99 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Hyvä talo Hyvä talo suunnitellaan rakennuspaikkaa ja asukkaiden nykyisiä ja tulevia tarpeita ajatellen. Hyvän talon suunnitteluun on panostettu ja se on rakennettu huolellisesti. Hyvä ja energiatehokas talo on muodoltaan yksinkertainen. Hyvä talo tarvitsee energiaa ja aiheuttaa ympäristökuormitusta puolet vähemmän kuin tavallinen talo.
Energiatehokkaan kodin suunnittelun avainkohtia ovat: talon koko ja muoto, talon sijoittaminen tontille, lämmöneristys, ilmanpitävyys, lämmitysjärjestelmä, lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto, vedenkulutus, vesikalusteet, sähköratkaisut, ja teknisten järjestelmien tarpeenmukainen ohjaus.
Sen takia suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa hyödyntää eri alojen ammattilaisten tietoja ja taitoja. Voimassa olevan rakennuslain ja -asetuksen perusajatus on, että kaikki rakentaminen on tehtävä asiantuntijavoimin. Perhe, joka toteuttaa itselleen talon ei enää olekaan rakentaja vaan rakennuttaja.
Tilojen suunnittelu Tilojen huolellisella suunnittelulla ja oikealla sijoittelulla varmistetaan talon toimivuus. Lisäksi vältytään hukkaneliöiltä, jotka lisäävät turhaan rakennus- ja lämmityskustannuksia. Perheen tilatarpeet muuttuvat vuosien mittaan, joten muunneltavuus varmistaa talon toimivuuden sen koko elinkaaren aikana.
Suunnittelu ja asennustyöt Hyvä suunnittelu on kaiken lähtökohta. Heti alkuvaiheessa on hyvä pohtia eri sähköntuotantomuotojen mahdollisuudet omassa talossa/järjestelmässä. Tärkeää on myös tehdä tarvekartoitus, eli kartoittaa kuinka paljon ja mihin aikaan vuodesta/päivästä sähköä tarvitaan. Sillä on merkitystä erityisesti laitteiston mitoituksessa.
Suunnittelijoiden lisäksi hankkeeseen tarvitaan suunnittelun valvoja ja suunnittelua koordinoiva asiantuntija, josta käytetään tässä termiä integraattori. Hänen tehtävänään on ottaa kokonaisvastuu talon teknisistä järjestelmistä ja toimia muiden suunnittelijoiden, urakoitsijan ja osakkaiden linkkinä koko hankkeen ajan.
Lisäksi se antaa ideoita tilojen parannuksiin ja uusien tilojen suunnitteluun sekä rakentamiseen. Oppaassa pureudutaan myös taloyhtiön päätöksentekoon sekä tarvittaviin viranomaislupiin. Saatavilla vain sähköisenä.
- Etusivu » Ajankohtaista » Julkaisut » Kaikki julkaisut » Pyörällä koko talo – Opas taloyhtiöille parempaan pyöräpysäköintiin
- Etusivu » Ajankohtaista » Julkaisut » Liikenne » Pyörällä koko talo – Opas taloyhtiöille parempaan pyöräpysäköintiin
Rakennuksen PTS Pitkän tähtäyksen suunnittelusta olisi tämän kohteen energiakorjauksissa ollut suuri apu. Nyt toimenpiteitä ei ole tehty aivan niin suunnitelmallisesti kuin olisi ollut tarvetta. Suuri apu energiatehokkuuden parantamiseen saatiin rakennukseen energiatodistuksen laatimisen yhteydessä. Taulukko 2.
Rakentamisen aikaisista kokemuksista ja silloin tehdyistä valinnoista kertovat rakennuttajat, ja kun taloon messujen jälkeen muutetaan, seurataan järjestelmien toimintaa ja energiankulutusta tarkasti. Tavoitteena on tuoda esille se, miten suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehdyt valinnat toimivat käytännössä, ja saavuttavatko talot niille asetetut energiatehokkuustavoitteet.
Ilmavaihto- ja lämmitysjärjestelmän suunnittelu vaikuttaa oleellisesti sisäilmaston laatuun ja talon energiankulutukseen. Sähköurakoitsija Sähköurakoitsija toteuttaa talon sähköistyksen suunnitelman mukaisesti. Sähköurakoitsija opastaa rakennuttajaperheen talon valmiin sähköjärjestelmän käyttöön.