Julkisen puurakentamisen tilannekuva 2021
Julkisen puurakentamisen tilannekuva kokoaa yhteen puurakentamisen nykytilaa julkisen sektorin näkökulmasta ja antaa vinkkejä puurakentamisen edistämiseen kunnissa. Tilannekuvasta saat ajantasaista tietoa julkisen puurakentamisen tilanteesta, esimerkkejä hyvistä käytännöistä ja tietoa miten kehittää omaa puurakentamisen osaamista.Julkisessa puurakentamisessa on menossa positiivinen trendi. Puurakentaminen on asetettu kuntien tavoitteisiin ja puun käyttöön rakentamisessa suhtautuvat myönteisesti sekä viranhaltijat että luottamushenkilöt. Puun käyttöä rakentamisessa halutaan edistää vähähiilisyyden, esteettisyyden, suotuisten sisäilma- ja terveysominaisuuksien sekä mielikuviin ja imagoon liittyvien tekijöiden vuoksi.
Puurakentamisen haasteiksi havaittiin riittämättömät resurssit puurakentamisen osaamisen kehittämiseen. Osaamisen kehittämisen tarvetta nähdään erityisesti hankinnoissa, kustannusten arvioinnissa sekä tietämyksessä eri ratkaisujen mahdollisuuksista. Eniten osaamisen kehittämisen tarvetta nähdään kuntien luottamushenkilöiden keskuudessa. Muiksi julkiseen puurakentamiseen liittyviksi haasteiksi mainitaan hankkeisiin saatujen tarjousten vähäinen määrä ja vastuullisuuden huomioiminen hankinnoissa.
Suositukset on muotoiltu puurakentamisen tilaajien, toimittajien ja edistäjäorganisaatioiden yhteistyönä keväällä 2021. Tilannekuva on osa ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelmaa (2016–2022) ja Motivan julkisen puurakentamisen neuvontapalvelun työtä.
Julkisen puurakentamisen tilannekuva 2021 (pdf) (393 KB)