Siirry sisältöön

Uusiutuva energia ja alueidenkäytön suunnittelu

Uusiutuvan energian huomioimisesta ei ole yhtenäistä valtakunnallista ohjeistoa, vaan käytännöistä päätetään kunta- tai aluekohtaisesti. Alueidenkäytön suunnitteluvaiheessa on kunnalla mahdollisuus luoda edellytykset uusiutuvan energian hyödyntämiselle. Vuodesta 2009 lähtien kunnat ovat pystyneet määräämään kaukolämpöön liittymisestä. Kuntaliiton syyskuussa 2017 tekemän kyselyn mukaan vain 10 kuntaa määrää asemakaavassa rakentajia valitsemaan kaukolämmön lämmitysmuodokseen.

Maankäyttösopimuksilla ja tontinluovutusehdoilla voidaan rakentajat velvoittaa energiatehokkaaseen rakentamiseen sekä uusiutuvan energian käyttöön.

Esimerkki: Turun Skanssin alueen tontinluovutusehdot
Turun Skanssin alueen tontinluovutusehdot – Energialiite (pdf) (235.3 KB)

Suunnitteluvaatimuksilla ja -suosituksilla sekä laatutavoitteilla voidaan ohjata rakennusalueen suunnittelijat mahdollistamaan muun muassa aurinkoenergian hyödyntäminen. Kaavoitusmerkinnät voivat olla joustavia, ja esimerkiksi aurinkoenergiaa voi toteuttaa erilaisille alueille, jos kaavamerkinnät ja -määräykset eivät ole liian sitovia. Myös asemakaavamääräyksillä muun muassa kattorakenteista voidaan vaikuttaa aurinkoenergian toteutettavuuteen ja kannattavuuteen.

Esimerkki: Jyväskylän Kankaan Laatuaapinen maisemasuunnittelijoille, arkkitehdeille, insinööreille ja valaistussuunnittelijoille
Kankaan laatuaapinen (pdf) (5.8 MB)

Kaupunkisuunnittelulla ja kaavoituksella voidaan myös edistää keskitettyä aurinkoenergian tuotantoa varaamalla tälle mahdollisia alueita kaavoituksessa, sekä tonttipolitiikan kautta tarjoamalla sopivan sijainnin maa-alueita riittävän edullisesti.

Kunnilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa uusiutuvan energian käyttöön myös esimerkiksi rakennusvalvonnan neuvontapalvelulla.


Sivua päivitetty viimeksi 30.7.2024