden kokeilujen reseptit

Julkaisija: Forum Virium Helsinki / Fiksu Kalasatama

Liikennekokeilijan opas

Oppaan avulla toteutat laadukkaan liikennekokeilun. Oppaan pohja-aineistona on käytetty hallinnon kokeilujen tutkimus- ja selvitystyö Design for Governmentin (2015) benchmark- ja haastatteluaineistoa. Lisäksi opasta varten on tutustuttu kansainvälisiin liikennekokeiluihin sekä Kaakkois-Suomen ELY:n liikennekokeilun materiaaleihin.

Liikennekokeilijan opas

Julkaisija: Demos Helsinki

Kokeileva kehittäminen

julkaisun tarkoituksena on lisätä ymmärrystä ja herättää keskustelua kokeilujen ja kokeilevan kehittämisen perusmotiiveista, soveltamisalueista sekä kokeilujen ja kokeilukulttuurin edistämisen tarpeista ja mahdollisuuksista.

Kokeileva kehittäminen

Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja TEM raportteja 67/2015

Pocket Book for Agile Piloting

on taskukirja ketterästä pilotoinnista, helpottamaan luovia kokeiluja.

Pocket Book for Agile Piloting

Julkaisija: Forum Virium Helsinki

Kokeilemisen huoneentaulut

löydät Kokeileva Suomi -kärkihankkeen sivuilta. Huoneentauluista voit hakea inspiraatiota kokeilemiseen ja uusien ratkaisujen etsimiseen.

Kokeilemisen huoneentaulut

Kuvat on tehnyt Linda Saukko-Rauta.


 
 
 

Kokeilujen arviointi

Kokeilut käytäntöön -työkirja

Kokeilut alkavat yleistyä kehittämisen tavaksi niin julkisella, yksityisellä kuin 3. sektorilla. Kriittinen kohta kokeilun siirtymisessä jatkuvaksi käytännöksi on sen puutteellinen arviointi ja arvioinnista oppiminen. Myös rahoituksen epäjatkuvuus ja kokeilun alkuperäisten kehittäjien mielenkiinnon ja sitoutumisen lopahtaminen ovat usein syitä, jotka estävät kokeilun leviämistä. Kokeilun hyötyjen punninta jää helposti kokonaan tekemättä tai sitä tehdään yksipuolisesti.

Kokeilut käytäntöön -työkirja

Julkaisija: Työterveyslaitos

Paikallisten ilmastokokeilujen arvioimisen haasteet

Miksi kunnissa tehdyistä ilmastokokeiluista oppiminen on vaikeaa? Tämän artikkelin tavoitteena on tutkia paikallisten, kuntatasolla tehtävien ilmastoaloitteiden oppimisen ja arvioinnin ongelmia, kun ilmastoaloitteet käsitetään kokeiluina.

Artikkelista tiivistelmä:
Miksi kunnissa tehdyistä ilmastokokeiluista oppiminen on vaikeaa?

Paikallisten ilmastokokeilujen arvioimisen haasteet

Julkaisija: Alue ja ympäristö

Kohti kokeilukulttuuria: Analyysi Jyväskylän resurssiviisaista kokeiluista strategisen kehittämisen työkaluina

Selvityksessä perehdytään strategisiin kokeiluihin ja niiden toimintamekanismeihin. Lisäksi pohditaan kokeilujen kohtaamia haasteita ja mahdollisuuksia sekä kokeilujen ja laajemmin kokeilukulttuurin edistämiskeinoja. Analyysin kohteena ovat Jyväskylässä vuonna 2013 toteutetut resurssiviisaat kokeilut.

Kohti kokeilukulttuuria: Analyysi Jyväskylän resurssiviisaista kokeiluista strategisen kehittämisen työkaluina

Julkaisija: Sitra

Kokeilujen tukeminen

Kokeiluluotsi – opas kokeilujen tukijoille

Monimutkaisten haasteiden maailmassa pelkästään suunnittelupöydän ääressä kehitetyt ratkaisut eivät toimi. Siksi tarvitsemme enemmän nopeaa toimeen tarttumista – kokeilemalla kehittämistä, myös julkisella sektorilla. Jotta kokeiluista saadaan esiin parhaat tulokset, tarvitaan kokeilijoiden lisäksi myös kokeilujen tukijoita. Heitä varten on tämä opas.

Kokeiluluotsi – opas kokeilujen tukijalle

Julkaisija: Valtioneuvoston kanslian julkaisuja 2019:1

Opas kokeilulakien valmistelun tueksi

Erilaisten kokeilujen käyttö oikean ja luotettavan tiedon hankkimiseksi pysyväisluonteisempien ratkaisujen tekemistä varten on lisääntynyt. Tähän oppaaseen on lainvalmistelijoiden avuksi koottu perustuslakivaliokunnan käytännön pohjalta tietoa kokeiluja mahdollistavaa lainsäädäntöä valmisteltaessa huomioon otettavista oikeudellisista seikoista.

Opas kokeilulakien valmistelun tueksi

Julkaisija: Finlex-julkaisut

Suomi-Digi -työkalut

Suomi-digi on koonnut työkaluja yhteiskunnan uudistamiseen. Työkaluista löydät kokoelman toimenpiteitä, jotka tukevat ketterää kehittämistä ja kokeiluja. Pelikentän eri vaiheet liittyvät toisiinsa, mutta voit liikkua niiden sisällä vapaasti ja poimia omaan hankkeeseesi parhaiten soveltuvat menetelmät, työkalut ja esimerkit.



Julkaisija: Digi- ja väestötietovirasto



Katso myös


Kokeilutoiminnan pelikirja
Kokeilutoiminnan pelikirjan tarkoituksena on ”tehdä vaikuttavista kokeiluista arkipäivää”.

Sivua päivitetty viimeksi 30.7.2024