Siirry sisältöön

Ennen vuotta 2018 laaditut energiatodistukset


Palaa otsikoihin

1. Kyseessä on omakotitalo, johon on haettu rakennuslupa vuonna 2015 ja on tehty muutoksia suunnitelmiin ja halutaan päivittää energiatodistus vastaamaan suunnitelmia lopputarkastusta varten. Olen ymmärtänyt, että todistus tehdään vanhan energiatodistuslain mukaisella sinisellä kaavakkeella vuoden 2013 lainsäädännön mukaisesti. Päivätäänkö todistus päivityshetkeen (esimerkiksi 2.9.2017) vai alkuperäisen todistuksen päiväykseen ja onko voimassaolo päiväyksestä tuon 10 vuotta?

Vastaus: Energiatodistus päivitetään siihen hetkeen, kun se tehdään, esim. 2.9.2017 ja voimassaoloaika lähtee tuosta päiväyksestä. Päivitysmahdollisuus koskee kuitenkin vain käyttöönottotarkastusta, eli jos talossa jo asutaan jolloin käyttöönottotarkastus on tehty, ei päivitys vanhan lainsäädännön mukaisesti ole enää mahdollista.  Voimaan jää se todistus, mikä oli tehty rakennusluvan hakemista varten. Vaihtoehto on laatia todistus uuden lainsäädännön mukaisesti niin sanotulle olemassa olevalle rakennukselle jolloin kohteeseen tehdään myös laatimisen yhteydessä kohdekäynti.
Palaa otsikoihin

2. Pientalon rakennuslupaa on haettu vuonna 2010 ja tässä yhteydessä on laadittu vanhan energiatodistuslain mukainen vihreä energiatodistus. Rakennuksen käyttöönoton yhteydessä kesäkuussa 2012 energiatodistusta ei päivitetty. Rakennuksen lopputarkastus suoritetaan nyt 2018 kesäkuussa. Onko vuonna 2010 laadittu, rakennuslupaa varten tehty energiatodistus riittävä rakennuksen lopputarkastusta varten?

Vastaus: Kun rakennuslupa on haettu vanhan energiatodistuslain aikana, koskevat vanhan lain säädökset rakennusta sen käyttöönottoon saakka. Vanhan lain 6 §:n mukaan energiatodistus olisi pitänyt päivittää jo ennen rakennuksen käyttöönottoa, mikäli kohteeseen olisi tullut jotain olennaisia muutoksia rakennuslupavaiheeseen nähden. Loppukatselmuksen todistuksena käytetään siten sitä energiatodistusta, joka on tehty rakennuslupaa varten, eli teillä nyt olevaa todistusta.
Palaa otsikoihin

3. Onko rivitaloyhtiön rakennuslupavaiheessa vuonna 2011 annettu energiatodistus edelleen voimassa?

Vastaus: Rakennuslupavaiheessa vuonna 2011 annettu energiatodistus on edelleen voimassa todistuksessa annettuun päivämäärään asti – 10 vuotta todistuksen laatimispäivästä (neljän huoneiston rivitalo on käsitelty todennäköisesti pientalokohteena).

Jos taloyhtiössä on toteutettu energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä rakentamisvaiheen jälkeen, voi olla, että olisi hyvä tehdä uusi energiatodistus. Tällöin todistus laadittaisiin olemassa olevalle rakennukselle ja sen laatisi pätevöitynyt energiatodistuksen laatija.
Palaa otsikoihin

4. Taloyhtiössämme on vanhan lain mukainen vihreälle pohjalle tehty isännöitsijän tekemä energiatodistus. Onko edelleen mahdollista vanhoissa kerrostaloissa tehdä energiatodistus toteutuneen energiankulutuksen perusteella ja voiko tämän energiatodistuksen päivittää?

Vastaus: Isännöitsijäntodistuksen liitteenä olevaa, toteutuneeseen kulutukseen perustuvaa energiatodistusta ei voi enää päivittää eikä laatia, eikä todistus ole enää voimassa. Nämä vanhan muotoiset energiatodistukset ovat poistuneet käytöstä vuonna 2014. Lain mukaan kaikki energiatodistukset laatii pätevöitynyt energiatodistuksen laatija.
Palaa otsikoihin

5. Miten pitkään vanhat ennen vuotta 2018 laaditut energiatodistukset ovat voimassa?

Vastaus: Vanhat energiatodistukset (sekä vihreälle pohjalle laadittu, että siniselle pohjalle ennen vuotta 2018 laadittu) ovat voimassa niin pitkään kuin todistukseen on merkitty (kuitenkin enintään 10 vuotta laatimispäivästä).

Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 6.5.2024